Szabadidős szamurájok

<strong>Dunaújváros</strong> - A hétvégén megnyitotta kapuit a Campus Club névre hallgató főiskolás szabadidő és fitneszbarlang. A bejáratot két Dunai vasszamuráj óvja. Kortárs térbútorok.

Szabó Szabolcs



Szamurájok munka közben  óvnak, védenek, sőt még a teret is dinamizálják a fitneszbarlang előtt
Fotó: Lázár Zsolt

A több száz milliárdos Magyar Universitas Program egy soványka szeletét az Oktatási és Kulturális Minisztérium javallatára  az intézményfejlesztés farvizén  a létesítmények részét képező új, kortárs képző- és iparművészeti alkotások létrehozására fordítják (bővebben lásd keretes írásunkat). E program keretében már számos műalkotás vált a DF épületeinek és tereinek részévé (pl. az A-épület bejáratánál található monumentális Disznóvágás). A hétvégén üzembe lépő szabadidős központ is társra lelt. A kollégiumi épület és a zöld fitneszbarlang közötti füves területre került két Dunai vasszamuráj, melyek Farkas Zsófia szobrász munkájának köszönhetők. 

A még 2007 második felében kiírt pályázatra összesen tizenhárom  érvényes terv érkezett, és e mezőnyben diadalmaskodott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzet alkotó. A szamurájok öntöttvasból készültek, így szinte beágyazódnak városunk jelentős  fémszobrászati hagyományaiba, sőt a térbútor-együttes anyaga masszív és időtálló, így mondhatni kültéri elhelyezésre születtek. A zsűri értékelésében kiemelte, hogy a szobrok fellazítják, megbontják a formájában nem túlságosan dinamikus közeli épületek látványát. Harsány színeikkel vidám ellenpontként tűnnek fel a kissé szürkés környezetben. Így legyen!    A december közepén átadott sportcsarnok is  új alkotással bővül. Az épület funkciójához hasonlóan természetesen itt a mozgás és a dinamika áll a középpontban. A 2008 szeptember végén kihirdetett eredmény alapján Helényi Tibor-Gálócsi Ágnes közös  műve gyarapítja a tovább a DF kortárs kínálatát. A madár röpte, az ember ugrása névre hallgató műremek  rendhagyó ötlet keretében mutatja be fázisonként a madár röptét és az emberi cselekvést.  A zsűri ítélete alapján a Helényi-Gálócsi kettős festménypárja minden bizonnyal éke lesz a  új sportcsarnokának. Járjanak nyitott szemmel, ugyanis igazi kortárs képzőművészeti remekekre lelhetnek a DF-en. Nem csak tanítás, hanem népművelés is  nagyban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!