Bulivan

2010.05.10. 02:30

Kyle Eastwood

Egyáltalán nem meglepő, hogy a hollywoodi legenda, Clint Eastwood fia, Kyle Eastwood igazán lélegzetelállító "super cool" dallamvilágot képes megálmodni. Okos, emelkedett és intelligens stílusát mindenhol elismerik a jazz világában.

Dunaújvárosi Hírlap

Kyle olyan érzékenységgel és profizmussal állítja színpadra az élő koncerteket, hogy a létező legigényesebb zeneként kerültek a köztudatba. Kyle egy tehetséges angol zenekarral dolgozik, így a világ majdnem összes zeneszerető emberének elnyerte az elismerését, és ennek semmi köze nem volt a családfájának.

Kyle legutóbbi, Metropolitain című albuma a harmadik, amely a Candid labelnél jelent meg. Sokkal élethűbben visszaadja azt az élő hangzást, amely a világ minden táján lenyűgözte a közönséget. Előremutató, újszerű stílusával és annak köszönhetően, hogy olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Till Bronner, Camille, Manu Katche és Eric Legnini, Kyle valóban Európa dzsesszelitjének a tagjai között tudhatja magát. A lemez társproducere ráadásul Miles Davis fia, Erin Davis volt és Kyle régi alkotótársa, Michael Stevens. Eastwood tavaly kezdett turnézni a lemez anyagával, amellyel idén május 20-án Budapestre, a Millenáris Teátrumba is eljönnek.

Ahogy azt a The Independent egyik lapszámában mesélte magáról, egy igazi zenész családból származik.

- Amikor megmondtam édesapámnak, a színész és rendező Clint Eastwoodnak, hogy zenész akarok lenni, nagyon örült neki - mondta. 

- A zene mindig nagyon fontos volt a családunkban. A szüleimnek köszönhetem a zenei ízlésemet, és azt, hogy egészen kiskorom óta szeretem a jazzt. Emlékszem, miközben a házi feladatomat írtam, Duke Ellington, Count Basie és Miles Davis Dave Brubeck, Thelonious Monk és a Stan Kenton Big Band lemezei szóltak a házban. Apukám zongorázik, ahogy régen édesanyám is, sőt anyukám édesanyja zenetanár volt Illionisban, a Northwestern Egyetemen.

Kyle számtalan alkalommal ment el édesapjáékkal a Monterey jazz-fesztiválra.

- Egy híres apának az az egyetlen előnye, hogy bármikor be tudsz menni a színfalak mögé – mesélte egy interjúban, amit a mostoha anyja, Dina Ruiz Eastwood készített vele. - Sok nagysággal találkoztam, többek között Dizzy Gillespie-vel és Sarah Vaughannal. Ha erre gondolok, mindig rádöbbenek, hogy ezek a zenészek milyen nagy hatással voltak a pályámra!

Első élménye az volt, amikor Clint megmutatta neki, hogyan játssza a Boogie Woogie basszus szólamát bal kézzel, miközben ő a szólót játszotta a jobb kezével... Ezek után nem csoda, hogy Eastwood főiskolás korában basszusgitározni kezdett. R&B-t tanult, és hallás után reggae-t is játszott. Miután a francia basszusgitáros, Bunny Brunel tanítványa lett, rendszeresen koncertezett New Yorkban, valamint Los Angelesben és környékén.

Ezzel egy időben megalapította a  Kyle Eastwood Quartetet, akikkel fellépett 1996-ban az Eastwood After Hours: Live at Carnegie Hall elnevezésű koncerten, amely Clint Eastwood és a jazz iránti szeretete előtt tisztelgett. Az édesapja egyébként is mindig támogatta és szerette, amit csinál.

- Ami az édesapámat illeti, azóta, hogy komolyan kezdtem venni a zenei pályámat, mindig mellettem állt - mondta a The Independentnek adott interjúban.


1998-ban a Sony kiadta első CD-jét From There To Here címmel, amelyeken ugyanúgy voltak jazz standardek, mint saját szerzemények. Miután szerződést kötött a brit Candid kiadóval 2004-ben, Eastwood Dave Koz Rendezvous labeljéhez pártolt, ahol meg is jelent két albuma.

2005-ben a Paris Blue látott napvilágot, amellyel kapcsolatban elmondta, "a jazz gyökereket meghagyta, de még megfűszerezte egy kis swinggel és funkyval". Nem csoda, hogy az album a francia dzsessz slágerlista első helyén landolt. Harmadik, Now című CD-jén Ben Cullum és a londoni zenei élet elitje mellett együtt dolgozott a BBC jazz díjának zongoristájával, Andrew McCormackkal. A címadó dal posztmodern jazz átiratától kezdve a Let’s Play buja dallamán keresztül a  September Nights elektro-groove-os hangulatáig a hallgatókat magával ragadták a lemez szerzeményei.

 


2007-ben és tavaly a Now című albumot Kyle három földrészen mutatta be élőben. Zenekarával óriási sikert arattak és a legjobb kritikákat kaptak, bármerre is jártak.

Szólókarrierje mellett Eastwood több olyan filmnek a zenéjét jegyzi előadóként, zeneszerzőként vagy hangszerelőként, amelyben az édesapja szerepelt. Az első a  Titokzatos folyó volt, ami Oscar-díjat is kapott. Ezt a Regarding Henry, a Zöldfülű, a négy Oscar-díjat nyert Millió dolláros bébi, A Dicsőség zászlaja, a Levelek Ivo Dzsimáról, az Elcserélt életek, a Sorsvonat és a Gran Torino című produkciók követték. Színészként is bemutatkozott, többek között a L'Heure d'été, A szív hídjai, a Lebujzenész és a The Outlaw Josey Wales című filmekben.

www.danubiusmusic.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!