Bartók Béla vigyázó tekintete

Dég - A zene napján a művészeti iskolások zongoraversenyét este zongorakoncert követte. Hárman kiemelt arany-, tizenöten aranyminősítést érdemeltek. A művészházaspár A teremtés csodáit mutatta be.

duol.hu

A tizenegyedik dégi zongoraversenyt az ÁMK színháztermében rendezték meg pénteken. Nyitányként Kovács Márton, a Hermann zeneiskola növendéke Liszt Ferenc: Sposalizio című darabját adta elő nagy sikerrel.

Példa lehet mások számára a művészeti iskolák kitartása, küzdelme a fennmaradásért a nehéz anyagi körülmények között - köszöntötte az ifjakat és tanáraikat Lázár Melinda zenepedagógus, aki kezdetektől bábáskodik a jeles zenei rendezvény körül. Óriási értékek megtartásáról van szó, ezért harcolnak tántoríthatatlanul a tanítványokért, a tehetséges fiatalokért.

Az ifjú zongoristák produkcióját - a színpadi dekoráció grafikai részeként - a háttérből Bartók Béla vigyázta, biztató tekintettel.

A zongoraversenyen a megye nyolc művészeti iskolájának (Aba, Dég, Enying, Etyek, Kulcs, Lajoskomárom, Mór, Sárbogárd) harminchat zongoristája kötelező műként egy 20. századi szerző alkotását, illetve egy szabadon választott darabot mutatott be. A zsűri - a székesfehérvári Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola két művésztanára, Kárpáti Ágnes és Kolonicsné Sándor Zsuzsanna - három növendéket kiemelt arany-, tizenöt diákot arany-, tizennyolc diákot pedig ezüstminősítéssel értékelt.

Álljon itt most az "aranyosok" névsora. Kiemelt arany: Bíró Dávid (Mór), Stefán Nimród és Varnyu Péter (mindketten Sárbogárd). Arany fokozat: Tóth András Bence (Aba). Bálint Sára (Enying). Benedek Borbála, Pál Adrienn, Réczey Luca (Etyek). Kovács Anna (Kulcs). Arleitner Flóra, Rosta Gréta, Varró Karolina (Mór). Bodoki Bernadett, Gortva Lúcia, Kiss Zsuzsanna, Makkos Anna, Nagy Patrik, Varnyu Lilla (Sárbogárd). Felkészítő tanáraik: Cegelnyik Jelena, Kaiser Katalin, Marosvári Péter, Molnárné Bereczk Hedvig, Püspöki Beáta, Teleki Miklós.

Amint Lázár Melindától megtudtuk, az iskola ajándékba kapott egy hangversenyzongorát, a hangszer azonban felújításra vár. A rávalót adományokból szeretnék összegyűjteni.  

A zene napján kora este a Farkas Zsolt, Várnagy Andrea zongoraművész házaspár adott koncertet, Borbély T. András színművész közreműködésével. A művészek arra vállalkoztak, hogy a muzsika segítségével és a bibliai teremtéstörténet megidézésével fejezzék ki hála- és dicsőítő fohászukat a Teremtőnek. A teremtés csodái című előadásuk művészetközvetítés volt felsőfokon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!