Akcióterv a környezetkímélőbb utazásért - dunaújvárosiak is tanulmányoztak

Akcióterv készül a környezetkímélő utazási formák népszerűsítésére. A fejlesztési ügynökség munkatársai és a régió polgármesterei külföldi jó példákból merítenek.

Házi Péter

 

- Több, európai jó gyakorlat megtekintését követően régiós akcióterv készül a mobilitás menedzsmentre, azaz a minél környezetkímélőbb utazási formák népszerűsítésére - tudtuk meg Temesvári Balázstól, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatójától.  Az akcióterv konkrét intézkedési javaslatot is tartalmaz majd a városok számára. A közép-dunántúli régió első tanulmányútja  június közepén  zajlott  Frankfurtban, ezen a KDRFÜ két munkatársán kívül a Közlekedéstudományi Intézet, a Somló Volán, a MÁV és a dunaújvárosi önkormányzat is képviseltette magát.
A PIMMS Capital projekt második, angliai tanulmányútjáról - amelynek célpontja  Worcester volt  - a  napokban érkeztek haza  Pápa, Tapolca, Dorog, Tata, Komárom képviselői. A program fő célja a közlekedési szokások megváltoztatása a fenntartható fejlődés érdekében. Ezt azonban a program kidolgozói nem kényszerítéssel, hanem a szabad választás lehetővé tételével,  és a döntés helyességének alátámasztásával szeretnék elérni. Kevesebb autózással, több gyaloglással, biciklizéssel nemcsak a túl forgalmas város közlekedési feltételein segítenek a helyiek, hanem egyúttal az egészségükért, környezetükért is tesznek.
A Worcesterben 2010 júliusában átadott Diglis gyalogos- és kerékpároshíd, a Severn folyó két partján felújított, megnövelt kerékpár- és gyalogutak, a folyóparti sétány helyreállítása, a gyalogos- és kerékpáros-jelzőtáblarendszer kibővítése, a P+R parkolók  mind-mind azon fejlesztések közé sorolhatóak, amelyek lehetővé teszik a kitűzött  célok elérését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!