A fogamzásgátlás női dolog?

Európában a nők 30, Magyarországon 90 százaléka nem védekezik az első szexuális együttlétkor. A fogamzásgátlás a világ legnagyobb részén "női dolog", az ENSZ adatai szerint a fejlett országokban az esetek 73 százalékában a megelőzést nők végzik.

duol.hu

Szeptember 26. nemzetközi egészségnevelési, egészségügyi intézmények kezdeményezésére a fogamzásgátlás világnapja. 2007-ben rendezték meg először azzal a céllal, hogy a lehető legszélesebb körben ismertek legyenek a különböző fogamzásgátlási módszerek, hiszen a nem tervezett terhesség és az ezt gyakran követő abortusz súlyos problémát jelent. Az idei világnap mottója: A te életed, a te hangod: beszélj a fogamzásgátlásról.

A nem kívánt terhességek száma a világon elérte az évi 80 milliót, ezek közül 20 millió abortusszal végződik, a fejlett országokban a terhességek ötöde végződik abortusszal. A magyar és külföldi adatok szerint is az abortuszok aránya a 20-24 éves korosztályban a legmagasabb. A jelenség a családtervezési ismeretek hiányosságaira, a fogamzásgátlás hiányára vagy nem megfelelő alkalmazására vezethető vissza. Magyarországon az utóbbi években csökkent az abortuszok száma, de még mindig magas, számuk évente csaknem 44 ezer.

Európában a nők 30, Magyarországon 90 százaléka nem védekezik az első szexuális együttlétkor. A fogamzásgátlás a világ legnagyobb részén "női dolog", az ENSZ adatai szerint a fejlett országokban az esetek 73 százalékában a megelőzést nők végzik. A férfiak elsősorban óvszerhasználattal vagy az ondóvezeték elkötésével védekeznek.

A művi terhességmegszakítást már az i.e. 400 körül keletkezett hippokratészi eskü is megtiltja az orvosoknak. A véres, fájdalmas és tragikus magzatelhajtás, méhkaparás, a magzatölő szerek végigkísérik az emberiség történetét, nyomukban elvérzés, fertőzés, halál járt. Ma már sokkal kevesebb egészségügyi kockázata van az orvosok által végzett abortusznak, de a kedvezőtlen lelki következményekkel mindenképpen számolni kell.

Aki nem akar teherbe esni, a fogamzásgátlás módszereinek széles skálájából választhat napjainkban: a gyógyszertől az egészségügyi eszközökön és eljárásokon át egészen a gumi óvszerig. A fiatalabb nők körében gyakori az a hibás felfogás, hogy az antibébi tabletták, általában a fogamzásgátló szerek szedése elhízáshoz vezet, ezt azonban semmilyen bizonyíték nem támasztja alá. Az, hogy ki milyen fogamzásgátlási módszert használ, nagyban függ az életkortól és a partnerváltás gyakoriságától. A szakemberek egybehangzó véleménye azonban az, hogy a védekezés akkor a legbiztonságosabb, ha kombinálják a hormonális fogamzásgátló módszereket a gumi óvszerrel, hiszen ez utóbbi a szexuális úton terjedő betegségektől is véd.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!