Az Ovizsaru segít

Dunaújváros - Második éve zajlik a város óvodáiban az Ovizsaru program, iskolába készülő nagycsoportosoknak. Tegnap a technikumi Aprók Házában zajlott a zárófoglalkozás - sikeresen!

Pekarek János

Az Ovizsaru ezúttal és itt egy szerfelett csinos rendőr hölgy, nevezetesen Horváth Diána zászlós, aki a technikumi  Aprók Háza óvodai egység udvarán tegnap reggel az óvónőkkel közösen egyfajta akadálypályát épített az iskolába készülő  nagycsoportosoknak.

 

Ugyanis egy tavaly kezdődött program során a dunaújvárosi óvodákban hat foglalkozás keretében  arra próbálják felkészíteni az egyre jobban önállósodó kicsiket, hogy hogyan közlekedjenek, hogy ne álljanak szóba idegenekkel, hogy hogyan kell telefonálni és kivel (ezt a stúdiumot bizony felnőttek is látogathatnák!), valamint hogy miről lehet megismerni a rendőrt, akitől nem kell félni, sőt: alkalomadtán segítséget is lehet kérni tőle!

- A programot természetesen az óvónők alkalmazzák, mi csak közreműködünk benne - magyarázza a tudnivalókat  Horváth Diána.  Mint most: egy járőrkocsival, és olyan rendőrségi felszerelésekkel, amikkel valószínűleg soha nem fognak találkozni a gyerekek,  de izgalmas lehet  számukra!

S mennyire igaza van a rendőrnőnek: a gyerekek több váltásban is izgatottan toporognak a rendőrsisakokat, pajzsot, gázálarcot, golyóálló mellényt tartalmazó asztalnál.

- Nekem ez tetszett a legjobban: ilyet még sose láttam! - indokolja érdeklődését a Pillangó csoportba tartozó Orbán Réka, aki a Balogh Ádám utcában lakik.

De sokkal gyakorlatiasabb haszna  van a közlekedési ismeretek oktatásának. Például: részekre vágott KRESZ-táblákat kell kirakniuk a gyerekeknek, és elmondani, hogy mit kell tenni a táblánál.

- Én egy stop-táblát raktam össze: ennél mindig meg kell állni, körülnézni, és csak akkor lehet továbbmenni, ha nem jön semmi! - vágja ki határozottan Horváth Isti, a Pereces csoportból.

- A gyerekek nagyon szeretik ezeket a foglalkozásokat: szeretnek minél több szabályt  és minél alaposabban megismerni! - mondja Markóné Kiss Andrea óvónő, a felkészítő program egyik kidolgozója és lebonyolítója.

A játékos foglalkozások legsikeresebb mozzanatai közé tartozott, amikor a gyerekek az otthonról hozott biciklikkel és rollerekkel fényvisszaverő mellényben hajtottak végig az udvaron, szabályosan. Ők már tudják, hogyan kell...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!