Belföld

2017.02.02. 14:35

Előbújtak a medvék - Nincs egyetértés árnyékügyben

A néphit szerint ha a medve ezen a napon meglátja az árnyékát, vagyis napos idő van, elhúzódó télre kell számítani, ha viszont az idő borult, és nincs árnyéka a medvének, már nem kell sokáig várni a tavaszra. A medveárnyék alapú időjóslás viszont még a sokéves átlagokon alapuló hosszú távú előrejelzéseknél is bizonytalanabb.

A Fővárosi Állatkert két kamcsatkai medvéjének jól látható árnyéka volt, ami a napos időben nem is volt igazán meglepő.  A barlangból előcammagó két kamcsatkai medve, Tibor és Romulus a napsütésben annak rendje és módja szerint árnyékot vetett, még akkor is, ha a kiengedés előtt pár perccel egy halvány felhőfoszlány úszott a nap elé, és ezért az árnyék nem rajzolódott ki túl élesen.

A Fővárosi Állat- és Növénykert Tibor nevű kamcsatkai barnamedvéje  MTI Fotó: Kovács Attila

A Kecskeméti Vadaskert két örvös medvéje, Lucky és Buddha  szerdán a ragyogó napsütésben szintén meglátta az árnyékát. De azért még bizakodhatunk, hogy mégsem lesz hosszú a tél, és megérkezik a sokak által várva várt tavasz, ugyanis a Pécsi Állatkert barnamedvéje idén szembemegy a mackótrendekkel.

MTI Fotó: Kovács Attila

Ha hihetünk a Pécsi Állatkert barnamedvéjének, akkor már nem kell sokáig várni a tavaszra. Nikoláj csütörtökön előcammogott a barlangjából, és a borús idő miatt nem látta meg az árnyékát. – Az állataink jók a jövendölésben, ezt tavaly a fókák is bizonyították a világbajnokság mérkőzései előtt – mutatott rá Siptár Dávid a Pécsi Zoo igazgatója. – Ezért hihetünk most Nikolájnak is, aki szerencsére nem látta meg az árnyékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!