Átverés a kisebb ÁFA! Semmi sem lesz olcsóbb

DH - Ugyan bizonyos élelmiszerek áfa kulcsa a kedvezményes, 18 százalékos általános forgalmi adóval terheltek lesznek, olcsóbb semmi nem lesz - állítják a kereskedők.

Dunaújvárosi Hírlap

Nem volt hosszú életű a 2006-ban bevezetett 20 százalékos áfa, az addigi 25 százalékos kulccsal Dániával együtt a legfelső határt képviselte hazánk. Most a  parlament  megszavazta a Bajnai-kormány adótörvény-módosító javaslatcsomagját. Így júliustól a 20 százalékos áfa-kulcs 25 százalékra emelkedik. 

Azonban  a tej, a kenyér, a pékáru és a távhő egy kedvezményes, 18 százalékos kulcsba kerül.  Az előző kabinet által tervezett 23 százalék helyett végül mégis 25 százalékra emelkedik 2009. július 1-jétől az áfa. De bevezetnek egy középső kedvezményes, 18 százalékos kulcsot is, amely a tejre, tejtermékekre, kenyérre, pékárukra, illetve a távhőszolgáltatásra lesz érvényes, de az utóbbi esetében csak augusztus 1-jétől vezetik azt be.

Az unióban a 25 százalékos áfa-kulcs a legmagasabbak közé tartozik. Ráadásul, vélekednek egyes elemzők, a recesszióból való kilábalás egyik módszere a keresletnövelés, de az áfa-emelés ilyen irányba nem hat. Egy nagyáruházban úgy fogalmaztak, folyamatos akciókat tartanak, árengedményt adnak, csak hogy vásárolják termékeiket. Nem valószínű, hogy áthárítják a fogyasztókra a plusz terhet. 
 
Más kereskedők szerint pedig nem egyértelmű, hogy melyik termék kerül a 18 és melyik a 25 százalékos áfakulcsba. De azt mondják, akármi is kerül a kedvezményes körbe, nem lesz olcsóbb. Azért, mert sok termék esetében csak filléres, esetleg pár forintos csökkenésről van szó, a kerekítés miatt pedig ezt nem fogják érezni a vásárlók. A kereskedők egyébként úgy vélekednek, hogy az alapvető sütőipari termékek egységára annyira alacsony, hogy amennyiben két százalékkal csökkentik az árakat, akkor a kerekítés szabályai miatt sem észlelhető érdemi változás. Vagyis lehet, hogy azoknak a termékeknek az ára sem csökken, amelyek biztosan bekerülnek a 18 százalékos körbe. Ilyen a kenyér, a zsemle, a kifli, a tej, a vaj, a tejföl. 
 
A többi termék adókulcsával kapcsolatban viszont bizonytalanok a kereskedők. Pontos listával azonban egyelőre még  a pénzügyminisztérium sem szolgálhat, de a tárcánál azt mondták, még dolgoznak rajta. A törvénymódosítás mellékletében van egy vámtarifaszám szerinti besorolás, az viszont a kereskedők szerint nem egyértelmű. Az Országos Kereskedelmi Szövetség nyilatkozata szerint a besorolás a kereskedők számára nem teljesen egyértelmű. Még egyeztetni  kell az ellenőrző hatóságokkal. De a szövetség szerint van egy másik lecke is, a pénztárgépek átállítása. Ezt július elsejéig kell megtenni, akkor lép életbe a törvény. (fmh)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!