Élményfürdő: Már négymilliárdba kerülhet!

<strong>Dunaújváros</strong> - Még az eredetileg számítottnál is majdnem egymilliárd forinttal többe kerülhet a dunaújvárosi élményfürdő. A CIB februárban kelt levelében több mint négymilliárd forintot számlázott ki .

Szabó Beatrix

 

A CIB levelében azt írja, az eredeti szerződéshez képest számos új tétel merült fel, amelyeknek értéknövelő hatása van: ilyen például a létesítmény teljes alápincézése, az infraszauna, a két aromakabin, a szaunabár, a hajó, vagy a barlang élményelem. A buzgár, a nyakzuhany is újdonság a CIB szerint, csakúgy, mint a külső vizesblokk, a külső gyermekmedence (csak ez 47 millió forinttal növeli az eredeti szerződéses árat).

 

Kissé fura, de a CIB állítja: az uszodai vízhálózat kiépítése, a szétválasztott rendszerű szennyvízhálózat kiépítése sem volt benne az eredeti árban, hasonlóan számos kapaszkodóhoz, térburkolathoz, út, járda építéshez, és még sorolhatnánk.

 

Az igazsághoz tartozik, hogy mínuszolt tételek is vannak (összesen 16 millió forint összegben), mint például a hullámgép, ami majdnem 11 millióba került volna, de azután mégsem építették be.

 

Az új tételek tehát 271,3 millió forinttal növelik a beruházási költségeket. A szállítói számlák összesen 3,4 milliárd forintot tesznek ki az elszámolás szerint, mintegy 316 millió forint a devizahitel köztes finanszírozási kamata, 3,6 milliós tétel a forinthitel köztes kamata, az áfa finanszírozás kamata pedig 11 millió forintot tesz ki. Jogi költségekre 6 millió, független mérnökre 1,5 millió forintot számol a CIB, ha ehhez hozzáadjuk a műszaki változás 271 milliós költségét, akkor 4 milliárd 016 millió 687 ezer forintot kapunk.

 

A CIB bank a létesítés költségével kapcsolatban annak idején 3,8 milliárd forintos keretösszeget állapított meg, ezt több mint 200 millió forinttal túllépték.

 

Sokba kerülhet tehát a városnak az elvileg még 2006 őszén építeni kezdett élményfürdő, ha valóban indokolt a CIB 800 millió forintos plusz igénye.

 

A közgyűlés tegnap új napirendként tárgyalt egy, a témával kapcsolatos javaslatot. A képviselők arról döntöttek: műszaki szakértőt bíznak meg, akinek az lesz a feladata, hogy megállapítsa, jogos-e a CIB igénye.

 

A DVG Zrt. (mint lízingbevevő társaság) vezetősége egyébként többször is jelezte az ügyletben kezesként részt vevő önkormányzatnak, hogy a műszaki teljesítés nem megfelelő, nem az készül, amit az eredeti engedélyes tervek tartalmaznak - ám sok esetben vitás helyzet alakult ki, mert az önkormányzat mindezek dacára, a DVG elzárkózása ellenére sorra aláírta a teljesítés-igazolásokat.

 

Tovább bonyolíthatja a helyzetet, hogy a műszaki szakértő anyagát május 14-ig kell a közgyűlés elé terjeszteni. S bár a használatbavételi és fennmaradási engedély (már ez a megfogalmazás is igazolja, hogy az építők eltértek a tervektől, hiszen fennmaradási engedélyről beszélünk) ügyében egyelőre nem sikerült zöld ágra vergődni a feleknek, ha a CIB 800 milliós követelésével kapcsolatban sem sikerül megegyezni, az további halasztást jelenthet a fürdő megnyitása ügyében.

 

A tavaszi nyitást tehát sok minden befolyásolja. A próbaüzem megbízhatóan zajlik, de ez az adott esetben kevés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!