Az MSZP vezeti a nemzetbiztonsági, a Jobbik a költségvetési bizottságot

Az MSZP vezeti az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát, míg a számvevőszéki és költségvetési bizottság elnöki tisztét a Jobbik képviselője töltheti be - tartalmazza az Országgyűlés bizottságainak létrehozásáról, tisztségviselőinek és tagjainak megválasztásáról szóló országgyűlési határozat, amelyet pénteken, alakuló ülésén fogadott el a parlament.

MTI

Az Országgyűlés 270 igen, 5 nem, és 93 tartózkodás mellett létrehozta az Országgyűlés új bizottsági rendszerét; az új parlamentben 19 állandó bizottság működik majd, az elmúlt ciklusban működött rendszerhez képest csak egy új testület jön létre: a fogyasztóvédelmi.
A határozatra igennel szavazott a Fidesz, a KDNP és az LMP-frakció, nemmel voksolt öt szocialista képviselő, tartózkodott az MSZP-frakció többsége, valamint a Jobbik képviselőcsoportja.
 A parlament honlapjára pénteken késő délután felkerült határozat szerint a nemzetbiztonsági bizottság elnöki helyére az MSZP képviselőcsoportja jogosult jelölni. A számvevőszéki és költségvetési bizottságot a javaslat szerint a jobbikos Nyikos László vezetheti. A 27 tagú testület alelnöke Szijjártó Péter (Fidesz) és Hargitai János (KDNP).
 A 12 fős nemzetbiztonsági bizottság alelnökének a fideszes Demeter Ervint választották meg, rajta kívül két fideszes és egy MSZP-s tagját választották meg a testületnek, mert a többieknek még hiányzik a "C" típusú nemzetbiztonsági átvilágítása. Ugyancsak ezen okból csonka a 21 tagú honvédelmi és rendészeti bizottság, amelynek még az elnökéről sem szavaztak - a tervek szerint a fideszes Kocsis Máté vezeti majd a testületet. A honvédelmi bizottság alelnöke Csampa Zsolt (Fidesz) és Básthy Tamás (KDNP) lett, egy alelnöki posztra az MSZP jelölhet.
A 27 fős alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság elnökének a fideszes Balsai Istvánt választották, mellette alelnökként dolgozik a szintén fideszes Cser-Palkovics András és a jobbikos Gyüre Csaba.
 21 taggal alakult meg az egészségügyi bizottság, amelynek vezetője Mikola István (Fidesz), alelnökei Pesti Imre (Fidesz) és Gyenes Géza (Jobbik).
  Ugyancsak 21 tagja van az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságnak, amelyet a KDNP-s Lukács Tamás vezethet. A testület alelnökei: Gulyás Gergely (Fidesz) és Szabó Tímea (LMP).
Az európai ügyek bizottsága 21 taggal kezdheti meg működését, elnökének Hörcsik Richárdot (Fidesz) választották, alelnökei Firtl Mátyás (KDNP) és Mile Lajos (LMP).
 A környezetvédelmi bizottság volt az elődje a 18 fős fenntartható fejlődés bizottságának, amelyet az LMP-s Jávor Benedek vezet. A három alelnökből egyet az MSZP jogosult jelölni, két alelnököt, Turi-Kovács Bélát (Fidesz) és Nagy Andort (KDNP) már megválasztottak.
Nem választották meg a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnökét, akinek személyére az MSZP-frakció jogosult jelölni. A 18 tagú testületnek két fideszes alelnöke van: Kara Ákos és Varga József.
Az újonnan létrejött fogyasztóvédelmi bizottság elnöki posztjára is az MSZP jogosult elnököt jelölni. A 18 tagú bizottság két fideszes alelnöke Szabó Zsolt és Zsigó Róbert.
 A gazdasági és informatikai bizottságot Rogán Antal (Fidesz) vezetheti; a 27 fős testület három alelnöke közül a szocialista még hiányzik, a másik két alelnöki posztra Szatmáry Kristófot (Fidesz) és Pősze Lajost (Jobbik) választották meg.
A 24 tagú ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság elnökének a fideszes Sneider Tamást választották, a testület alelnökei: Ágh Péter (Fidesz) és Talabér Márta (Fidesz).
 A kulturális és sajtóbizottság vezetője a fideszes L. Simon László, a 18 fős testület alelnöke a KDNP-s Pálffy István és az LMP-s Karácsony Gergely.
 A 21 tagú külügyi és határon túli magyarok bizottságát Balla Mihály (Fidesz) elnökli, az alelnökök: Nagy Gábor Tamás (Fidesz), Gyöngyösi Márton (Jobbik), illetve egy MSZP által javasolt politikus.
 A mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság 8 fővel működhet, vezetője Rubovszky György (KDNP), alelnököt az MSZP jogosult jelölni.
A mezőgazdasági bizottságnak 21 tagja van, elnökének Font Sándort (Fidesz), alelnökének Horváth István (Fidesz) választották meg, a másik alelnöki posztra a szocialisták állíthatnak jelöltet.    
A fideszes Pokorni Zoltán vezeti a 21 fős oktatási, tudományos és kutatási bizottságot, amelynek alelnöke Pósán László (Fidesz) és Osztolykán Ágnes (LMP) lett.
24 taggal alakult meg az önkormányzati és területfejlesztési bizottság, amelyet a fideszes Kovács Zoltán vezet, az alelnökei a KDNP-s Habis László és a jobbikos Apáti István.
Bánki Erik (Fidesz) lett a sport- és turisztikai bizottság vezetője, a 18 tagú testület alelnökének a fideszes Szalay Ferencet és a jobbikos Zakó Lászlót választották.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!