Főleg értelmiségiek fuvarosa volt a Moszkvics 407

Muzeális értékű Moszkvics 407-es áll az egyik kanizsai autókereskedés udvarán. Arra vár, hogy felújítsák - ez azonban a tulajdonviszonyok miatt egyelőre nem lehetséges. Pedig...

Dunaújvárosi Hírlap

- A 407-es Moszkvicsot 1958 és 1960 között gyártották. A puritán típus a kor keleti igényeinek tökéletesen megfelelt, holott Amerikában már ekkor klímával szerelték a személygépkocsikat - így Kovács László, a Honda Kanizsa értékesítője. - Ajtóinak száma 4 volt, csomagtartójába 307 literig lehetett pakolni, üzemanyagtartályába pedig 35 liter benzin fért. A négyhengeres, 1221 köbcentiméteres motor 35 lóerőre és 115 kilométeres óránkénti sebességre volt képes, amire a megterhelt gépkocsi 35 másodperc alatt gyorsult fel. Átlagfogyasztása 100 kilométerre vetítve 9 liter körül alakult - mondta.

A Moszkvics 407-esbe a hátramenetet is beleértve négyfokozatú váltót építettek.

De nézzünk be az autó belsejébe is! Ülése műbőr borítást kapott, az első közös hátlappal készült. A mi autónk , azaz a kanizsai veterán műszerfalát valaki nagyon elrondította, mert a tönkrement részeket fényes fémlemezzel pótolta - nem éppen korhű módon. Vízhőfok-, töltés-, olajnyomásmérő is segítettea vezetőt a motor pillanatnyi állapotának figyelemmel kísérésében. Továbbá találtunk egy kilométerszámlálót, melynek tanúsága szerint aktív korában mindössze 67 ezer kilométert futott a négykerekű csoda. Sajnos, most üzemképtelen, a motorja ugyanis tönkrement, cserére szorul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!