A magyar légteret nem érinti a hamufelhő?

Reykjavik - Úgy tűnik, hogy nem érinti Magyarországot az izlandi vulkán által kibocsátott újabb hamufelhő. A hamu továbbra is déli irányban, az Atlanti-óceán felé áramlik, így a transzatlanti közlekedésben okozhat fennakadásokat - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa pénteken.

MTI

12:32 perc: Úgy tűnik, hogy nem érinti Magyarországot az izlandi vulkán által kibocsátott újabb hamufelhő. A hamu továbbra is déli irányban, az Atlanti-óceán felé áramlik, így a transzatlanti közlekedésben okozhat fennakadásokat - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa pénteken az MTI-vel.

Berényi Lívia elmondta, hogy a vulkán intenzitása most nagyobb, ezért a korábban hatezer méteres magasságban lévő hamu akár kilencezer méterig is felérhet. Hozzátette, hogy az előrejelzések szerint a hamufelhő valószínűleg nem fogja érinteni a jövő héten a magyar légteret.

Az európai légi közlekedés április 15-én omlott össze szinte teljes egészében, miután az izlandi Eyjafjallajökull vulkánból kiáramló hamu beborította a kontinens feletti légtér nagy részét.

08:23 perc:
Ismét jelentős mennyiségű hamut fog szétszórni az izlandi Eyjafjallajökull vulkán - közölték csütörtök este izlandi meteorológusok.

Az izlandi meteorológiai szolgálat és a földtani intézet arról tájékoztatott, hogy a kitörések ismét robbanásszerűek lettek: leállt a lávafolyás, és a magma zöme szétszóródik a kráterben történő robbanások miatt.

"A hamucsóva négytől hét kilométeres magasságig emelkedett a kráter fölött, és jelentős mennyiségű hamuhullás várható" - olvasható a közleményben, amely szerint "nincs jele annak, hogy a kitörés rövidesen befejeződik".

Közben Írország partjaitól nyugatra 1600 kilométer széles hamufelhő alakult ki, és emiatt pénteken ismét le kell zárni a nyugat-írországi repülőtereket. Az ír hatóságok szerint az elmúlt napokban a változó széljárás hatalmas, szélességében és magasságában egyaránt növekvő hamufelhővé dagasztotta az izlandi vulkánból kitört hamut.

A figyelmeztetés néhány órával az után látott napvilágot, hogy Írország összes repülőterét újra megnyitották.

Az európai légteret ellenőrző nemzetközi szervezet, az Eurocontrol szerint a hamufelhalmozódás újabb légi közlekedési akadályokat gördít, mivel a hamufelhő fokozatosan tízezer méter felé, a transzatlanti járatok repülési magasságába emelkedik.    

Az elmúlt napokban a hamufelhő hatezer méter alatti magasságban maradt.

Az Eyjafjallajökull vulkán április 14-én tört ki, a keletkező hamufelhő közel egy hétre megbénította az európai légi forgalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!