Belföld

2014.03.05. 11:35

Feljelentéseket tesz az MSZP az offshore gázügyben

Feljelentéseket tesz az MSZP, amiért offshore cégeket juttatott olcsó gázhoz az MVM kereskedőcége - jelentette be szerdán Budapesten a szocialista párt elnökségi tagja.

Tóth Bertalan azt mondta: az offshore cégek a törvények megkerülésével három év alatt csaknem százmilliárd forint hasznot könyvelhettek el.

Véleménye szerint azzal, hogy az állami tulajdonú MVM Partner Energiakereskedelmi (MVMP) Zrt. az Ausztriából egy rendelet alapján behozott olcsó földgázt nem a távhőszolgáltatóknak értékesítette, hanem minimális felárral továbbadta az offshore hátterű MET Magyarország Zrt.-nek, "a Fidesz tízszázalékos gázárcsökkentést lopott el a magyar emberektől", és a távfűtéses lakásban élők is jelentős megtakarítástól estek el.

Hozzátette: a cégadatok alapján nyilvánvaló, hogy az ügyön "fideszes offshore cégek" nyertek, egyik tulajdonosuk Garancsi István, a Videoton futballklub tulajdonosa, Orbán Viktor miniszterelnök "barátja, bizalmasa".

Tóth Bertalan szólt arról is, mára kiderült, hogy a MET Magyarország Zrt. a további haszon reményében kisebbségi részvénycsomagot vásárolt a Dunamenti Erőműben.

Az MSZP célja, hogy a felelősök megtérítsék a nemzeti vagyonban keletkező kárt, és vissza lehessen szerezni az adófizetők pénzét - közölte.

A szocialista párt ennek érdekében különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, üzletszerűen, különösen nagy vagy azt meghaladó értékre elkövetett pénzmosás, valamint bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős kárt okozó csalás gyanúja miatt szerdán feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

Szintén feljelentést tesznek az MVM Zrt.-nél és az MVM Partners Zrt.-nél elkövetett közérdekű adattal való visszaélés alapos gyanúja miatt. Pert indítanak azért is, mert az állami cégek üzleti titokra hivatkozva nem tettek eleget az ügyben beadott közérdekű adatigénylésüknek - ismertette.

Az MSZP-s politikus elmondta, nem tettek le arról sem, hogy polgári jogi eljárást kezdeményeznek a szóban forgó szerződések semmissé nyilvánítása érdekében, ehhez azonban a birtokukban kell lennie minden dokumentumnak, ezért is indítottak pert a közérdekű adatok kiadása érdekében.

Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa a sajtótájékoztatón azt mondta: a bűnszervezet közvetlenül Orbán Viktorig ér, hiszen Garancsi István nem egyszerűen egy Fidesz-közeli vállalkozó, hanem az Orbán család jó barátja, "ha úgy tetszik, családi pénztárnok".

Garancsi István a vezetője és részben tulajdonosa annak a Duna Takaréknak, amely egyedüliként kapott mentességet az állami befolyás alól, korábban miniszterelnöki megbízott volt, rendszeresen látható Orbán Viktor társaságában a Videoton meccsein, a kormányfő fia pedig Garancsi István lakásában lakik - sorolta.

Az Együtt-PM politikusa azt mondta: az ügy hátterének feltárása az igazságszolgáltatása feladata, de a politikai következményekről a választóknak kell dönteniük április 6-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!