Belföld

2015.07.25. 05:33

Naponta 30-60 szabadtéri tűzhöz riasztják a tűzoltókat

Naponta 30-60 szabadtéri tűzhöz riasztják a tűzoltókat, ezek 99 százalékát emberi gondatlanság vagy szándékosság okozza. A hőségriadót vasárnap éjfélig meghosszabbították, így a katasztrófavédelem óvatosságot kér mindenkitől a hétvégére.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményében azt írta: a szabadtéri tüzek, amelyekhez a tűzoltókat riasztják, nyolcvan százalékban füves vagy gazos területeken keletkeznek.

Felhívták a figyelmet arra, hogy idén szabad területen már 93 négyzetkilométeren csaptak fel a lángok, ez az ország területének egy ezredét jelenti. A szabadtéri tüzek azon túl, hogy veszélyeztetik a természetes és az épített környezetet is, komoly anyagi kárt okoznak, amelyet még a tűzoltói beavatkozások milliós nagyságrendig terjedő költsége is fokoz - tették hozzá.

A közleményben, amelyet Mukics Dániel, az OKF helyettes szóvivője jegyez, kiemelték: a szabadtéri tüzek ellen a legjobb védekezés a megelőzés, hiszen azok 99 százaléka emberi gondatlanságra vagy szándékosságra vezethető vissza.

Továbbra is tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban, tilos tehát erdőben, erdők és fásítások kétszáz méteres körzetében és külterületen tüzet gyújtani. Szabad ugyanakkor kertben grillezni, bográcsozni és szalonnát sütni, azonban a katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy egyetlen percre se hagyják magára a tüzet, mert az könnyen átterjedhet az elszáradt növényzetre.

Felhívták továbbá az aratási munkát végzők figyelmét arra, hogy körültekintően, megfelelő műszaki állapotban lévő gépekkel végezzék a betakarítást. Az idén már tizenkét kombájn és tizenhét bálázógép okozott tüzet, amelyben egy ember életét vesztette - írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!