Belföld

2014.05.22. 17:59

Hazánk nem lesz Európa „beteg embere”

A vasárnapi Európai Parlamenti választásokra az előzetes regisztráció szerint 889 magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárt várnak az urnákhoz Magyarország brüsszeli nagykövetségén - tájékoztatta a sajtó képviselőit szerdán délelőtt Kovács Tamás Iván, hazánk belgiumi nagykövete. Itt fogja leadni szavazatát a hivatalos államfői látogatásra érkezett Áder János köztársasági elnök és felesége Herczegh Anita is.

S. Bonnyai Eszter

Az áprilisi országgyűlési választások napján 91 százalékos volt Brüsszelben a részvételi arány, vasárnap is ezt megközelítő aktivitásra számítanak. A külképviseleti választási névjegyzékbe való felvételüket zömmel a Belgiumban és Luxemburgban élő és dolgozó magyarok kérték, de a magyarországi lakcímmel rendelkező külföldiek is élhettek ezzel az uniós állampolgári jogukkal. Vasárnap a brüsszeli nagykövetség lesz a világnak az a határainkon kívül eső pontja, ahol a legtöbb magyar fog szavazni, megelőzve a „nagy vetélytársakat”, Londont (701 regisztrált szavazó) és Münchent (539) is. A külképviseleti választási iroda elnöke dr. Király Edina lesz, egy-egy megfigyelőt a FIDESZ-KDNP és az MSZP delegált.

Áder János köztársasági elnök hivatalos programja csütörtökön kezdődött. Délelőtt Fülöp belga király fogadta, majd Sabine de Béthune-nal, a szenátus elnökével találkozott. A velük folytatott megbeszélésekről délután a nagyköveti rezidencián adott rövid tájékoztatást a Brüsszelben dolgozó magyar újságíróknak. Mint mondta, szó esett a magyar és a belga múlt azon közös szálairól, amelyek nagy történelmi tragédiákat követően fűzték szorosabbra a két nép kapcsolatát. Az I. világháború utáni években Belgium 30 ezer, segélyvonatokon érkező magyar kisgyereket fogadott, akik fél-egy évig vendégeskedtek belga családoknál. A többségük hazatért, de számosan Belgiumban maradtak. Ezt a gesztust nem lehet elégszer megköszönni, hiszen a szörnyű világégés után Belgium is súlyos nehézségekkel küzdött, ráadásul a háborúban ellentétes oldalon állt a két ország. Az 56-os forradalom leverését követően szintén több tízezren találtak itt befogadó családra, segítségre, sokan második hazára is. Közülük körülbelül húszezren ma is Belgiumban élnek.

Sabine de Bethune, a Szenátus elnöke (j) fogadja a hivatalos látogatáson Belgiumban tartózkodó Áder János köztársasági elnököt (j2) Brüsszelben, a parlament épületében 2014. május 22-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Fülöp Őfelsége, aki trónörökösként két évtizeden át folytatott gazdasági diplomáciai tevékenységet,  kitüntető figyelemmel hallgatta a magyar gazdaság jelenlegi helyzetéről szóló államfői összefoglalást és örömmel nyugtázta, hogy Magyarország nem vált és a jövőben sem válik Európa „beteg emberévé”. A két ország közötti gazdasági kapcsolat fontos mutatója, hogy Belgium a 10. legnagyobb befektető Magyarországon, a kereskedelmi forgalmat tekintve pedig a 16. legfontosabb partnerünk. A két közméltóság egyetértett abban, hogy a fejlesztés a jövőben is mindkét ország „szívügye” lesz. Abban a jövőben, amelynek körvonalait a vasárnapi Európai Parlamenti választások eredménye fogja megrajzolni.

Áder János és delegációjának tagjai este a Budapest Fesztivál Zenekar hangversenyét hallgatták meg Brugge-ben, ma pedig Luxemburga látogatnak, ahol a köztársasági elnök Henri nagyherceggel, Mars di Bartolomeoval, a képviselőház házelnökével és Xavier Bettel miniszterelnökkel találkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!