Orbán: "nem babazsúrra", kemény küzdelemre készülnek

DH - A kormány megalakulását követően a Fidesz-KDNP ünnepi nagygyűlést tartott a Kossuth téren, amely szombat délután négy óra után, a Szózat eléneklésével ért véget.

MTI

Az Országház főbejárata előtti parkolót teljesen megtöltötték az ország különböző részeiről érkezett szimpatizánsok, akik nemzeti színű és árpádsávos zászlókat lobogtattak, illetve településneveiket tartalmazó transzparenseket emeltek a magasba; az úttesten csak kevesen álltak.
Az emberek a Kossuth és a Rákóczi szobor környékén, a fák alá húzódtak a kezdetben még tűző nap elől, és az ott elhelyezett kivetítőkön kísérték figyelemmel a Parlament főbejárata előtti lépcsőkre épített színpadon zajló beszédeket. Sokan álltak a Földművelésügyi Minisztérium épületének árkádjai alatt is.
Bár az Alkotmány és a Honvéd utca kereszteződésébe is elhelyeztek egy óriás kivetítőt, a rendezvény ideje alatt az Alkotmány utcában csak mintegy két-három tucatnyi ember sétálgatott, a kivetítő előtt pedig alig százan figyelték a szónokok beszédeit.
A nagygyűlésen beszédet mondott Schmitt Pál házelnök, Semjén Zsolt, a KDNP elnöke és Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke is. Amikor a frissen esküt tett Orbán-kormány és a Fidesz-KDNP-frakciószövetség tagjai a  színpadra vonultak, hosszas tapssal és éljenzéssel, zászlólobogtatással fogadták őket.
Az új kormányfő és a miniszterek még a Szózat elhangzása előtt bevonultak a Parlament épületébe. A megmozdulás narrátora a nagygyűlés végén arra kérte az embereket, vigyázzanak magukra és egymásra, mert a meteorológusok jégesőt jósoltak. 
A fővárosi Kossuth tér a rendezvény végét követően mintegy 20 perc alatt kiürült, és a munkások elkezdték bontani a kivetítőket és az emelvényeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!