Belföld

2014.02.02. 07:52

Javultak az útviszonyok

Vasárnap délutánra javultak az útviszonyok, a rendkívüli kamionstopot is mindenhol feloldották.

18:36 Feloldották a forgalomkorlátozást az 55-ös számú főúton

Az 55-ös számú főút Baja és Csávoly közötti útszakaszán vasárnap hat óra előtt feloldották a forgalomkorlátozást - tájékoztatta a katasztrófavédelem az MTI-t.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint az érintett útszakasz továbbra is síkos, ezért fokozott körültekintéssel és óvatossággal lehet közlekedni.
Az időjárási viszonyok miatt az 55-ös út Baja és Csávoly közötti szakaszán vasárnap 11 óra 30 perctől korlátozták a forgalmat, csak rendőri felvezetéssel, konvojban lehetett közlekedni a 15 kilométer hosszú útszakaszon.

18:16 Hercegszántónál a személygépjárművek átléphetik a határt

A hercegszántói közúti határátkelőhelyen a gépjárművezetők vasárnap délutántól személygépkocsival átléphetnek Szerbia területére - tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t.

Árvai Edina főtörzsőrmester közleménye szerint a szerb hatóságok döntése csak a személygépkocsival közlekedőkre vonatkozik.
Tompánál továbbra is érvényben van a forgalomkorlátozás, ott kizárólag a személygépkocsival és a szállítmány nélküli, 3,5 tonna alatti tehergépjárművel közlekedő szerb állampolgárok léphetnek be Szerbiába, és csak Szabadkáig utazhatnak.
Az intézkedés visszavonásig érvényes.

17:30

Megszűnt az ónos eső, csapadékot is csak Vas és Zala megye nyugati pereméről jeleznek, ott most is szemerkél az eső. A főutakon már hó- és jégmentes a burkolat, általában sónedves az úthálózat. Baja környékén a fő- és mellékutakon egyaránt vannak még hókásás, havas szakaszok a hóátfúvások miatt.

A mellékutakon Sárvár, Körmend, Zalaegerszeg, Lenti körzetében jeges vagy jégbordás szakaszok még előfordulnak.

A hőmérséklet országszerte 0 °C körüli.

A szél is gyengült, de Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megye déli területein még közepes erejű szél fúj.

Útállapot, időjárás miatti korlátozás(ok)
A szerbiai hatóságok az országukban kialakult rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel 2014. február 1-jén a délutáni órákban megtiltották az országukba belépő teljes teherforgalmat, illetve részlegesen (a csupán Szabadkáig közlekedő és szerb papírokkal rendelkező autósokat engedik át) a személygépjármű forgalmat is. Az intézkedés nyomán az 53-as főút tompai elkerülő szakasza a 79-es és 85-ös kilométerszelvények között járhatatlanná vált a veszteglő kamionok miatt, a személygépkocsi forgalmat Tompán keresztül terelik el.

Az 55-ös főúton Baja és Csávoly között csak egy sáv járható. A forgalom rendőri felvezetés mellett, konvojban haladhat.

Járhatatlan utak
Bács-Kiskun megye
- 53 - Tompa elkerülő szakasz
- 5501 - 53-as főút - Csikéria - 12+729 - 20+000
- 5504 - Mátételke - Bácsbokod - 2+000 - 11+000

15:17 Beléphetnek Ausztria felől a kamionok az ország területére

Ausztria felől újra beléphetnek az országba a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek  - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-t.

A kamionstop 14 órakor szűnt meg Rajkán, Hegyeshalomban, Vámosszabadiban, Kópházán és Sopronban. E határátkelőkön szombat este rendelte el a tilalmat a megyei védelmi bizottság.

A közutakon továbbra is érvényben marad a korlátozás. Győr-Moson-Sopron megyében elsőfokú (sárga) riasztás van érvényben. A fő- és mellékutak sónedvesek. A katasztrófavédelem a megélénkülő kamionforgalom miatt fokozott óvatosságra inti az útnak indulókat.

Útinform szolgálatunk 15 órai összesítése alapján már megszűnt az ónos eső, csapadékot is csak Vas megye nyugati pereméről jeleztek, ott szemerkél az eső. A főutakon és autópályákon már hó- és jégmentes a burkolat, általában sónedves az úthálózat. Baja környékén azonban a fő- és mellékutakon egyaránt havas, hóátfúvásos szakaszokra kell még számítani. A mellékutakon Sárvár, Vasvár, Zalaegerszeg, Tapolca körzetében jeges vagy jégbordás szakaszok még előfordulnak, Lenti, Szentlőrinc, Paks környékén pedig latyakos egy-egy útszakasz.

Az ónos eső miatt már nincsenek járhatatlan utak, csupán Zala megyében van egy nehezen járható útszakasz a belógó faágak miatt a buszok és teherautók számára. Bács-Kiskun megyében a továbbra is intenzív hófúvások miatt nem járható az 53-as főút tomapi elkerülő szakasza, az 5501-es út 53-as főút és Csikéria közötti szakasza, valamint az 5504-es mellékút Mátételke és Bácsbokod közötti szakasza. Az 55-ös főúton Baja és Csávoly között pedig csak egy sáv járható, a forgalom rendőri felvezetés mellett, konvojban haladhat.

Továbbra is arra kérjük az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek, utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról Útinform szolgálatunk weboldalán vagy hivatalos Facebook és Twitter oldalán.

14:45 Az ország déli és nyugati területein megnőtt a kórházak betegforgalma

Az ország déli és nyugati területein lévő fekvőbeteg-ellátó intézményekből a szokásosnál nagyobb betegforgalmat jeleztek a fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnek (GYEMSZI) a hétvégi ónos eső miatt - közölte az intézet vasárnap az MTI-vel.

Kiemelték, hogy a betegellátás zökkenőmentes és zavartalan. 

A GYEMSZI közleménye szerint jelentősen megnőtt a betegforgalom Vas, Győr-Moson-Sopron, Somogy és Bács-Kiskun megye kórházainak traumatológiai és sürgősségi osztályain. Győrben ötszörösére emelkedett az ilyenkor szokásos betegforgalom, ezért az ügyeleti létszámon felül további dolgozók behívására is szükség volt. Sopronban 50 százalékkal nőtt a sürgősségi betegellátó osztály forgalma, ott ugyancsak megnövelt dolgozói létszámmal látnak el kéz- és lábtöréses eseteket. Veszprémben szintén nagyobb a betegforgalom, de az ügyeletes dolgozók ellátják a betegeket. 

Kaposváron és Szekszárdon kisebb mértékben emelkedett a hétvégi betegforgalom. Kalocsán mintegy 20 százalékos volt a növekedés. 
A budapesti traumatológiai ügyeleteken ugyancsak kismértékben nőtt a betegforgalom, ellátási nehézséget sehonnan sem jeleztek a fenntartónak.

14:30 Folyamatosan javulnak a közlekedés feltételei a Dunántúlon, de még így is vannak olyan alsóbbrendű utak, amelyek nehezen járhatóak, kérjük a nap hátralévő részében és hétfő reggel is fokozott óvatossággal közlekedjenek.

Ónos eső miatt járhatatlan utak:

Pest megye
- 1116 - Pilisszentlászló - Visegrád - 10+000 - 19+000
Veszprém megye
- 71123 - Szigligeti bekötőút - 0+000 - 2+000

Nehezen járható utak:

Győr-Moson-Sopron megye
- 8601 - Szilsárkány-Babót - 0+000-16+986 km
Vas megye
- 7416 - Bajánsenye - 26+352 - 30+378
- 7451 - Magyarszombatfa - 0+000 - 1+726
Zala megye
- 74152 Pusztaapátinál 1 km-es szakaszon nehezen járható buszok és teherautók számára a belógó faágak miatt.

Hófúvások miatt járhatatlan utak:
Bács-Kiskun megye
- 53 - Tompa elkerülő szakasz
- 5501 - 53-as főút - Csikéria - 12+729 - 20+000
- 5504 - Mátételke - Bácsbokod - 2+000 - 11+000

14:00 Győr-Moson-Sopron megye határain, a magyar-szlovák és a magyar osztrák határokon 14.00 órakor feloldották a 7.5 tonna megengedett össztömeg feletti teherjárművek közlekedési tilalmát, újra beléphetnek Magyarországra. Vas, Veszprém és Zala megyében a rendkívüli kamiontilalmat 14.00 órakor feloldották, 7,5 tonna össztömeget meghaladó, élelmiszert és élőállatot szállító tehergépjárművek elindulhattak. A kamionok szervezett indításában és a várakozóhelyek rendezett elhagyásában a hatóságok segítik a gépjárművezetőket. Somogy megyében már 13.30-kor megindulhattak a kamionok. A magyar-szerb határszakaszon a szerbiai állapotok miatt forgalom továbbra is szünetel, vagyis sem személy- sem teherautóval nem lehet átlépni a határt.

Egy férfi jégoldót fúj az autója szélvédőjére Pécsen 2014. február 2-án. Több megyében mérsékelték vagy visszavonták az ónos eső miatt kiadott riasztást. (MTI Fotó: Sóki Tamás)

 

12:45 Útinform szolgálatunk 12.45-ös összesítése alapján a Dél-Dunántúlon fokozatosan megszűnik a csapadék, már csak Szekszárd, Zalaegerszeg, Szombathely, Sárvár, Ajka és Pápa körzetéből jeleznek ónos esőt, ott továbbra is jegesek a fő- és mellékutak. A szórógépek folyamatos úton vannak és dolgoznak a síkosság megszüntetésén, 12 óra után 257 munkagépünk teljesített szolgálatot főleg az ónos esővel és hófúvásokkal érintett útszakaszokon. Az autópályákon már sehol sincs akadály, a pályák burkolata sónedves.

A délelőtti ónos eső nyomán az alsóbbrendű utak Veszprém, Vas, Zala, és Baranya megyében rendkívül síkosak, jegesek, Lenti és Szentlőrinc körzetében jégbordásak, Tolna és Bács-Kiskun megyében havasak, letaposott hóval borítottak. A Duna-Tisza-közén a korábbi hóátfúvások megszüntetésén nagy erőkkel dolgoznak szakembereink, de Baja és Bácsbokod körzetében még számos kritikus útszakasz van, ahová nem tanácsos indulni.

A hőmérséklet a Dunántúlon még fagypont alatti, a Duna vonalától keletre már enyhe az idő.

A Szerbiába továbbra is korlátozzák a teljes belépő teherforgalmat és részlegesen a személygépjármű forgalmat is. Az intézkedés nyomán az 53-as főút tompai elkerülő szakasza a 79-es és 85-ös kilométerszelvények között továbbra is járhatatlan a veszteglő kamionok miatt, a személygépkocsi forgalmat Tompán keresztül terelik el.

Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek közlekedését korlátozzák a hatóságok. Győr-Moson-Sopron megyébe Ausztria és Szlovákia felől nem léphetnek be Magyarországra a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek. Az 55-ös főutat Baja és Csávoly között lezárták, a forgalom rendőri felvezetés mellett, konvojban haladhat.

Járhatatlan utak:

Bács-Kiskun megye
- 53 - Tompa elkerülő szakasz
- 5501 - 53-as főút - Csikéria - 12+729 - 20+000
- 5504 - Mátételke - Bácsbokod - 2+000 - 11+000

Pest megye
- 1116 -  Pilisszentlászló - Visegrád - 10+000 - 19+000

Veszprém megye
- 71123 - Szigligeti bekötőút - 0+000 - 2+000

Nehezen járható utak:

Baranya megye
- 6605 - Kővágószőlős - Bakonya - 0+000 - 16+000

Győr-Moson-Sopron megye
- 8513 - Maglóca-Acsalag - 0+000-7+217 km
- 8423 - Bágyogszovát-Pásztori - 0+000-8+000 km
- 8422 - Rábapordány-Árpás - 5+000-10+492 km
- 8601 - Szilsárkány-Babót - 0+000-16+986 km
- 8607 - Páli-Vadosfa - 0+000-2+500 km

Vas megye
- 7416 - Bajánsenye - 26+352  -  30+378
- 7451 - Magyarszombatfa - 0+000  -  1+726

Zala megye

- 7424 Szentgyörgyvölgy - Kerkabarabás összekötő út 0+000 - 7+154
- 75136 Valkonya bekötő út 0+000 - 4+200
- 75155 Lendvadedes bekötő út
- 75164 Lentihegy bekötő út 0+000 - 3+050

12:11 Már csak hat megyében van riasztás

További területeken vonta vissza az ónos eső miatt kiadott riasztásokat a meteorológiai szolgálat, már csak hat megyében van elsőfokú riasztás. Budapestre és Pest megyére már semmilyen veszélyjelzés nincs érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délelőtt az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében van érvényben citromsárga riasztás. Ezek szerint a következő órákban már csak ezeken a területeken várható gyenge ónos eső.

11:46 Több vasúti vonalon késésekre kell készülni

Az időjárással összefüggésben több vasúti vonalon is késésekre kell készülni, Baja és Bácsalmás-Bácsbokod között hóátfúvás miatt egyelőre szünetel a vasúti közlekedés - közölte a Mávinform sajtóügyeletese vasárnap délelőtt az MTI-vel.

Kavalecz Imre elmondta, hogy a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon 20-30 percet késnek a vonatok, mert Tápiószele és Nagykáta között megrongálódott a felsővezeték. Ezért ezen a szakaszon a vonatok csak az egyik vágányon közlekedhetnek. 

A Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vonalon műszaki okok miatt ugyancsak 20-30 perccel hosszabb a menetidő.
Baja és Bácsalmás-Bácsbokod között a vasútvonalon hóátfúvás keletkezett, a vasúti pályát hóekével tisztítják. Ott egyelőre szünetel a vasúti közlekedés.
A Mávinform azt javasolja az utazóknak, hogy tájékozódjanak a menetrendről és az aktuális helyzetről a MÁV és a MÁV-Start weboldalain (www.mav.huwww.mav-start.hu), valamint telefonon is érdeklődhetnek a Mávdirekt 06 40 49-49-49-es helyi tarifával hívható telefonszámán. 
Felhívták a figyelmet továbbá, hogy az ónos eső miatt a peronok, valamint a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek.

11:21 A menetrend szerinti buszjáratok beléphetnek Szerbiába Röszkénél

A menetrend szerinti buszjáratok beléphetnek Szerbiába Röszkénél, és a határ közelében élő szerbiai állampolgárok is hazatérhetnek, de a rossz útviszonyok és időjárás miatt más személy- és tehergépjárművek továbbra sem léphetik át a magyar-szerb határt - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

A közlemény szerint a szerbiai határrendőrség vasárnap délelőtt adott engedélyt arra, hogy a menetrend szerinti buszjáratok belépjenek Szerbiába. 

A szerbiai hatóságok által pénteken, illetve szombaton hozott, a személy- és tehergépjárművek forgalmát korlátozó intézkedés visszavonásig érvényes. A szerbiai határrendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást arról, hogy mikor indulhat meg ismét a teljes forgalom.

A magyar rendőrök a határátkelőhelyek előtt már tájékoztatják az utazókat az intézkedésről, a Röszkénél várakozó sofőröknek pedig forró teát osztanak.

A Csongrád megyei kamionparkolók - amelyeket a rendőrök visszatérően ellenőriznek - megteltek, azokban mintegy ötszáz tehergépjármű várakozik.

11:07 Már sehol nincs piros riasztás

Több megyében mérsékelték vagy visszavonták az ónos eső miatt kiadott riasztást. Budapesten citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás van érvényben, a legmagasabb fokú, piros riasztás már sehol sincs kiadva.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délelőtt az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megye teljes területén, valamint Somogy, Fejér és Pest megye több járásában továbbra is narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van érvényben. Ezeken a területeken a következő órákban is tartós ónos esőre kell készülni. 

A meteorológiai szolgálat azt írta: a Dunántúlon, illetve délelőtt még néhol a Duna vonalában - egyre inkább gyengülő intenzitású - ónos eső várható, eleinte még többfelé erős jegesedéssel. A legtovább a nyugati megyékben valószínű tartósabb ónos eső.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kétlépcsős veszélyjelzési rendszere szerint először figyelmeztetést adnak ki azokra a megyékre, amelyekben a nap folyamán veszélyes időjárási események várhatók. A riasztás kiadása azt jelzi, hogy az adott területen már a következő órákban számítani kell a jelzett veszélyes időjárási jelenségekre.

Az éjfélig szóló veszélyjelzés szerint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém, Zala, Fejér és Pest megye területén várható még a nap folyamán többórás ónos eső. Ezeken a területeken másodfokú figyelmeztetés van érvényben. 

Baranya, Bács-Kiskun, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Tolna megyében is várható még gyenge ónos eső, ezért ezekre a területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.


10:55 Útinform szolgálatunk legfrissebb, 10.55-ös jelentése alapján az alábbi járhatatlan vagy nehezen járható utak vannak az ónos eső, illetve hófúvás miatt, elzárt település nincs az országban! Társaságunk munkagépei az érintett területeken megállás nélkül dolgoznak.

Járhatatlan utak

Bács-Kiskun megye (hófúvások)
- 53 - Tompa elkerülő szakasz
- 5501 - 53-as főút - Csikéria - 12+729 - 20+000
- 5504 - Mátételke - Bácsbokod - 2+000 - 11+000

Pest megye (ónos eső)
- 1116 -  Pilisszentlászló - Visegrád - 10+000 - 19+000

Veszprém megye (ónos eső)
- 71123 - Szigligeti bekötőút - 0+000 - 2+000

Nehezen járható utak

Baranya megye (ónos eső)
- 6605 - Kővágószőlős - Bakonya - 0+000 - 16+000

Győr-Moson-Sopron megye (ónos eső)

- 8513 - Maglóca-Acsalag - 0+000-7+217 km
- 8423 - Bágyogszovát-Pásztori - 0+000-8+000 km
- 8422 - Rábapordány-Árpás - 5+000-10+492 km
- 8601 - Szilsárkány-Babót - 0+000-16+986 km
- 8607 - Páli-Vadosfa - 0+000-2+500 km

Zala megye (ónos eső)
- 74126 Bödeháza bekötő út 1+500 - 7+874
- 74127 Zalaszombatfa bekötő út 0+000 - 2+716
- 74128 Szijártóháza bekötő út 0+000 - 1+131
- 74131 Lendvajakabfa bekötő út 0+000 - 3+900
- 74137 Irsapuszta (Zalalövő bekötőút)
- 7415 Nova - Szilvágy összekötő út 0+000 - 7+026
- 74151 sz. út Nagyfenékági bekötőút 0+000 - 0+970
- 74153 Kozmadombja bekötőút
- 7416 Lenti-Bajámsenye összekötőút  0+800 - 21+830
- 7418 Rédics-Csesztreg összekötő út 0+000 - 12+085
- 7421 Baglad-Nemesnép összekötő út 0+000 - 4+507
- 74211 Nemesnép határátkelőhöz vezető út 0+000 - 3+269
- 7422 Mumor - Lentikápolna összekötő út 0+000 - 6+249
- 7423 Csesztreg - Magyarszombatfa 0+000 - 11+965
- 7424 Szentgyörgyvölgy - Kerkabarabás összekötő út 0+000 - 7+154
- 7426 Lentikápolna Kerkabarbás összekötőút 0+000 - 5+459
- 75136 Valkonya bekötő út 0+000 - 4+200
- 75141 Szentpéterfölde bekötő út 0+000 - 4+846
- 75146 Maróc bekötő út 0+000 - 2+716
- 75149 Muraszemenye bekötő út 0+000 - 2+705
- 75151 Kerkaszentkirály bekötő út 0+000 - 2+600
- 75157 Lasztonya bejkötő út 0+000 - 4+285
- 75164 Lentihegy bekötő út 0+000 - 3+050
- 75333 Tornyiszentmiklós határátkelőhöz vezető út 0+000 - 2+555
- 7534 Zalaszentbalázs - Szentliszló összekötő út 6+500 - 7+700
- 7537 Borsfa - Lenti összekötő út 0+000 - 29+119
- 7539 Dobri-Csömödér összekötő út 0+000 - 11+506
- 7541 Szentmargitfalva - Lispeszentadorján összekötő út 0+000 - 8+506
- 7542 Bázakerettye - Kiscsehi összekötő út 0+000 - 3+889
- 7543 Bak - Páka összekötő út (Gutorfölde-Ortaháza) 13+450 - 18+350
- 7546 Gutorfölde- Mikekarácsonyfa összekötő út 0+000 - 6+709
- 7549 Szécsisziget-Kerkateskánd összekötő út 0+000 - 2+711

09:45 Veszprém megyében 9.45 órakor újra elrendelték a 7.5 tonna megengedett össztömeg feletti teherjárművekre vonatkozó közlekedési tilalmat, vagyis a megszokott korlátozáson túl, most az egyébként kivételek közé sorolt, az élő állatot és az élelmiszereket szállítók sem közlekedhetnek.

09:23 Kamionstop Győr-Moson-Sopron megye közútjain is

Az ónos eső miatt a határforgalomban elrendelt kamionstop után Győr-Moson-Sopron megye egyes útszakaszain is korlátozták a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek közlekedését - közölte a megyei katasztrófavédelem vasárnap az MTI-vel.

Farkas Szabolcsné helyettes szóvivő elmondta: a kamionstopot szombat este rendelte el a megyei védelmi bizottság. A kedvezőtlen időjárási és útviszonyok miatt a rendőrség kiterjesztette a korlátozást a megye bizonyos útszakaszaira: a 84-es és a 86-os úton déli irányban, a 82-es főút pannonhalmi leágazásnál (8224-es út) Veszprém irányába, a 83-as főúton (Tét belterülete) Pápa irányába, valamint a 81-es főúton Fehérvár irányába. 

Győr-Moson-Sopron megyében elzárt település nincs, a vasúti és a buszközlekedésben fennakadás nem volt. Sebességkorlátozás sem a közutakon, sem a gyorsforgalmi utakon nincs, az ónos eső miatt azonban - a folyamatos sózás ellenére is - jelentős a csúszásveszély, ezért a katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak. 

Győr-Moson-Sopron megye egész területén továbbra is a legmagasabb fokú riasztás van érvényben.

09:11 Már négyszáz gyalogos szenvedett balesetet a jeges járdákon

Szombat estétől vasárnap reggelig mintegy négyszáz gyalogos szenvedett balesetet a jeges járdákon szerte az országban - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel.

Győrfi Pál elmondta: a mentőszolgálat mindenkit arra kér, ha teheti, maradjon otthon, ám, ha valakinek mégis útnak kell indulna, már az első lépéseknél legyen nagyon óvatos a jeges, felfagyott járdákon, lépcsőkön, és lehetőleg kapaszkodjon korlátokba, kerítésekbe.
Az útra kelőktől azt is kérte, megfelelő talpú cipőben induljanak el, bár "tükörjégen" még egy helyben állva sem könnyű talpon maradni - jegyezte meg.
A szóvivő közlése szerint a mentősök alig győzik a munkát, egymást érik a hívások, a legtöbb esetben kéz-, illetve lábtörésekhez riasztják őket. A sérültek között egyaránt vannak fiatalok és idősek - tette hozzá.

09:10

Az Útinform szolgálat 9.10-es összesítése alapján már nincs elzárt település az országban ónos eső miatt, de a Dunántúlon számos olyan alsóbbrendű út van, amely továbbra is járhatatlan vagy csak nagyon nehezen jártható, Bács-Kiskun megyében pedig a hófúvások nyomán vannak járhatatlan mellékutak.

Korlátozzák a hatóságok 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek közlekedését Pest, Somogy, Vas és Zala megyében. Győr-Moson-Sopron megyébe Ausztria felől továbbra sem léphetnek be Magyarországra a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek.

Járhatatlan utak listája:

Bács-Kiskun megye

Pest megye

Veszprém megye

Nehezen járható utak

Baranya megye

Zala megye

A 9 óráig beérkezett jelentések alapján.

A Dunántúl nagy részén továbbra is ónos eső esik Vas, Zala, Veszprém megyében, a Kisalföldön, Somogy, Tolna és Baranya megyében, valamint Sárbogárd, Solt, Kiskörös és Baja környékén és az M9-es autóúton a szekszárdi híd körzetében.

A főutak Körmend és Sárvár közelében, a Bakonyban, a Balaton-felvidéken, Sárbogárd, Szentlőrinc térségében jegesek, síkosak,Nagykanizsa, Mohács, Paks és Baja közelében latyakosak, havasak.
A mellékutak Vas, Zala, Veszprém, valamint Somogy és Baranya megye területén továbbra is nehezen járhatóak, továbbra sem tanácsos útnak indulni.

Az autópályák közül továbbra is ónos esőt jeleztek az M7-es Zala és Somogy megyei szakaszáról, az M1-es bicskei szakaszán pedig jeges esőt észleltek. 
Szintén ónos eső esik az M6-os Tolna megyei szakaszán, valamint az M9-esen. A szórás nyomán vizes, nedves a burkolat.

Baranya megyében a Kővágószőlős - Kővágótőttős – Cserkút-Bakonya közötti alsóbbrendű út járhatatlan a síkosság miatt.

Bács-Kiskun megyében az erős szél és a hófúvás miatt nehezen járhatóak a Baja és Bácsbokod környéki mellékutak.

Az 53-as főút és a Csikéria közötti összekötőút, valamint a Mátételke és Bácsbokod közötti összekötőút továbbra sem járható.
Az 53-as főút Tompa elkerülő szakasza a feltorlódott kamionok miatt nem járható.

A magyar-szerb határszakaszon a Szerbiai állapotok miatt forgalom továbbra is szünetel, vagyis sem személy- sem teherautóval nem lehet átlépni a határt.

08:00

A Dunántúlon ónos eső vagy eső esik Vas, Zala és Veszprém megyében, a Kisalföldön, Somogy, Tolna és Baranya megyében, valamint Sárbogárd, Solt, Kiskörös és Baja környékén. A főutak vizesek, nedvesek, de Körmend és Sárvár közelében, a Bakonyban, Sárbogárd, Esztergom és Szentlőrinc térségében jegesek, síkosak, Nagykanizsa és Baja közelében latyakosak, havasak.

A mellékutak Vas, Zala, Veszprém, valamint Somogy és Baranya megye déli részén, továbbá Esztergom, Szentendre, Sárbogárd és Solt környékén jegesek, síkosak. Mohács közelében jégbordásak, baja és Debrecen közelében havasak, a letaposott hótól síkosak. Az autópályák közül ónos esőt jeleztek az M7-es Zala és Somogy megyei szakaszáról, az M1-es bicskei szakaszán pedig jeges esőt észleltek. Szintén ónos eső esik az M6-os Tolna megyei szakaszán, valamint az M9-esen. A szórás nyomán vizes, nedves a burkolat. A síkosság miatt Zala megyében a Lenti környéki mellékutak, Vas megyében pedig a Körmend környéki alsóbbrendű utak nehezen járhatóak. Baranya megyében a Kővágószőlős - Kővágótőttős – Cserkút-Bakonya közötti alsóbbrendű út járhatatlan a síkosság miatt. Bács-Kiskun megyében az erős szél és a hófúvás miatt nehezen járhatóak a Baja és Bácsbokod környéki mellékutak. Az 53-as főút és a Csikéria közötti összekötőút, valamint a Mátételke és Bácsbokod közötti összekötőút továbbra sem járható. Az 53-as főút Tompa elkerülő szakasza a feltorlódott kamionok miatt nem járható.

Az Útinform továbbra is kéri, hogy az ónos esővel érintett területeken ne induljanak útnak!

07:52-kor elzárt települések a közútkezelő összesítése alapján

 

 

 

05:30 - Járhatatlan utak

Zalában 11, Veszprémben 1, Baranyában pedig szintén 1 alsóbbrendű úton nem közlekedhetnek autók. Utóbbi esetében ezen korlátozás miatt 4 település nem közelíthető meg országos közúton. Bács-Kiskun megye déli részén a hófúvások okoznak továbbra is gondot, emiatt 4 útszakaszon van érvényben korlátozás.

Bács-Kiskun megyében az intenzív hófúvások miatt járhatatlan az 5501-es jelű Kelebia-Baja összekötő út a megyehatár és az 53-as főút csomópontja (0-11 kilométerszelvény) között, az 5504-es jelű Tataháza-Bácsbokod összekötő út a 0-11 kilométerszelvények között, valamint az 5312-es jelű Kalocsa-Bácsalmás összekötő út a 49-61 kilométerszelvények között. Az 5507-es jelű Csikéria-Bácsszőlős összekötő út a 2-4 kilométerszelvények között csak nehezen járható. Zala megyében a 86-os főúttól nyugatra eső területeken a folyamatos sózás ellenére is kritikussá vált a jegesedés mértéke a mellékutakon. A fokozott csúszásveszély miatt gépjárművel járhatatlan a 7415-ös jelű mellékút Nova és Szilvágy között, a 75146-os maróci bekötőút, a 7534-es jelű út Bucsuta és Börzönce között, a 7539-es út Dobri, Tormafölde és Csömödér között, a 7541-es út Szentmargitfalva és Kiscsehi között, a 7542-es út Kiscsehi és Bázakerettye között, a 7543-as út Ortaháza ás Gutorfölde között, a 7549-es jelű út Kerkateskánd és Szécsisziget között, a 7416-os út Lentikápolna és Kerkabarabás között, a 7422-es út Mumór és Lentikápolna között, valamint a 7537-es út Borsfa és Lenti között. Baranya megyében a 6605-ös jelű mellékút szintén járhatatlanná vált, emiatt Kővágószőlös, Kővágótöttös, Cserkút és Bakonya nem közelíthető meg, vagyis elzárt települések. Veszprém megyében az ónos eső miatt a 71123-as jelű szigligeti bekötőút vált járhatatlanná.

Csak a kritikus térségekben, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében 240 munkagép dolgozik megállás nélkül a szükséges síkosságmentesítési vagy hóeltakarítási munkákon – országosan 367 gép végez munkát az országos közúthálózaton.

 

Megye

járhatatlan út

dolgozó gépek

elzárt település

Győr-Moson-Sopron

0

29

nincs

Vas

0

24

nincs

Zala

11

38

nincs

Veszprém

1

25

nincs

Somogy

0

33

nincs

Tolna

0

17

nincs

Baranya

1

31

4

Bács-Kiskun

4

43

nincs

Összesen:

17

240

4

 

Az Útinform szolgálat 5.30 órai összesítése alapján a Dunántúlon továbbra is esik az ónos eső Vas és Zala megyében, a Bakonyban, Fertőszentmiklós és Győr térségében, Somogy és Baranya megy nagy részén, Sárbogárd, Solt, Kiskörös, Baja környékén, Nagykanizsa közelében havas eső esik. A főutak a szórás nyomán vizesek, nedvesek, de Szombathely, Pápa, Ajka, Veszprém, Tapolca és Sárbogárd környékén jegesek, síkosak. Nagykanizsa és Baja közelében havasak, latyakosak. A mellékutak Vas, Zala és Veszprém megyében, Sárbogárd, Kápolnásnyék, Szentendre és Solt környékén jegesek, síkosak, nehezen járhatóak. Az autópályák közül ónos esőt jeleztek az M7-es Zala és Somogy megyei szakaszáról, az M1-esen a pedig a bicskei szakaszról jeleztek jeges esőt. A szórás nyomán vizes, nedves a burkolat. A síkosság miatt Zala megyében a Lenti környéki mellékutak rendkívül nehezen járhatóak.

Az ónos eső miatt Vas, Somogy, Zala, Tolna, Fejér, Veszprém és Pest megye teljes területén korlátozzák a 7,5 tonna összsúlynál nehezebb gépjárművek közlekedését. Emellett Győr-Moson-Sopron megyén keresztül, Ausztria felől nem léphetnek be az országba a 7,5 tonnánál nagyobb súlyú járművek. Az M7-es autópálya teljes Somogy megyei szakaszán 60 km/h sebességkorlátozás van érvényben az ónos eső miatt.

A szerbiai hatóságok az országukban kialakult rendkívüli időjárási helyzet miatt továbbra sem engedik be a teljes teherforgalmat, illetve részlegesen (a csupán Szabadkáig közlekedő és szerb papírokkal rendelkező autósokat engedik át) a személygépjármű forgalmat is. Az intézkedés nyomán az 53-as főút tompai elkerülő szakasza a 79-es és 85-ös kilométerszelvények között járhatatlanná vált a veszteglő kamionok miatt, a személygépkocsi forgalmat Tompán keresztül terelik el. Társaságunk az M15-ösön, az M1-esen, az M6-oson, az M0-son, az M3-ason, valamint az M7-esen található elektronikus VJT kijelzőkön több nyelven is feltüntette a Szerbiára vonatkozó határátlépési korlátozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!