Belföld

2013.06.09. 06:29

Árvíz - 76 útszakaszon van érvényben forgalomkorlátozás

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 18.00 órai összesítése alapján részletes 76 útszakaszon van érvényben forgalomkorlátozás országszerte.

MTI

 

 

Figyelmeztető tábla az áradó Duna által elöntött Széchenyi rakparton 2013. június 9-én. Budapesten várhatóan 890-892 centiméteres vízállással fog tetőzni a folyó. (Fotó: Koszticsák Szilárd /MTI)


21:30 Eddig csaknem 600 embert kellett kitelepíteni Pest megyében

Pest megye északi része után a fővárosban folytatódik a Duna tetőzése - mondta Tarnai Richárd kormánymegbízott, a Pest megyei védelmi bizottság elnöke vasárnap este a Megyeri hídnál. 

A kormánymegbízott elmondta: a megyében eddig csaknem 600 embernek kellett elhagynia otthonát, mindössze három embert kellett hatósági segítséggel kitelepíteni. Pest megyében eddig 3,8 millió homokzsákot építettek a gátakba, legutóbb 2006-ban összesen 700 ezerre volt szükség az egész országban - tette hozzá.    Hangsúlyozta: a következő napok is fárasztó munkával telnek majd, ám a legfontosabb, hogy emberéletben nem esett kár, és gátszakadás sem történt eddig a megyében.   

Tarnai Richárd beszámolt arról, hogy a vízzel körülzárt Kisorosziban egy kisgyereknek agyérelzáródása volt, mentőhelikopterrel sikerült őt Budapestre szállítani, és már nincs életveszélyben.   

A védelmi bizottság elnöke szerint Pest megye déli része jobb helyzetben van. Szigetszentmiklóson néhány embernek ugyan ki kellett költöznie otthonából, de lakott területet nem veszélyeztet az ár.    Branyiczky Márk tűzoltó alezredes, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott igazgatója hangsúlyozta, példaértékű összefogást tapasztaltak a védekezés során. Azt mondta, eddig 2325 hivatásos rendvédelmi dolgozó vett részt a védekezésben.   

Dióssi Csaba fideszes országgyűlési képviselő, Dunakeszi polgármestere is komoly összefogásról számolt be. Ismertetése szerint több mint 1600 önkéntes dolgozott a gátakon, 38 ezer homokzsákot töltöttek meg, ezek egy részét a 2-es út védelmére.





A Duna áradása miatt önkéntesek homokzsákokat töltenek a Duna nyárigátjánál Solt határában 2013. június 9-én. (Fotó: Ujvári Sándor/MTI)

 

20:37 Ötszáz rendőr felügyeli Győrújfalut

Ötszáz rendőr felügyeli a rendet a péntek este az árvíz miatt kiürített szigetközi Győrújfalun - mondta el vasárnap a Győrújbaráton elhelyezett kitelepítetteknek tartott tájékoztatón a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese.    
Németh Lajos ezredes az MTI érdeklődésére elmondta: normális esetben az egész Szigetközben 150 egyenruhás teljesít szolgálatot.     Miközben a falu fölött köröző helikopter által közvetített képeket vetítették, Németh Lajos a tucatnyi, zömében idős kitelepített előtt arról beszélt, hogy a védekezés kezdete óta az egész Szigetközből nem jelentettek bűncselekményt.     Hozzátette: egyetlen baleset jutott a hatóságok tudomására: Zsejkepusztánál egy teherautó elsodort egy a védekezésben részt vevő férfit, aki könnyebb sérüléseket szenvedett.

 



Az áradó Duna a Lánchídnál 2013. június 9-én. (Fotó: Kmetz Imre/MTI)



20:23 Lezárták a Margit híd budai hídfőjét

Lezárta a rendőrség a jármű- és a gyalogos forgalom elől a Margit hídnak a Bem rakpart felé vezető lehajtóját a Duna áradása miatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap este az MTI-vel. 

Kovács Viktória azt mondta: az intézkedés nem a híd forgalmát, hanem a budai hídfő alatti és melletti útszakasz közlekedését érinti. A hatóság arra kéri a járművezetőket és a gyalogosokat, hogy az érintett területet kerüljék el.


20:20 Befejeződött a horányiak kiköltöztetése


Befejeződött annak a 162 embernek a kiköltöztetése a Szigetmonostorhoz tartozó Horányból, akinek azért kellett elhagynia otthonát, mert a település Szentendre felőli részén egy magaspartot átlépett a Duna, utat törve a lakott terület felé - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem szóvivője vasárnap este az MTI-t. 

Spitz Alexandra közlése szerint a csaknem 100 házból a családok többsége rokonoknál, ismerősöknél oldja meg szállásgondját, míg 35-en gyalog sétáltak el a helyi iskolába, ahol fogadóhelyet alakítottak ki számukra, és biztosítják teljes ellátásukat. A veszélyeztetett házak közelében, illetve ott, ahol átbukott a folyó, egy- egy gátat építenek (ez utóbbi fő védvonal már 70 százalékos készültségű) a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársainak és tűzoltóknak a közreműködésével - tette hozzá a szóvivő.     A Szigetmonostor honlapján olvasható polgármesteri közlemény szerint a vízáttörés (ebből következően a kiürítés is) a Csalogány utca, Nefelejcs utca, Nagyduna sétány, Szentendrei út által határolt területet érintette.    

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vasárnap délután azt közölte az MTI-vel, hogy felkérésükre a TEK 250 munkatársa vesz részt Szigetmonostoron a védekezésben.    A település külterületén a vízműkutakhoz vezető, magasparti közút és egy földút kereszteződésében átbukott a víz, és az erdei mélyvonulaton keresztül áramlik a szigetmonostori üdülőterület felé - írta egyebek mellett közleményében az OMIT.    

Kitértek arra is, hogy a TEK szakemberei már pénteken elvégezték a BTR 80 típusú kétéltű páncélozott szállító járművek technikai felkészítését is, így a járművek földön és vízen egyaránt képesek támogató és mentési feladatok ellátására.     Az árvízi segítségnyújtásban részt vevők mellett a Terrorelhárítási Központ minden egysége teljes készültségben várja a további riasztást, hogy bármilyen rendkívüli esemény bekövetkeztekor, akár árvíz-, akár rendvédelmi céllal, azonnal akcióba léphessen - zárult a közlemény. 



19:44 ÁNTSZ: Baja környékén is át kellett szervezni az egészségügyi ellátást


Baja környékén is át kellett szervezni az egészségügyi ellátást, mivel a bajai Duna-híd lezárása miatt több településről nem lehet a betegeket Mohácsra vagy Pécsre szállítani.

A betegellátás, a háziorvosi ellátás és a gyógyszertári ügyelet azonban az árvíz által érintett területeken mindenhol megoldott - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal (ÁNTSZ) vasárnap az MTI-vel.
A közlemény szerint vasárnap 14 órakor zárták le a Türr István hidat Bajánál, ezért a Duna keleti oldalán található, de Baranya megyéhez tartozó Homorúd, Újmohács, Sárhát, Alsókanda, Felsőkanda településekről nem lehet elérni az ellátásra kijelölt mohácsi, illetve pécsi kórházakat.    

A betegellátást a Bajai Kórház és a Szegedi Tudományegyetem klinikáinak bevonásával szervezték át. Ez utóbbi intézmény különösen a hemodinamikai, az idegsebészeti, valamint a magasabb szintű traumatológiai, sebészeti és gyermekgyógyászati ellátásról gondoskodik, ha szükséges.    

Győr-Moson-Sopron megyében - még a korábbi napokban - öt járásképtelen, otthonában ápolt beteget szállítottak a győri kórházba, az e célra kialakított osztályra. Dunaszegen és Győrladaméron a megemelkedett talajvízszint miatt a szennyvízcsatornák telítődtek, a Pannon-Víz Zrt. tájékoztatása szerint az átemelők üzemelnek, a szennyvízelvezetés megoldott, csak a mélyebben fekvő területeken fordulhat elő egy-egy helyen túlcsordulás, de ennek kezelésére felkészültek.   

Komáromban a háziorvosi ügyelet átmenetileg a volt tűzoltó-laktanyában működik. Komárom-Esztergom megye veszélyeztetett településein mindenhol megoldott az ivóvízellátás, de Dömösön, Pilismaróton (illetve a Pest megyei Dobogókőn) továbbra is csak forralás után alkalmas a csapvíz emberi fogyasztásra. Zacskós vizet Dömösön, Pilismaróton és Neszmélyen (valamint a Pest megyei Dunabogdányban) biztosítanak.    

Az Almásfüzitőt vezetékes ivóvízzel ellátó 3 kútból egyet leállítottak, de a szolgáltatás folyamatosan biztosított. A közlemény szerint az almásfüzitői vörösiszap-tározók védelme biztonságos, a szakemberek óránként járőröznek a gáton, ellenőrzik annak állapotát. Hozzátették, a Dunaalmáson található Közép-Európai Gáz Terminál telephelyét mobil gáttal védik, a létesítmény nincs veszélyben.    Budapesten a Lukács Gyógyfürdő területén lévő kórtermekből - a létesítmény lezárása miatt - 20 beteget helyeztek el az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben.    

A fővárosban és Pest megyében is folyamatosan zajlik a befogadóhelyek közegészségügyi ellenőrzése, illetve azoké az átmeneti szállásoké is, ahol a védekezésben részt vevő erdélyi és máshonnan érkezett önkénteseket és hivatásosokat szállásolták el.     A Fővárosi Vízművek Zrt. arról tájékoztatott, hogy a betáplálási pontokon vett vízminták (gépházak) mikroszkópos biológiai vizsgálatának eredményei megfelelőek, a fogyasztói hálózatban nem észleltek vízminőségromlást.   

Az árhullám tetőzésére a Duna Budapesttől délre eső szakaszán is készülnek a népegészségügyi szakigazgatási szervek. Baja térségében egyelőre zavartalanul üzemel a városi vízmű és a szennyvíztisztító-telep. Tolna megyében is tart azoknak az átmeneti szállásoknak a közegészségügyi ellenőrzése, amelyek egy esetleges kitelepítés esetén befogadóhelyként szolgálhatnak. Fejér megyében eddig csak néhány embert kellett az otthonából átmenetileg kiköltöztetni, zömmel rokonok, ismerősök fogadták be őket. A veszélyeztetett megyei településeken is megtörtént a szennyvízcsatornák szakaszoló lezárása, védelmének kialakítása.   
Az ÁNTSZ továbbra is mindenkit az általános higiénés szabályok fokozott betartására kért. A védvonalakon dolgozók figyelmét külön is felhívta arra, hogy a munkavégzés során felhevült testet a megáradt folyó vizével hűsíteni tilos. A víz fertőző források közvetítője lehet, a kézről szájon át, illetve a nyálkahártyákon keresztül (például szemet megdörzsölve) nagyon könnyen kerülhetnek olyan kórokozók a szervezetbe, amelyek bél- és gyomorrendszeri panaszokat okozhatnak. Különösen fontos az is, hogy a szülők a gyermekeiket ne engedjék az árvízzel elöntött sekély részeken a vízben játszani, pancsolni - áll a közleményben. 

18:20 - Illés Zoltán: nem okozott veszélyt az áradás az almásfüzitői vörösiszap-tárolónál

Nem okozott veszélyt az árvíz az almásfüzitői vörösiszap-tárolónál - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára vasárnap az MTI-nek. 

Illés Zoltán a francia Le Monde című napilap cikkére reagált, amelyben a Greenpeace-re hivatkozva azt írták, hogy az almásfüzitői vörösiszap-tározókat és más ipari létesítményeket is veszélyeztet a Duna áradása.   

A politikus az MTI-nek azt mondta, hogy Kossa György dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelője, illetve más szakemberek társaságában szerdán tekintették meg az almásfüzitői tározót. Már akkor egyértelműen kiderült, hogy a gát koronája másfél méterrel magasabban van, mint a legmagasabbra prognosztizált vízállás. Hangsúlyozta, hogy ez azóta be is bizonyosodott, mert abban a térségben ráadásul már bekövetkezett a tetőzés, és levonulóban van a víz.   

Hozzátette, hogy a tározó a Duna mentett oldalán áll, és ott több tízmillió tonna vörösiszap, illetve az azt takaró fedőréteg található. Elmondása szerint az is látható volt, hogy a víz nem tudja úgy megmozgatni a gátakat és a mögötte lévő hatalmas mennyiségű szilárd anyagot, hogy az gondot okozzon. A terület alatt több mint száz hektárnyi agyaglencse található, ami kizárja, hogy a víz az áramlás következtében betörjön, és kisodorja az ott lévő anyagokat - tette hozzá.   

Az államtitkár arra is kitért, hogy pénteken a titkárságán keresték egy interjúkérelem ügyében a francia lap munkatársai. Szavai szerint miután jelezte, hogy rendelkezésükre áll, az újságírók legalább "öt különböző időpontot variáltak meg". Hozzátette, ő mindegyik aznapra felajánlott időpontba belement, de az újságíróknak végül egyik sem volt jó.   

Illés Zoltán arra is kitért, hogy ha visszamehetne a múltba, akkor mindent megtenne annak érdekében, hogy semmiképpen ne adjanak engedélyt a Duna vagy bármely más vízfolyás mellett vörösiszap-tározó létrehozására, az ugyanis a "lehető legnagyobb felelőtlenség". Szavai szerint habár az árvíz nem jelentetett veszélyt, a létesítménynél állandóan fennáll környezetvédelmi probléma. A tározótérben található iszap az agyag záróréteg miatt nem tud lefelé folyni, ezért állandó jelleggel vízszintes irányba mozog - közölte.    Szavai szerint a problémát úgy lehetne megoldani, hogy egy többéves, körülbelül harmincmilliárd forintos beruházás során az anyagot kibányásznák, és átszállítanák egy Almásfüzitőtől jóval távolabb kialakított veszélyeshulladék-lerakóba. 

 

 

Állatokat mentenek ki a gondozók az elöntött kifutójukból 2013. június 9-én. A megáradt Duna vize miatt a győri Xantus János Állatkertben belvíz keletkezett, több terület víz alá került. (Fotó: Krizsán Csaba/MTI)






18:00 - A vezetékes víz biztonságos és fogyasztható Győrben és környékén 

A vezetékes víz továbbra is biztonságos és fogyasztható Győrben és a város környéki településeken - közölte a szolgáltató Pannon-Víz Zrt. vasárnap az MTI-vel.

A vezetékes vizet az árvízhelyzet miatt továbbra is szigorúan ellenőrzi a társaság. Folyamatos a kontroll a kutaknál és a vízellátó rendszernél. A szakemberek véleménye szerint egyelőre még biztonsági klórozásra sincs szükség - írták a közleményben.    A Pannon-Víz a katasztrófavédelemmel együttműködve kidolgozta annak megoldását, hogy egy esetleges töltésszakadás esetén is működni tudjon a győri és a Győr környéki vízellátó rendszer - olvasható a közleményben.

 



Kecskeméthy Gábor víz alatt álló házát nézi csónakból Szőgye határában 2013. június 9-én. Győr-Moson-Sopron Megyében már elkezdett a Duna szinje apadni. (Fotó: Krizsán Csaba/MTI) 

A közútkezelő 18 órai összesítése

Pest megyében 20, Komárom-Esztergom megyében 20, Bács-Kiskun megyében 8, Győr-Moson-Sopron megyében 5, Fejér megyében 4, mígTolna megyében 2 útszakaszon van érvényben teljes útzár. Emellett 17 helyszínen van félpályás korlátozás vagy útszűkület. Így összességében 76 szakaszon, több mint 174 kilométernyi országos közúton van forgalomkorlátozás a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett állami úthálózaton. 

Kisoroszi, Dömös és Pilismarót továbbra sem közelíthető meg országos közúton. Utóbbi kettő nincs teljesen elzárva a külvilágtól, egy erdei úton elérhető, de csak korlátozottan lehet használni.

Szigetköztől végig a Duna mentén, a Dunakanyarban, a főváros térségében és attól délre Csepel, Tököl, Szigetújfalu, Adony, Lórév, Kisapostag, Dunaújváros, Tass, Szalkszentmárton, Dunafalva és Dombori környékén vannak lezárt utak, ezekben a körzetekben már csak az ott lakók és a mentésben részt vevők közlekedhetnek.

Összesen 10 főúton van érvényben korlátozás, így az 1-es, 2-es, 6-os, 10-es, 11-es, 12-es, 14-es, 111-es, 117-es és 55-ös főutakon számíthatnak a közlekedők akadályokra, torlódásokra. Ezért társaságunk továbbra is arra kéri a közlekedőket, hogy a Szigetközbe és a Dunakanyarba csak akkor induljanak el, ha ott laknak vagy a védekezési munkákban vesznek részt.

Jelentősebb teljes útlezárások a fő- és mellékutakon:

Az 1-es főúton Komáromnál valamint Győr és Gönyű között továbbra sem lehet közlekedni. Komáromban a vasútállomáshoz vezető úton is teljes útzár érvényes.

Az 1-es főút - az M19-es csomópont és Komárom között – továbbra is zárva van. A terelés ideje alatt az M1–es autópálya és az M19-es autóút Győr és Komárom között díjmentesen használható. A D2, D3, és D4-es kategóriájú járművek viszont már Zsámbéktól a 26-os kilométertől díjmentesen használhatják az M1-es autópályát. (A 26-107 kilométerszelvények között D2–től díjmentes, a 85-107 kilométerszelvények között D1-ben díjmentes.)

Az 1-es főúton Dunaalmásnál jelentős árvízvédelmi munkák folynak, ezért 1-es főúton a 70-74 kilométerszelvények között (a Dunaalmási elágazás és a 10-es főút között) 14.00 órától félpályás lezárást vezettek be.

A 2-es főúton három szakasz van zárva, Budapest és Dunakeszi, Göd és Sződliget között (26-30 kilométerszelvények), valamint Vác déli határában a 32-34 kilométerszelvények közé eső szakaszon nem lehet közlekedni. A terelőút az M2-es autóút, ami ideiglenesen a tehergépkocsik számára is díjmentes használható. (Az M2-es autóúton Dunakeszinél a 25-ös kilométernél fekvő benzinkúton át terelik a forgalmat, hogy a védekezésben résztvevő homokot szállító gépkocsik könnyebben tudjanak közlekedni.)

A 6-os főúton Ercsi és Adony között 3,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be, a személygépkocsik ott még közlekedhetnek. A tehergépkocsikat viszont az M6-os autópályára terelik. A terelt járművek az M6-os autópályát Ercsi és Adony között díjfizetés nélkül is használhatják. Fontos tudni, hogy ez a mentesség a személyautóval utazókra nem vonatkozik.

A 10-es főúton Nyergesújfalunál, Nyergesújfalu és Tát között, Süttő és Neszmély között, valamint Dunaalmás és az 1-es főút között változatlanul teljes útzár van érvényben.

A 11-es főút több szakaszán teljes lezárás van érvényben, Szentendrétől Esztergomig nem lehet közlekedni a főúton, Szentendrére is csak azokat engedik be, akik lakcímkártyával rendelkeznek.

Esztergomba sem a 111-es, sem a 117-es főút felől nem lehet behajtani. A rendelkezés hasonló, a városba csak az ott lakókat és a mentésben résztvevőket engedik be. A Mária-Valéria hídon a járműforgalom szünetel, csak gyalogoson lehet átkelni rajta, a túloldal víz alatt van. Esztergom jelenleg csak a Budakalász–Dobogókő összekötő úton érhető el. Visegrádot pedig a pilisi feltáró úton Piliszentlászló felől lehet megközelíteni. A pilisszentlászlói úton azonban nemrégiben teljes körű felújítási munkák kezdődtek el, ezért félpályás lezárások vannak érvényben a szakaszon. Visegrádra is csak azokat engedik be, akik a védekezésben segédkeznek, vagy ott laknak.

A 12-es főutat már Verőcénél és Nagymarosnál is le kellett zárni. A Szob–Hont összekötő út Ipolydamásd és Letkés között nem járható. A javasolt kerülőutat, amely lényegesen hosszabb táblák jelzik.

A 14-es főúton sem lehet közlekedni Győr és Vámosszabadi között. A Szlovákiába tartóknak Rajka felé kell kerülni. A Szigetközben is csak az ott élők közlekedhetnek, az egyéb forgalmat a védekezési munkálatok miatt nem engedik be. Mecsérnél, Kisbabotnál és Hédervárnál is teljes lezárás érvényes.

A fővárostól délre a Csepel-szigeten Tököl, Szigetújfalu, Adony, Lórév, Kisapostag, Dunaújváros, Dombori, Tass, Szalkszentmárton és Dunafalva körzetében szinte mindenhol víz alá kerültek a dunaparti utak, azokon csak a helyiek és a védekezésben részt vevők közlekedhetnek.

14 órakor lezárták az 55-ös főutat Baja és Pörböly között. 20 óráig óránként csak egyszer engedik át a forgalmat, 20 és 6 óra között az út ezen szakaszán nem lehet majd közlekedni.

A Duna magas vízállása miatt Szob – Pilismarót, Visegrád – Nagymaros, Vác – Tahitótfalu, Dunakeszi – Horány, Szentendre – Határcsárda és Szigetmonostor között, Budapest alatt pedig Tököl – Százhalombatta, Ercsi-Szigetújfalu, Lórév és Adony, és Dunaszekcső-Dunafalva között sehol sem jár a komp. Az átkelőhelyekhez vezető utak már víz alá kerültek.

A közlekedők a lezárt utak listáját megtalálják a www.kozut.hu, valamint Útinform szolgálatunk hivatalos Facebook és Twitter oldalain egyaránt.

 

17:44 - A belvíz is gondot okoz a Szigetközben


Az árvíz mellett a belvíz is egyre inkább gondot okoz a Szigetközben.
A Pannon-Víz Zrt. arra kéri  az ár- és belvízzel érintett területek lakosait, hogy ellenőrizzék a telkeiken belüli csatornatisztító nyílásokat és lehetőség szerint  akadályozzák meg, hogy a belvíz ezeken keresztül a csatornába folyjon.

A társaságnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleménye szerint a belvizek, a fakadóvizek utat találnak a szennyvízcsatornákba és túlterhelést okoznak. Az átemelő szivattyúk teljes kapacitással dolgoznak, azonban a szennyvízelvezető rendszer nem ekkora mennyiségű belvíz továbbítására készült. Szippantó kocsikkal viszont csupán kismértékben tudják tehermentesíteni a rendszert.

A mélyebb fekvésű ingatlanokon előfordulhat, hogy a csatornatisztító  nyílásokon kibuggyan a szennyvíz, mivel a közterületen lévő rendszer teljesen telített. Mindkét esetben a 06/80-204-086-os telefonszámon tehetnek bejelentést az érintettek, a társaság munkatársai rövid időn belül a segítenek a probléma megoldásában - írják.     

A pincékben felgyűlt belvizet, talajvizet most nagyon kockázatos kiszivattyúzni. Szivattyúzás után gyorsan visszapótlódik, a felgyorsult vízáramlás következtében talajtörés jöhet létre, ami az épület alapját súlyosan károsíthatja. Meg kell várni, amíg a környékbeli árkokból levonul a belvíz, csökken a talajvíz szintje, utána lassú ütemben érdemes kiszivattyúzni az árkokba.    

A térszint alatti helységek elöntése visszacsapó szelep beépítésével hatékonyan megelőzhető. Fontos, hogy a visszacsapó szelep ne az egész építmény, hanem csak a térszint alatti helyiségek szennyvízelvezetését blokkolja - figyelmeztetnek a közleményben.

17:11 Vadveszély a 6-os úton Ercsi és Adony között

Óvatosságot kér a rendőrség a 6-os úton Ercsi és Adony között közlekedőktől, mert a Duna áradása miatt vadak áthaladására kell számítani - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap az MTI-vel. 

Óvatosságot kér a rendőrség a 6-os úton Ercsi és Adony között közlekedőktől, mert a Duna áradása miatt vadak áthaladására kell számítani - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap az MTI-vel. Németh-Kész Mónika tájékoztatása szerint az árvíz miatt az állatok biztonságos helyet keresnek, ezért akár csapatostul is megjelenhetnek a főúton és annak közelében. Korábbi tájékoztatása szerint ugyanezen a szakaszon szombat 17 órától visszavonásig nem közlekedhetnek a 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművek. Az útszakaszt az M6-os autópályán kerülhetik ki, amelyre a korlátozás idején nincs díjfizetési kötelezettség.

A Szentendre belvárosa, előtte az áradó Dunától védő mobil árvízvédelmi fal 2013. június 9-én. (Fotó: Mohai Balázs/MTI)

17:09 Csónakkal mentettek ki egy házában bujkáló férfit Adonyban


Adony – árvízzel érintett - hétvégi házas övezetében egy házában bujkáló férfit találtak a járőrök, majd csónakkal mentették ki a vízzel körülvett épületből – tájékoztatta a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap az MTI-t. 

Németh-Kész Mónika közölte: Adonyban az árvízi helyzet alakulása miatt pénteken 16 órától kiürítették az érintett ingatlanokat. Az ellenőrzést végző járőrök azonban az egyik ingatlanban felfigyeltek egy férfire. A rendőrök az önkormányzat munkatársaival közösen csónakkal tértek vissza az épülethez, amelyet már 120 centiméter magasságban vett körbe az áradó víz.    Az Ercsiben állandó lakcímmel rendelkező férfi elmondta, azért bújt el, mert nem akarta elhagyni az épületet. A járőrök és az önkormányzat munkatársai végül rábeszélték a távozásra.    Az 50 éves férfit az önkormányzat egyik épületében helyezték el.


16:49 - A buszforgalom elől is lezárták a Batthyány teret


A vízszivárgások és a gyalogosok nagy száma miatt a buszforgalom előtt is le kellett zárni a fővárosi Batthyány teret, ezért több autóbusz módosított útvonalon jár - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnap délután a Facebook-oldalán. 

A 86-os autóbuszok Újbuda felé az eredeti útvonalukon közlekednek, míg Óbuda felé végig a Fő utcán haladnak a Bem rakpart helyett, a Clark Ádám tér és a Bem József tér között. A Halász utcai, a Batthyány téri és a Bem József téri megállót a Fő utcába helyezték át, amely kétirányúvá vált.   

A 39-es autóbusz rövidebb útvonalon, a Széll Kálmán tér és Goldmark Károly utca között közlekedik, és a Széll Kálmán térről, a 22-es autóbuszok eddigi leszállóhelyéről indul.   

Az M2-H5 jelű összevont metró- és HÉV-pótló buszok nem érintik a Batthyány teret egyik irányban sem. A Batthyány tér helyett a Szentlélek tér irányában a Batthyány utca és a Fő utca sarkán, míg a Széll Kálmán tér irányában a Fő utca és a Csalogány utca sarkán állnak meg, ideiglenes megállókban. Az M2-H5 buszok megállnak a Szentlélek tér felé a 39-es buszok Széna téri és Mária téri megállójában, a Széll Kálmán tér felé a 39-es buszok Fazekas utcai és Széna téri megállóiban is.   

A BKK tudatta azt is: Tarlós István főpolgármester utasítására vasárnap 16 órától díjmentesen utazhatnak a fővárosi közösségi közlekedési és a BKK által felügyelt agglomerációs járatokon azok, akik a mentési munkálatokban részt vesznek és sárga színű, katasztrófavédelmi karszalaggal rendelkeznek.    A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint Tarlós István vasárnap délután visszavonásig adott utasítást a Fő utca kétirányúsítására. 

15:51 - Elárasztotta a százhalombattai Hajós utcát az egyik házból feltörő Duna

Egy százhalombattai ház pinceszinten lévő garázsának vízvezetékén feltört a Duna, majd a víz elárasztotta az egész házat, illetve az utcát is, de azóta "megfogták" - közölte a város polgármesteri hivatalának szóvivője vasárnap délután az MTI-vel.

Nyilas Hajnalka elmondta, hogy az óvárosi, Hajós utcai ingatlanból az utcára kiömlő víz miatt veszélyhelyzet alakult ki, de gyorsan megoldották a problémát. Úgynevezett kazettás-zsilipes módszerrel kiegyenlítették a vízszintet, majd homokzsákokkal körberakták a házat, ahonnan a lakók még időben ki tudtak jutni.   

Az utca többi házában élőket már nem fenyegeti veszély, a közműveket is helyreállították, és a kifolyt víz mennyisége is csökkenőben van - tette hozzá a szóvivő.    A település vezetése ismételten kéri a lakosságot, hogy ha ingatlanjaikon feltörő vizet észlelnek, az eseményt azonnal jelezzék az ügyfélszolgálati elérhetőségeken. Semmiképpen ne próbálják meg önállóan elhárítani a veszélyt, például ne szivattyúzzanak - hangsúlyozta Nyilas Hajnalka.



15:44 Pilismaróton ezer ember védekezik 

Pilismaróton ezer emberrel védekeznek az árvíz ellen, növelik a bordás megtámasztások számát, de a szivárgó vizeket átengedik, hogy azok ne áztassák tovább a gátat - mondta a helyi védelem megbízott szóvivője az MTI-nek. 

S. Tóth Anikó tájékoztatása szerint a településen órák óta tetőzik a Duna. A védekezést Tóth Tibor mérnök ezredes, a Békés megyei katasztrófavédelmi szervezet vezetője irányítja. A munkában a katonaság mellett részt vesz a Hunor mentőcsoport és számos önkéntes.    Az Országos Roma Önkormányzat toborzásában 300 önkéntes dolgozott itt, őket éjjelre további kétszáz ember váltja fel. Vasárnap hajnalban a budapesti közlekedési vállalat buszvezetőiből álló, 200 fős csoport érkezett.    A település üdülőövezetéből szombat délben 38 embert telepítettek ki, a területen korábban megszűnt az áramellátás.



15:38 Tarlós: stagnál a vízállás, a gátaknak szerdáig kell kibírniuk


Jelenleg stagnál a Duna vízszintje Budapesten a 890 centiméteres vízszint közelében, így nem várható már jelentős vízszintemelkedés a tetőzésig, a gátaknak szerda estig kell kibírniuk a terhelést - mondta Tarlós István főpolgármester vasárnap a Margitszigeten tartott sajtótájékoztatón. 

Arra a kérdésre, hogy meddig bírhatják a gátak a terhelést, azt mondta, ekkora árvíznél felelősen nem lehet biztos adatot mondani, a Fővárosi Csatornázási Művek azonnal értesít mindenkit, ha problémák adódnak, de jelen állapot szerint nem kell nagyobb bajtól tartani. Szivárgások vannak, de ez természetes - tette hozzá.   

Korábban a szakemberek azt jelezték, hogy Budapesten vasárnap este 895-896 centiméter körül tetőzik a Duna.   

Tarlós István elmondása szerint délután egyeztetnek a rendőrséggel, a megbeszélésen jelentős közlekedési változásokról is dönthetnek. A város 35 pontján áthangolhatják a lámpákat, húsz ponton rendőri irányítás lehet, az M1-M7-es autópályák közös bevezető szakaszán a leállósávot buszsávvá nyilváníthatják. A főpolgármester arra kéri a fővárosba visszatérőket, hogy a Rákóczi hidat, illetve az Árpád hidat használják. A Nagyszőlős utcából a Hamzsabégi útra terelhetik a forgalmat, a Hegyalja út egyik sávjából pedig buszsávot alakíthatnak ki.    A Margitszigeten és a Római-parton is enyhe szivárgások vannak, a szigeten medencéket alakítottak ki homokzsákokból, hogy a csurgalékvizeket is fel tudják fogni. A Római-parton saját felelősségre 115 ember tartózkodik - mondta a főpolgármester, hozzátéve, a korábban 10 ezer köbméter agyag beépítésével megerősített védmű jól bírja a terhelést.    A Batthyány téren és a Bem téren a szombati esőzés miatt kialakult helyzetet megszüntették, a közösségi közlekedés üzemelni fog, de az egyéb forgalom elől elzárva tartják a területet. "Imádkozzunk, hogy nagy eső ne legyen" - fűzte hozzá.   

Önkéntesekre Tarlós István szerint leginkább a Dagály strandnál lehet még szükség, hozzátette ugyanakkor, hogy a szombati létszámot már nem feltétlenül szükséges emelni, de Közép-Budán, a Római-parton és a Batthyány téren még hasznukat vehetik a segítőknek. A katasztrófavédelemnél mindenki, aki részt vett vagy vesz a védekezésben, igényelhet karszalagot, amellyel vasárnap délután 4 órától ingyenesen használhatják a budapesti közösségi járatokat - mondta a főpolgármester.    Tarlós István hangsúlyozta: mindenkit lebeszél arról, hogy megmártózzon a Dunában, egy fürdés szinte biztos halállal jár. A főpolgármester felhívta a figyelmet a fertőzésveszélyre is. 


15:30 Győrújfaluba csak a helyi lakosok mehetnek be 

Győrújfalu továbbra sem nyitott a közlekedés számára az árvízi helyzet miatt, a településre csak a helyi lakosokat, tehát az ottani lakcímet igazoló lakcímkártyával rendelkező embereket engedik be a rendőrök - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap az MTI-vel. A község lakói, akiket péntek este telepítettek ki, véglegesen még nem térhetnek haza. 

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a többi szigetközi település lakói a lakhelyüket Győrújfalun keresztül nem tudják megközelíteni, csak azt kikerülve. A korlátozás nem vonatkozik a helyközi autóbuszokra, amelyek korlátozás nélkül, menetrend szerint közlekednek az érintett térségben - írták a közleményben. 

15:29 Hende: a tartalékosok nélkül nem lehetne ilyen intenzív az árvízi védekezés


Jelenleg több mint 7 ezer katona dolgozik az árvízi védekezésben, a tartalékos állomány nélkül a honvédség nem tudna ilyen erővel és ilyen intenzitással részt venni a munkákban - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap Szentendrén, miután árvízi szemlét tartott a Dunakanyar legveszélyeztetettebb részein. 

A miniszter azt követően, hogy bejárta Szentendrét, Leányfalut, Tahitótfalut és Dunabogdányt, úgy nyilatkozott: rendkívül lelkes és szervezett munkát tapasztalt, s mind az erők, mind az eszközök rendelkezésre állnak.    

Hende Csaba elmondta, hogy a Dunakanyarban vasárnap reggel hat órára egy 700 fős tartalékos egységet alakítottak ki, amelyet a riasztástól számított egy órán belül a térség bármely pontján be tudnak vetni. Az apadás most indult meg, remélhetőleg 36 óra múlva ez a térség kikerül a veszélyzónából – tette hozzá.   

A tárcavezető közölte, a honvédség valamennyi helyszínen jelen van, a védekezésben több mint hétezer katona és több mint nyolcszáz honvédségi eszköz tevékenykedik, de további jelentős tartalékok vannak mind emberi erőben, mind eszközben.    

Hende Csaba kiemelte: a 11-es főút mentén szinte mindenütt tartalékosokat lehet látni. Emlékeztetett arra: a Magyar Honvédségnek  2010-ben nem voltak tartalékosai, a számuk most 4700. Megjegyezte: a tartalékosok létszámát a következő esztendő végére 8 ezerre kívánják emelni, ami döntő jelentőségű a honvédség alapfeladatai és a katasztrófavédelemben való részvétel szempontjából is.     A miniszter kitért arra is, hogy Győrújfaluból már megindult az átvezénylés, ugyanakkor kellő óvatossággal kell eljárni, mert árvízkor az apadás időszaka az igazán kritikus, ezért az erőknek csak egy részét csoportosítják át.    Hozzátette: a fő figyelmet most a budapesti veszélyeztetett területekre fogják fordítani, vasárnap estétől a védekezés súlypontja oda helyeződik át. 


15:23 élután 5 órakor telepítik ki Horányból az embereket


Vasárnap délután 5 órakor kezdődik meg annak a körülbelül kétszáz, Szigetmonostor horányi részében élő embernek a kitelepítése, akinek a házát megközelítette a Duna, miután a folyó vize átbukott egy magasparton - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel. 

Spitz Alexandra tájékoztatása szerint a kitelepítetteknek Szigetmonostoron biztosítanak befogadóhelyet. A katasztrófavédelem segítséget nyújt azoknak, akik úgy döntenek, hogy önként hamarabb elmennek, illetve nem a befogadóhelyre kívánnak távozni - tette hozzá a szóvivő.    A Szigetmonostorhoz tartozó Horányban élőknek azért kell elhagyniuk üdülőjüket, illetve a házukat, mert a Szentendre felőli részen egy magaspartot átlépett a Duna, utat törve a lakott terület felé. 


15:22 Két győri iskolában lesz napközi azoknak a diákoknak, akik az árvíz miatt szünetet kapnak



Hétfőtől két győri iskola gondoskodik azon diákok napközbeni felügyeletéről, akiknek a lakhelyén nem lesz tanítás az árvízhelyzet, illetve a kitelepítés miatt - tájékoztatta a győri önkormányzat vasárnap az MTI-t. 

Hétfő reggel 6 órától a Marcalvárosi Közoktatási Főigazgatóság Arany János Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolája és a Nádorvárosi Közoktatási Főigazgatóság Gárdonyi Géza Általános Iskolája várja a tanulókat a Győri Tankerület döntése értelmében.

 

15:16 - A TEK 250 munkatársa Szigetmonostoron részt vesz a védekezésben

A Terrorelhárítási Központ (TEK) 250 munkatársa az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) felkérésére Szigetmonostoron részt vesz a védekezésben. 

A település külterületén a vízműkutakhoz vezető, magasparti közút és egy földút kereszteződésében átbukott a víz, és az erdei mélyvonulaton keresztül áramlik a szigetmonostori üdülőterület felé - írta közleményében az OMIT. A tájékoztatás szerint a TEK 250 munkatársa segít a védekezésben, a munkálatokat Hajdu János tábornok, a TEK főigazgatója személyesen irányítja.

Hangsúlyozzák, hogy a TEK szakemberei már pénteken elvégezték a BTR 80 típusú kétéltű páncélozott szállító járművek technikai felkészítését is, így a járművek földön és vízen egyaránt képesek támogató és mentési feladatok ellátására.     Az árvízi segítségnyújtásban részt vevők mellett a Terrorelhárítási Központ minden egysége teljes készültségben várja a további riasztást, hogy bármilyen rendkívüli esemény bekövetkeztekor, akár árvíz-, akár rendvédelmi céllal, azonnal akcióba léphessen - zárul a közlemény. 

14:12 - Száz ház lakóit menekítik ki Szigetmonostoron

Vízbetörés miatt száz ingatlanból ki kell menekíteni a lakókat Szigetmonostoron - erősítette meg az MTI információját a település helyettes védelmi vezetője vasárnap délben. 

Bergmann Gábor annyit mondott, hogy nagy erőkkel megkezdték az érintett házak kiürítését a már korábban elkészített terveknek megfelelően. Spitz Alexandrának, a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivőjének tájékoztatása szerint betört a Duna vize a csaknem 2300 lakosú község egy részére, ezért van szükség a gyors intézkedésre, amelyben a katasztrófavédelem munkatársai is részt vesznek. Az MTI megbízható forrásból úgy tudja, hogy a Szigetmonostorhoz tartozó Horányban élőknek kell elhagyniuk üdülőjüket, illetve a házukat, mert a Szentendre felőli részen egy magas partot átlépett a Duna, utat törve a lakott terület felé.

Egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan hány embernek kell elhagynia az otthonát, mert a regisztrációs pontoknál jelenleg is ellenőrzik a létszámot. A házukat elhagyni kényszerülők zöme rokonokhoz megy, többeket a helyi iskola fogadja be. A Duna Horánnyal átellenes oldalán, a dunakeszi Rév utcánál egyelőre semmit nem tapasztalnak a folyó nyugati partján történtekből - mondta az MTI érdeklődésére Bíró Attila, a Dunakeszi Járási Hivatal vezetője, a helyi védelmi bizottság elnöke. Tájékoztatása szerint ezen a szakaszon már 50 méterenként van figyelőszolgálat, a szakemberek "urai a helyzetnek" - fogalmazott. A Duna mentén lévő, magaslatra épült Duna sor házait egyelőre nem kell elhagyniuk a lakóknak - tette hozzá Bíró Attila, akinek a közlése szerint Dunakeszinél az esti órákban 810 centiméteres vízállásnál várják a tetőzést.

 

14:05 - Újabb hajdú-bihari tűzoltók indultak a Dunához


Húsz tűzoltó indult el vasárnap Hajdú-Biharból, hogy a Duna alsóbb szakaszain segítsen az árvízi védekezésben - közölte Madai Petra, a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Berettyóújfaluból, Hajdúszoboszlóról, Nyíradonyból, Hajdúnánásról, Püspökladányból és Debrecenből a hivatásos tűzoltók Tolna megyébe indultak, hogy részt vegyenek a folyó további védvonalainak megerősítésében. 

Korábban 75 hajdú-bihari tűzoltó és katasztrófavédelmi szakember kelt útra a megyéből, hogy erősítse a katasztrófavédelem hivatásos állományát az árvízi védekezésben, s Pest megyében dolgoznak az igazgatóság Hortobágy mentőcsoportjának tagjai is - ismertette a tűzoltó hadnagy.

Hajdú-Bihar tűzvédelme továbbra is biztosított a megerősített szolgálat révén - tette hozzá a katasztrófavédelmi szóvivő.

 

13:53 - Megoldott az ivóvízellátás Dunaújvárosban 

A Szalki-szigeten lévő transzformátorállomásokat a homokzsákos védelem ellenére elérte a Duna vize. Az áramszolgáltató ezeket lekapcsolta és a kiváltásukat elvégezte, így a Dunaújváros ivóvízellátását biztosító csápos kutak villamosenergia-ellátása helyreállt – közölte a Fejér Megyei Védelmi Bizottság vasárnap az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint Dunaújváros üdülősorán húsz önkéntes ötszáz homokzsákkal erősítette meg a védművet.    Ercsiben szombaton a várható vízállás legmagasabb szintje fölé sikerült kiépíteni a tizenkét veszélyeztetett ingatlan védelmét. A városban egy lakót kellett kitelepíteni, neki az önkormányzat biztosít átmeneti szállást. A Rába-patak védművének megerősítése érdekében ezer homokzsákot raktak le.   Adonyban a veszélyeztetett területről három embert kellett kitelepíteni, elhelyezésükről az önkormányzat gondoskodott. Szombaton az ár által érintett területen egy lakót találtak, akit a kijelölt befogadóhelyre szállítottak. A tervezett védekezési munkákat a városban befejezték.   
Kulcson a víz nyolc nyaralót veszélyeztet, ezeknél a védelem megerősítése befejeződött, csakúgy, mint a hajóállomás épületénél. A korábban megcsúszott partfalat háromóránként ellenőrzik. Baracson két lakóépületet és egy vendéglőt vettek körbe homokzsákokkal, egy betonkerítést harminc méteres szakaszon megerősítettek.    Rácalmáson tizennégy ingatlant érint az árvíz, az ott élőknek az úgynevezett geodéziai beszintezés adatai alapján továbbra sem kell elköltözniük.   

Kisapostagon az árterületen lévő, Panoráma úti üdülők védelmének megerősítését vasárnap folytatják. Az ásott kutak és az ülepítők homokzsákos védelmén ötvenegyen dolgoznak.    Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint Adonyban és Dunaújvárosban hétfőn tetőzik a Duna. Bakondi György a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője 31 tűzoltót rendelt ki a dunaújvárosi térségbe, őket a megyei védelmi bizottság elnöke, Dorkota Lajos és helyettese, Magosi Lajos ezredes fogadja, ők határozzák meg a tűzoltók feladatait.

 

13:25 - Két oldalról kell védeni Koroncót

Két oldalról kell védeni a Sokorói-Bakony-ér és a Marcal találkozásánál fekvő Koroncót az árvíz ellen - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei település polgármestere vasárnap a helyszínen az MTI-vel. 

Radicsné Kincses Mária (független) elmondta: náluk az Öreg-Dunából a Mosoni-Dunába, onnan pedig a Rábán keresztül a Marcalba, majd a Bakony-érbe visszaduzzadó víz okoz problémát. Az általában 30-40 centiméteres ér négy méter körül tetőzött szombat délután, ehhez képest viszont mostanra már 14-15 centit apadt.    Hozzátette: emelni nem kell a töltést, de mind több helyen kell azt bordafallal megtámasztani. A Marcalon két műszakban 100-100 katona, a Bakony-éren több száz helyi és a térségből érkezett önkéntes védekezik az ár ellen.

 

13:21 - Újabb útlezárások Győr megyében

Újabb útszakaszokat zártak le az árvíz miatt Győr-Moson-Sopronban - közölte a megyei védelmi bizottság vasárnap az MTI-vel.
Tájékoztatásuk szerint 11 órától nem lehet közlekedni a Novákpusztát Hédervárral összekötő úton, a Győr-Ménfőcsanakot Koroncóval összekötő úton pedig a vízátfolyások miatt félpályás forgalomkorlátozás van érvényben.    Emlékeztettek arra: továbbra sem járható az 1-es főút az M19-es csomópontja és Komárom között, viszont az M1-es autópálya Komárom és Győr között ingyenesen használható. Továbbra is le van zárva Bodonhely és Kisbabot között a Rába-híd. 

12:55 - Továbbra is megerősített szolgálatot ad az Országos Tisztifőorvosi Hivatal

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) folyamatosan működő, 24 órás központi ügyelete továbbra is megerősített szolgálatot ad. 

Az árvízi védekezést segítő ideiglenes munkacsoport készenlétben áll arra, hogy szükség esetén az OTH veszélyhelyzet-kezelési központjában folyamatos tevékenységre térjen át - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel. Az árvízzel érintett megyék népegészségügyi szakigazgatási szerveit a szakmai feladatok ellátásában az OTH teljeskörűen segíti, ezzel is biztosítva az adminisztrációs munka gyorsítását - folytatják. Az OTH országos intézetei - az Országos Epidemiológiai Központ, az Országos Környezetegészségügyi Intézet, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet, valamint az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet - emelt szintű készültséggel működnek, szükség szerint vesznek részt a szakmai feladatok megoldásában.

A megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei és a járási népegészségügyi intézetek munkatársai részt vesznek a megyei, illetve helyi védelmi bizottságok munkájában - folytatják. A védekezési munkákkal párhuzamosan megkezdődött az árvíz utáni helyreállítási időszakára vonatkozó feladatok előkészítése is. A közlemény kiemeli, hogy jelenleg mindenhol biztosított a fekvő-, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátás. A Dunakanyar háziorvosi és gyógyszertári ügyeleti ellátását már korábban átszervezték. Hasonló intézkedésre volt szükség Tahitótfaluban és Szigetszentmiklós-Lakihegy városrészen.

Továbbra is készen állnak a komáromi Selye János Kórház esetleges kitelepítésére, ha szükséges, ezt két órán belül végre tudják hajtani. A járványügyi helyzet a védekezés minden szakaszán jelenleg stabil, járványveszély kialakulására utaló jelek eddig nincsenek - emelik ki. Az ÁNTSZ továbbra is mindenkit kér az általános higiénés szabályok fokozott betartására. A védvonalakon dolgozók figyelmét külön is felhívják arra, hogy tilos a munkavégzés során felhevült testet a megáradt folyó vizével hűsíteni. A víz fertőző források közvetítője lehet, a kézről szájon át, illetve a nyálkahártyákon keresztül, például a szemet megdörzsölve könnyen kerülhetnek olyan kórokozók a szervezetbe, amelyek bél- és gyomorrendszeri panaszokat okozhatnak. Hangsúlyozzák azt is, hogy a szülők ne engedjék gyermekeiket az árvízzel elöntött sekély részeken a vízben játszani.

 

12:50 - Több mint négyszázan védekeznek Bátán


Több mint négyszázan, túlnyomórészt önkéntesek dolgoznak Bátán az ideiglenes védmű megerősítésén, a Tolna megyei településen eddig húsz ember hagyta el az otthonát a Dunán közelgő árhullám miatt - közölték a védekezés irányítói vasárnap Bátán, sajtótájékoztatón.

László-Varga Zsuzsanna, a Tolna Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta: jelenleg 439 ember dolgozik a 2500 méteres ideiglenes gát megerősítésén és magasításán, a bátai lakosság mellett kormánytisztviselők, rendőrök, büntetés-végrehajtási dolgozók, egyházak önkéntesei, a szekszárdi és a megyei önkormányzat munkatársai is segítenek a védekezésben.

A község ártéri részében 90-100 lakóház van veszélyben, a Bercsényi utcában 8-10 ház különösen veszélyeztetett - tette hozzá.
Tájékoztatása szerint eddig 45 800 homokzsákot helyeztek el a gátakon, vasárnap reggel hat óra óta több mint hétezer homokzsákot töltöttek fel és építettek be a védműbe.

A főigazgató azt is elmondta, hogy a gemenci vadállomány védelme érdekében vasárnap 14 órakor lezárják az 55-ös utat Pörböly és Baja között. Reggel hattól este nyolc óráig óránként rendőri felvezetéssel halad majd a forgalom, este nyolc és reggel hat óra között teljes útzár lesz.

Tóth Sándor, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese arról számolt be, hogy az Országos Vízrajzi Szolgálat friss előrejelzése szerint a korábban jelzett 760 centiméternél 16 centiméterrel magasabban szinten tetőzik a Duna Bátánál, nyolc centiméteres hibahatárral számolva várhatóan 786 centiméter lesz a legmagasabb vízállás. Ez 45 centiméterrel haladhatja meg a 2002-es dunai árvíz idején mért, eddigi legnagyobb, 741 centiméteres vízállást. A községnél vasárnap reggel 690 centiméter volt a Duna vízállása.

Kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy az eddigi előrejelzésekkel szemben egy nappal korábban várható a tetőzés. Mint mondta, az ideiglenes védmű megerősítése és magasítása 80-85 százalékban készen van.

Wéber Antal, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója közölte: az országos katasztrófavédelmi főigazgató döntése alapján hatvan hivatásos tűzoltóval erősítik meg a Tolna megyei állományt, ők kétszer harmincfős váltásban vesznek majd részt a védekezésben.

Arra kérte a további önkénteseket, hogy előzetes regisztráció után jelentkezzenek munkára, és csak akkor menjenek, ha a katasztrófavédelem kéri. "Az sem jó, ha túl sokan vagyunk" - jegyezte meg.

Az igazgató elmondta, várhatóan szükség lesz a veszélyeztetett településrészen kitelepítésre, egyben arra kérte az érintett lakosságot, hogy kövessék a hatóságok iránymutatásait. Korábbi tájékoztatása szerint 53 ember él az árvíztől fenyegetett területen.

Huszárné Lukács Rozália (Fidesz-KDNP), az 1700 lakosú település polgármestere elmondta: eddig öt lakóházból húsz ember hagyta el önként az otthonát, egy részük hozzátartozókhoz költözött, másokat a község sportcsarnokában helyeztek el.

 

12:35 - OMIT: jelenleg Esztergom alatt tetőzik a dunai árhullám

A rendkívüli dunai árhullám tetőzése Esztergom alatt jár - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vasárnap délben az MTI-vel, hozzátéve, az előrejelzések szerint a Duna Budapesten vasárnap este 895 centiméter közeli vízállással tetőzik, ez 35 centiméterrel haladja meg a 2006-os rekordot.

A közlemény szerint a Budapest feletti térségben 20 helyszínen alakított ki központi homokzsáktöltő-telepeket, ahol rendelkezésre áll az állami védvonalakon és az önkormányzatoknál felmerülő igények azonnali kielégítésére szolgáló tartalék. 
A területi feladatokat összefogó műszaki koordinátorok folyamatosan ellenőrzik a Szigetköz, Komárom-Esztergom megye, a Dunakanyar, Szentendre és Budapest térségét. 

Az OMIT azt írta: a védelem súlypontja a Duna Budapest és Komárom közötti szakasza, ahol elsősorban a nyílt ártéren fekvő települések védelme a legfontosabb feladat, de kiemelten foglalkoznak a Margitsziget védelmével, és megtették a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az árvizet kizárják a mellékágból. 

A tájékoztatás szerint jelenleg 807 kilométeres töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon, ebből rendkívüli az árvízi védekezés 191 kilométeren: Győr-Moson-Sopron megyében a Duna menti és Mosoni-Duna menti, Komárom-Esztergom megyében, és Pest megye Budapest feletti területén, a Duna menti védvonalakon.

Az árhullám szintje Budapest felett mindenhol meghaladta a valaha mért legmagasabb vízállás értékét, és várhatóan Budapest alatt is lesznek majd olyan szakaszok, ahol megdől a rekord - áll a közleményben.

 

12:30 - Rajkánál 160, Nagybajcsnál 40 centiméteres apadás

Rajkánál 160, Nagybajcsnál 40 centimétert apadt a tetőzés óta a Duna; előbbi településnél 646, utóbbinál 867 centiméteres a vízállás - áll a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság vasárnapi közleményében.

A tájékoztatás szerint Dunaremeténél a tetőző vízállás 722 centis - az eddigi csúcsot két centiméterrel meghaladó - volt, de itt is érzékelhető a Komárom felett tapasztalható apadás. Esztergomnál tetőzik a folyó.


Az apadás üteme lassú, és erre kell számítani továbbra is. A bősi tározó üzemelése az apadó ágat befolyásolhatja.
Győr térségében a vízszintet továbbra is a Mosoni-Duna torkolatának környékén jelenleg apadó Duna alakítja. A Rábán Győrnél szombat délután mért legmagasabb vízállás 838 centiméteres volt, ez harminc centiméterrel haladja meg az eddigi csúcsot.

12:24 Győr megyei kormánymegbízott: három nehéz nap áll még előttünk

Három nehéz nap van még hátra az árvízi védekezésből, de várhatóan hétfő délutánra, estére a vízszint "abszolút kezelhető" szintre csökken - közölte az MTI-nek nyilatkozva vasárnap délben Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott. Elmondta: Győrnél már mintegy 30, Győrújfalunál 20-22 centimétert apadt a Mosoni-Duna; utóbbi helyen minden olyan kritikus ponton sikerült megerősíteni a gátat, ahol veszély keletkezett, minden suvadást, minden törést sikerült betömni, most viszont - az Öreg-Dunából visszaduzzadó víztömeg nyomása után - a távozó ár szívóhatása jelent problémát.


12:20 - A 10-es úton átfolyt a víz Almásfüzitő és Dunaalmás között

Alámosta a víz az Almásfüzitő-Esztergom vasútvonal töltésének egy részét, és 10-15 centiméter vastagságban elöntötte a mellette futó 10-es főutat - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem szóvivője vasárnap az MTI-t.

Stolczenberger Klára közölte, hogy a víz a 10-es út melletti szántóföldre folyik, így emberéletet és lakóházakat nem veszélyeztet. Százötven embert azonnal a helyszínre irányítottak és megkezdték a védekezést. A vasutat és a közutat korábban lezárták a forgalom elől. A Magyar Honvédség a Facebookon azt írta, négy PTSZ-M lánctalpast, két szállítóhelikoptert és 95 katonát lokalizációs töltések megerősítésére vezényeltek az Almásfüzitő és Dunaalmás közötti területre.

 

11:55 - Komolyabb vízátfolyás Almásfüzitő és Dunaalmás között

Komolyabb vízátfolyás keletkezett az első árvízvédelmi vonalon Almásfüzitő és Dunaalmás között, a Duna vize lakatlan területre zúdul. 

A védekezési munkálatok a második védelmi vonalon folynak - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délben az MTI-vel. Hozzátette: Orbán Viktor kormányfő a helyszínen tartózkodik. A katasztrófavédelem és a honvédség nagyobb erőket és újabb eszközöket csoportosított át az érintett területre.

 

Egy helyi önkéntes az ellennyomó medence építésén dolgozókat kínálja süteménnyel Táton az Esztergomi úton 2013. június 9-én, ahol az áradó Duna miatt végeznek árvízvédelmi munkálatokat. (Fotó: Szigetváry Zsolt /MTI) 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!