Változik a gáz- és távhőtámogatás

<b>Budapest</b> - Megváltozott a gáz- és távhőtámogatásról szóló rendelet, így a jövőben a támogatott fogyasztók által fizetendő számla végösszege a gázár csökkenésének esetén nem változik.

Dunaújvárosi Hírlap

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a módosítás lényege, hogy a földgáz árának esetleges csökkenésével egyidejűleg az egységnyi elfogyasztott energiához nyújtott fajlagos támogatási mértékek is ugyanezen összeggel csökkenjenek (a távhő esetében az ún. nagyfogyasztói gázár csökkenésének felével csökken a támogatás összege).
A minisztérium által bemutatott példa alapján: a jelenleg hatályos lakossági gázár 131,3 forint/köbméter, amely tartalmazza az alapdíj arányos részét is. Mivel azonban a támogatás az alapdíjra nem terjed ki, az alapdíj nélkül számított árból kell kiindulni, amely jelenleg 127 forint/köbméter.
Ebből a legalacsonyabb jövedelműeknél 40,1 forint/köbméter a támogatás, és 86,9 forint a saját rész. Amennyiben a gáz ára például 7 forinttal csökken (alapdíj nélkül 120 forint/köbméterre), akkor a fajlagos támogatás is ennyivel fog csökkenni (33,1 forint/köbméterre), de a fogyasztó saját része nem változik, továbbra is 86,9 forint/köbméter marad. A módosítás következtében tehát a támogatott fogyasztók által fizetendő számla végösszege a gázár csökkenése esetén nem változik.
Amennyiben a lakossági gáz ára nem csökken, a támogatási mértékek sem csökkennek; a módosítás hatályba lépésével tehát a támogatás változatlan marad - hangsúlyozza a közlemény.
A bevezetett változások 2009. március 12-én lépnek hatályba.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!