Párbeszéd Egyiptomban, a belpolitikai válság rendezéséért (frissítve 16.50)

DH - A belpolitikai válság megoldásáról kezdődtek tárgyalások a politikai élet főszereplői között vasárnap délelőtt Kairóban. A megbeszélésen jelen volt az elvben betiltott Muzulmán Testvériség is, amire évtizedek óta nem volt példa.

MTI

Bizottság felállításáról döntöttek a valós választási verseny érdekében

Omar Szuleimán, akit Mubarak nevezett ki alelnöknek és ellenzéki tárgyalópartnerei egy bizottság felállításában egyeztek meg, amely március első hetéig kidolgozza "a megfelelő alkotmány- és törvénymódosításokat"  - közölte Magdi Rádi kormányszóvivő. A testület tehát annak a törvényes módjait kutatja fel, hogy a küszöbönálló választások valóságos versenyt jelentsenek. Ellenzéki résztvevők arról számoltak be, hogy az alelnök elutasította azt az elvárást, hogy vegye át a hatalmat Mubarak elnöktől.

A találkozón megjelentek egyperces csenddel emlékeztek meg a tüntetések halálos áldozatairól. Az ENSZ-től származó, meg nem erősített hírek szerint mintegy 300-an vesztették életüket a tüntetők és a hatóságok, illetve az ellentüntetők összecsapásaiban. A kairói sajtó vasárnap 11 áldozat fényképét közölte. Egy 16 éves kivételével mind huszonévesek voltak.

Ami a megbeszéléseken részt vett erőket illeti, az elnök távozását követelő tüntetések mögött álló "egyes erők" voltak jelen, közöttük a Muzulmán Testvérek - tudható a szóvivő közléséből. Előzőleg két régi ellenzéki párt, a baloldali Nemzeti Haladó Tömörülés Pártja és a liberális Vafd párt jelezte, hogy kész kivenni a részét abból, amit a hatalom "nemzeti párbeszédnek" nevez.

A Muzulmán Testvériség szinte az utolsó pillanatig bizonytalannak mutatkozott abban, hogy a párbeszédben részt vegyen. Előbb elutasította a megjelenést, noha az egyébként betiltott mozgalmat is meghívta Omar Szuleimán, majd pedig ahhoz a feltételhez kötötte, hogy  Mubarak előbb mondjon le. Végül letett erről a követelésről is.

Kairóban - kivéve az elnök lemondását követelő mozgalom központját, a belvárosi Tahrír teret - a kormány intézkedéseinek nyomán az élet kezd visszatérni megszokott medrébe. Városszerte úgyszólván egész napos csúcsforgalom zajlik, az ilyenkor szokásos autós tolakodással, dudálással, miután az emberek nagy része ismét visszatért munkahelyére. Hatalmas sorok állnak

a bankokban, amelyek többsége vasárnap újra kinyitott.

 

Tárgyalások kezdődtek

 

 

A nemzeti dialógusnak elkeresztelt párbeszédre az ország újonnan kinevezett alelnöke, Omar Szuleimán tett javaslatot. Az alelnök helyi idő szerint kora délután első ízben találkozott a betiltott, de működő és nagy erőt képviselő iszlám szervezet, a Muzulmán Testvériség képviselőivel. 
Értesülések szerint a párbeszédben befolyásosnak tekintett független személyek is részt vesznek. Korábban két régi párt, a Nemzeti Haladó Tömörülés Pártja és a Vafd is közölte, hogy kész részt venni a válság megoldását, illetve a hatalom megosztását célzó dialógusban.
Az amerikai külügyminiszter vasárnap közölte, hogy támogatja az egyiptomi kormány és Muzulmán Testvériség párbeszédét. Hillary Clinton a Münchenben zajló nemzetközi biztonsági értekezlet keretében az NRP amerikai rádiónak nyilatkozva hangoztatta: az egyiptomi ellenzéki mozgalom döntése arra mutat, hogy legalábbis be akar kapcsolódni rendezési folyamatba, és Washington erre biztatja. 

 


Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára a fórumon újságírónak nyilatkozva úgy vélte a "rendezett" átmenet Egyiptomban lényeges Izrael és az arab világ megbékélése szempontjából. A világszervezet vezetője utalt arra, hogy Egyiptom fontos szerepet játszik a közel-keleti békefolyamatban.
 A vasárnap kezdődött párbeszéddel kapcsolatban megfigyelők rámutattak: a Muzulmán Testvériség korábban még azt hangoztatta, hogy csak Hoszni Mubarak államfő lemondás esetén kész részt venni az úgynevezett nemzeti dialógusban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!