Érettségi: Folytatódnak az írásbelik

DH - Hétfőn folytatódnak az írásbeli érettségi vizsgák, a héten többek között nemzetiségi nyelv és irodalomból, kémiából, biológiából, földrajzból, informatikából adnak számot tudásukról a diákok.

MTI

Az oktatási tárca tájékoztatása szerint hétfőn reggel nyolc órától a nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint a nemzetiségi nyelv vizsgatárgyak írásbeli érettségi vizsgáit tartják.

Középszinten horvát nyelv és irodalomból két vizsgahelyszínen tíz, német nemzetiségi nyelvből négy vizsgahelyszínen 47, német nemzetiségi nyelv és irodalomból hét vizsgahelyszínen 188, román nyelv és irodalomból egy vizsgahelyszínen 53, szerb nyelv és irodalomból egy vizsgahelyszínen 26, szlovák nyelv és irodalomból két vizsgahelyszínen 15, míg szlovén nemzetiségi nyelvből egy vizsgahelyszínen négy vizsgázó tesz írásbeli érettségit.

Emelt szinten horvát nyelv és irodalomból két vizsgahelyszínen 29, német nemzetiségi nyelv és irodalomból öt vizsgahelyszínen 208, míg szlovák nyelv és irodalomból egy vizsgahelyszínen 11 tanuló tesz írásbeli vizsgát.

A vizsgák közép- és emelt szinten is 240 percig tartanak.

Kedden reggel az informatika gyakorlati, délután közép- és emelt szinten a latin és a héber nyelvi írásbeli érettségi vizsgákat tartják.

Délelőtt informatikából emelt szinten 32 helyszínen 971 vizsgázó tesz gyakorlati érettségit, közülük két helyszínen 15 vizsgázó angol nyelven. Az emelt szintű informatika gyakorlati vizsga 240 perces, az elérhető maximális pontszám 120. A feladatok között szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés, táblázatkezelés, adatbázis-kezelés, algoritmizálás, adatmodellezés szerepel.

Latin nyelvből középszinten 70 helyszínen 497, emelt szinten hat helyszínen 99 vizsgázó tesz írásbeli érettségi vizsgát, míg héberből középszinten négy helyszínen 14-en, emelt szinten egy helyszínen öten érettségiznek.

Szerdán délelőtt a biológia írásbeli érettségiket tartják: középszinten 913 helyszínen összesen 10.836 vizsgázó tesz írásbeli. Magyar nyelven 10.789 vizsgázó, míg öt különböző idegen nyelven (angol, francia, német, olasz, szerb) 47 tanuló vizsgázik. Emelt szinten 77 helyszínen 4.198 tanuló érettségizik, közülük öten angolul. A középszintű biológia írásbeli vizsga 120 percig, az emelt szintű 240 percig tart, a feladatsor 8-10 feladatból áll. A vizsgákon olyan zsebszámológép használható, amely szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas.

Délután társadalomismeretből emelt szinten tíz helyszínen 119 vizsgázó tesz írásbeli érettségit. A négyórás vizsga feladatai 75 százalékban társadalom- és jelenismeret, 25 százalékban gazdasági ismeretek vagy pszichológia témákból kerülnek ki. Emberismeret és etika vizsgatárgyból emelt szinten egy vizsgázó van.
Csütörtökön reggel 8 órától a kémiából középszinten 541 helyszínen összesen 3.790 tanuló tesz írásbeli érettségit 3.761 vizsgázó magyarul, 27 angolul, egy-egy diák szlovákul és szerbül. Emelt szinten 27 helyszínen 834 tanuló érettségizik.

A kémia írásbeli vizsga középszinten 120, emelt szinten 240 percig tart. A diákok 100 pontot érhetnek el, s a vizsgán használhatnak függvénytáblázatot periódusos rendszerrel, valamint szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet.

Délután földrajzból összesen 14.707 vizsgázó tesz írásbeli érettségit. Középszinten 950 helyszínen 14.094-en magyarul, míg 59 helyszínen 613-an hét különböző idegen nyelven (angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, spanyol) vizsgáznak. Emelt szinten 16 helyszínen 233-an érettségiznek.

A földrajz írásbeli vizsga középszinten 120 percig tart, az első részében topográfiai ismereteket, képességeket ellenőrző feladatsort, a másodikban földrajzi ismeretek és képességek meglétét vizsgáló feladatsort kell megoldani. A diákok földrajzi atlaszt, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt és vonalzót használhatnak.

Az emelt szintű földrajz írásbeli 240 perces, a feladatsorokban csaknem azonos arányban jelennek meg a természetföldrajzi és a társadalomföldrajzi tartalmak. A feladatsorban a földrajzi-környezeti ismeretanyag 50 százalékot, a topográfiai ismeretek 20 százalékot, a gyakorlati jellegű feladatok 30 százalékot tesznek ki. Az elérhető maximális pontszám 100.

Pénteken tartják a szakmai előkészítő vizsgatárgyak írásbeli vizsgáit. Az írásbeli vizsgákon összesen 11.918 diák vesz részt, közülük középszinten 870 helyszínen 10.918, emelt szinten 123 helyszínen ezer érettségiző vizsgázik.

Címkék#érettségi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!