Bulivan

2010.12.15. 14:18

A Nickelback nagylemeze volt a legkelendőbb rockalbum

A legismertebb amerikai zenei magazin, a Billboard összeállította a 2010-es év legkelendőbb 50 rockzenei albumának listáját. A szerkesztők csak a tengerentúli eredményeket vették figyelembe, így az ott igen népszerű, de Európában is közkedvelt kanadai Nickelback szerepelt a legjobban a Dark Horse című kiadványával.

MTI/AP

A lista érdekessége, hogy azon több olyan együttes is helyet kapott, amely Európában szinte teljesen ismeretlen. A hetedik helyen szereplő Breaking Benjamin albumát például nem is lehet kapni Magyarországon, míg a 11. helyre sorolt Trans-Siberian Orchestra vagy az azt követő Five Finger Death Punch kifejezetten rétegzenét játszó formációnak számít ezen a kontinensen.

A legjobb ötven között számos válogatásalbum is helyet kapott. Annak tekinthető a lista harmadik helyén álló AC/DC Iron Man 2 kiadványa, az azonos című filmhez készített album ugyanis az ausztrál zenekar jól ismert szerzeményeit tartalmazza. Válogatásalbummal került be a legjobb ötven közé a Foo Fighters, a Mötley Crüe és a Bon Jovi is. Szintén érdekesség, hogy nemcsak 2010-ben kiadott korongok szerepelnek a listán, néhány korábbi keltezésű albumnak is sikerült ez évben olyan eladási eredményt produkálnia, amivel a legjobbak között szerepelhet. Ez utóbbiak sorába tartozik a KISS és a Sonic Boom című nagylemez, vagy a Chickenfoot azonos című bemutatkozó albuma. A legjobb ötven között egyetlen zenekar, a Hollywood Undead tudott két albummal megjelenni, de egyes zenészek - például a Slipknot énekese, Corey Taylor vagy dobosa, Joey Jordison több olyan formációban is közreműködött, amelyek ugyancsak felkerültek a listára.

A listán a Nickelback együttest a Linkin Park követi az A Thousand Suns című albummal, a harmadik helyen a már említett AC/DC kiadvány szerepel, a negyedik helyre pedig a Godsmack került a The Oracle-lel. Ötödik helyen áll a Nightmare című Avenged Sevenfold album, amelyet a Dream Theater dobosának, Mike Portnoy-nak a közreműködésével vettek fel. Hatodik lett az Asylum címá Disturbed kiadvány, hetedik a Breaking Benjamin a Dear Agony című albummal, nyolcadik a Shinedown és a The Sound Of Madness, kilencedik pedig a The Crooked Vultures azonos című nagylemeze. A legjobb tíz között egy posztumusz Jimi Hendrix kiadvány, a Valleys Of Neptune szerepel még.

A második tízes körben a már szintén említett Trans-Siberian Orchestra, Five Finger Death Punch és Foo Fighters mellett a Three Days Grace nevű formációnak, Ozzy Osbourne-nak, a Flyleaf-nek, a Bullet For My Valentine-nak, az Alice In Chains-nek, a Pearl Jam-nek és a Cage The Elephant-nak jutott hely. Őket a Creed, a Mötley Crüe, Slash, a Deftones, Rob Zombie, a Korn, a Theory Of A Deadman, az Iron Maiden, a Stone Temple Pilots és a Mudvayne követi. A 30-asok listáján jutott hely a Sick Puppies, a Stone Sour, a The Who, a Bon Jovi, az As I Lay Dying, a Slipkont, a Coheed And Cambria, a Hellyeah, a Chickenfoot és a Hollywood Undead aktuális kiadványának, míg az ötvenes lista végén olyan előadók szerepelnek, mint a Black Laben Society, a Puddle Of Mudd, a Buckcherry, az All That Remains, a Hollywood Undead, a Saving Abel, Bret Michaels, a Sevendust, a Slayer és a KISS.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!