Belföld

2016.03.31. 17:30

Ismét működésbe lépnek a viharjelzők

Címkék#viharjelző

Siófok - A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az eddigi évekhez hasonlóan idén is április 1-jén indítja el a vihar-előrejelző és viharjelző szolgálatot az ország tavain.

Kekk Sára

A Balatonon, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő-tavon április elsejétől október harmincegyedikéig vihar-előrejelző és viharjelző szolgálat működik. A Balatonon 31 viharjelző állomás, illetve további 15 mobil, veszélyre figyelmeztető készülék, a Velencei-tavon 3, a Tisza-tavon 5, míg a Fertő-tó hazai szakaszán egy viharjelző állomás gondoskodik az állampolgárok biztonságáról - tudtuk meg a berendezéseket üzemeltető Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesülettől.

Az igazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad.

Másodfokú viharjelzés esetén a lámpák percenként kilencvenszer villannak fel
Fotó: KMKO

Másodfokú viharjelzés esetén a lámpák percenként 90-szer villannak fel, ilyenkor a vihar rövid időn belüli megérkezését jelzi, és ebben az esetben már fürödni is tilos. Továbbá tilos csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni, a vitorlás hajók kivételével. A másodfokú viharjelzést sajnos nagyon sokszor nem veszik figyelembe a fürdőzők, pedig ők vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben. Aki megszegi ezeket a szabályokat, az felelőtlenül kockáztatja az életét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!