Fejér megye: Kaotikus állapotok a közlekedésben

DH - A hóátfúvások miatt Fejér Megye több területén kaotikus állapotok uralkodnak, számos útszakaszt lezártak. A hatóságok mindenkitől az kérik: ha nem muszáj, senki ne induljon útnak!

Szabó Szabolcs

Továbbra is Vas, Győr, Fejér és Somogy megyében okozza a legnagyobb gondot a hóátfúvás és az utak jegesedése - mondta Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese az MTI-nek.
Hozzátette: már az ország középső területein, Tolnában és Bács-Kiskun megyében is vannak fennakadások a hóátfúvások miatt, például nehezen járhatóak az utak Jánoshalma és Kiskőrös környékén.
A tűzoltókat jellemzően Vas, Győr-Moson-Sopron, Somogy és Fejér megyéből riasztották, de sok jelzés érkezett Tolna megyéből is. A tűzoltókat zömében elakadt, vagy árokba csúszott járművekhez hívták.

17:08 perc:

Fejér megyében a Védelmi Bizottság, valamint a vele együttműködő szervek összefogásának köszönhetően egyre több útszakasz hótól való megtisztítása megtörtént. A hóban elakadt járművek, illetve az utakon rekedt emberek kimentése megtörtént. Viszont vannak olyan útszakaszok, amiket most fújt be a szél hóval. Az utak tisztítása folyamatosan történik.

Amely útszakaszok még továbbra is járhatatlanok:

Nádasdladány – Sárkeszi

Pusztaszabolcs – Iváncsa

Pusztaszabolcs – Velence

Székesfehérvár – Sukoró

Székesfehérvár - Zámoly

Székesfehérvár 8-as elkerülő

Székesfehérvár – Inota (8-as főút)

Polgárdi – Jenő

Csákvár – Felcsút

Etyek – Alcsútdoboz

Mezőfalva – Sárbogárd

Káloz – Szabadegyháza

Kincsesbánya – Iszkaszentgyörgy

Fehérvárcsurgó – Magyaralmás

Elzárt települések:

Vértesboglár, Bodmér.

Az M7-es autópálya ingyenes használata 16 óra 30 perccel megszűnt, tekintettel arra, hogy a környező utak, illetve a vele párhuzamos 7-es főút egyelőre járhatóvá vált.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Veszély-előrejelző Központ tájékoztatása szerint holnap reggelig továbbra is erős szél várható. A lakosságot továbbra is arra kérjük, ha nem muszáj, ne induljanak útnak. Különösen fontos ez amiatt is, mert sötétedés után már a kritikusra csökkent látótávolság miatt kizárólag a közvetlen veszélyelhárítás érdekében lesznek képesek a közútkezelő munkagépei az elakadt járműveket megközelíteni - tájékoztatott a bizottság.   

17:42 perc: Árokba csúszott a Yugo

 

18:36 perc: - Némileg kezd normalizálódni a helyzet, de még messze a harc vége - érzékeltette a szombati hócsata esti állását Szabolcs László, a Magyar Közút Nzrt. dunaújvárosi üzemmérnökségének vezetője - aki a mögöttünk hagyott tizennyolc óra küzdelmét is összegezte. - Fejér megyére szombat kora hajnalban tört rá a szélvihar. Ahhoz, hogy a reggeli közlekedés valamelyest meginduljon már öt órakor a legfőbb útszakaszokon jelen voltunk. A helyzetet nehezítette, hogy a meterológiai előrejelzések nem voltak igazán pontosak. A nap folyamán a teljes személyi- és gépi állomány hadrendbe állt, sőt a Duna túlpartjáról is érkezett erősítés, így összesen 19 gép tisztította az utakat.  Napközben voltak olyan órák, amikor az életmentés jelentette a legfőbb célt, emelletét a 6-os főútra és 62-es-re koncentráltuk erőinket. A rendőrséggel, a tűzoltósággal, valamint a katasztrófavédelemmel együttműködve több tucat járművet kellett kimentenünk a hóátfúvások miatt a megyei útjairól. Jelenleg is a visszafújások jelentik a legfőbb problémát, de bízunk benne, hogy a 80-90-ven km/h-s széllökések a következő órákban szelídülnek majd. Vasárnap is a teljes bevethető állomány az utakon lesz - fogalmazott Szabolcs László lapunknak szombaton este hat órakor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!