Bulvár-celeb

2021.04.09. 15:21

Ez volt Fülöp herceg kívánsága a temetésével kapcsolatban

Fülöp halálának bejelentésével életbe lépett a Forth Bridge néven kidolgozott menetrend, amely a temetés időpontjáig határozza meg az állami és protokolláris teendőket.

London, 2021. prilis 9. 2012. jnius 9-n Londonban ksztett kp Flp edinburghi hercegrl, II. Erzsbet brit kirlyn frjrl. Flp 2021. prilis 9-n, 99 ves korban elhunyt. MTI/EPA/Karel Prinsloo

Fotó: Karel Prinsloo

A palota pénteken jelentette be a halálhírt. A hivatalos közleményben az olvasható, hogy

Őfelsége, II. Erzsébet királynő mély gyásszal bejelenti, hogy szeretett férje, Őméltósága, Fülöp edinburgh-i herceg meghalt.

A bejelentés délben történt, de a közleményből az is kiderült, hogy Fülöp herceg békés körülmények között, reggel a Windsori-kastélyban távozott az élők sorából.

Ezzel életbe lépett a Forth Bridge néven kidolgozott menetrend, amely a temetés időpontjáig határozza meg az állami és protokolláris teendőket.

Félárbócon a lobogók és kifüggesztették a halálhírt a palota kapujára
Fotó: MTI/AP/Matt Dunham

 

Ennek első pontja azt írja elő, hogy William Robert Peel lordkamarás – az udvar legmagasabb rangú polgári köztisztviselője – és Boris Johnson miniszterelnök konzultáljon a királynővel és tudakolja meg, hogy az uralkodónak van-e valamely különleges kívánsága a temetési szertartással kapcsolatban.

Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként állami temetés járna, de az edinburghi herceg többször is egyértelművé tette, hogy nagy temetés helyett, magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben a windsori kastély Szent György-kápolnájában.

Fülöp az elmúlt években kifejezésre juttatta azt a kívánságát, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást és a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési helyen kíván nyugodni.

Itt helyezték örök nyugalomra mások mellett Viktória királynőt, II. Erzsébet királynő 1901-ben elhunyt üknagymamáját, és Albert herceget, Viktória férjét is.

2012. június 2-án az epsomi derbin
MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A nemzeti gyász protokolláris előírásai alapján a londoni alsóház összes képviselője a temetésig fekete karszalagot ölt, a férfi képviselők fekete nyakkendőt viselnek.

Ugyanez vonatkozik a királyi család tagjaira is.

A gyászidőszakban II. Erzsébet királynő semmilyen hivatalos tevékenységet nem végez. Ez azt is jelenti, hogy Fülöp herceg temetéséig nem lépnek életbe új törvények, hiszen a parlament által elfogadott jogszabályok érvénybe lépéséhez az uralkodó jóváhagyása is szükséges.

A brit trónutódlási sorrend Fülöp halálával nem változik, hiszen az edinburghi herceg soha nem szerepelt a királyi család trónöröklésre jogosult tagjai között.

Ennek értelmében továbbra is Károly walesi herceg, a királynő és Fülöp herceg 72 esztendős elsőszülött fia a trónörökös, őt változatlanul idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg követi a trónutódlási rendben.

Borítókép: 2012. június 9-én Londonban készített kép Fülöp edinburghi hercegről, II. Erzsébet brit királynő férjéről. Fotó: MTI/EPA/Karel Prinsloo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!