Belföld

2014.01.26. 13:00

Vasárnapi hóhelyzet az utakon

Vasárnap délután már csupán a Dunántúlon Szombathely és Körmend térségében szállingózik a hó, másutt nincs csapadék.

17:50 - Az Útinform 17.30 óráig beérkezett jelentései alapján jelenleg csupán a Dunántúlon Szombathely és Körmend térségében szállingózik a hó, másutt nincs csapadék.

Az autópályák a Dunántúlon szárazak, vagy felszáradóban vannak. Az M0-s autóút száraz.Az M2-es autóúton, valamint az M3-as, M30-as, M35-ös, valamint az M5-ös és az M43-as autópályán általában a kiszórt olvasztóanyagok hatására nedves a burkolat.

A Dunántúlon a főutak már többnyire szárazak, csak Szombathely, Körmend, Kaposvár és Pécs környékén, továbbá Tolna megyében, északabbra pedig Szentendre térségében nedvesek.

A főutakon a Dunától keletre eső területeken általában nedves csak néhol vizes a burkolat, de Baja térségében hóbordás, Kiskunhalas tájékán pedig hókásás szakaszokra még számítani kell.

A mellékutakon a Dunántúl nyugati és déli területein inkább letaposott havas, jég-, vagy hóbordás, a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegységben inkább latyakos, néhol hókásás, a Tiszántúlon pedig letaposott havas, hókásás, délebbre inkább hóbordás szakaszok a jellemzők.

A hőmérséklet -3 és -10 °C közötti, lefagyásokból eredő síkosságra számítani kell.

Számottevő friss hó délután 3 óra óta nem hullott le.Az elmúlt napokban összesen lehullott hó legnagyobb vastagsága a Dunántúl déli részén Somogy és Baranya megyében 20-25, északkeleten Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 20-28 cm.

A látótávolság jó, s általában szélcsend van, vagy gyenge szél lengedez.

15:30 - A 15 óráig beérkezett jelentések alapján jelenleg már csupán a Dunántúlon Körmend térségében szállingózik a hó, másutt nincs csapadék.

Az autópályák a Dunántúlon szárazak, vagy felszáradóban vannak.Az M0-ás és az M2-es autóút, valamint az M3-as, M30-as, M35-ös, valamint az M5-ös és az M43-as autópálya hómentes, általában a kiszórt olvasztóanyagok hatására nedves a burkolatuk.

A Dunántúlon a főutak már többnyire szárazak, csak Fertőszentmiklós, Szombathely, Vasvár, Körmend, Lenti és Kaposvár környékén, továbbá helyenként Baranya és Tolna megyében nedvesek. Nagyatád térségében hókásás a főúti szakaszok előfordulnak, Keszthely térségében pedig még jégbordás szakaszokra is számítani kell.A főutakon a Dunától keletre eső területeken tovább javultak az útállapotok: általában vizes, nedves a burkolat, hókásás szakaszokra Kiskunhalas, hóbordás területekre Baja, míg latyakos főutakra Hódmezővásárhely és Debrecen térségében lehet számítani.

A mellékutakon a Dunántúl nyugati és déli területein inkább letaposott havas, jég-, vagy hóbordás, a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegységben inkább latyakos, néhol hóbordás, a Tiszántúlon pedig havas, hókásás, vagy letaposott havas szakaszok a jellemzőbbek.

A hőmérséklet -1 és -7, °C közötti így a kiszórt olvasztóanyagok hatása erősödött.

A keleti területeken a friss hóréteg vastagsága (a ma 12 óra óta lehullott hóréteg) Polgárnál 4 cm, Kisújszállásnál 1 cm.Az elmúlt napokban összesen lehullott hó legnagyobb vastagsága a Dunántúl déli részén Somogy és Baranya megyében 20-25, északkeleten Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 20-28 cm.

A látótávolság jó, s általában szélcsend van, vagy gyenge szél lengedez.

13:00 - A 12 óráig beérkezett jelentések alapján a havazás véget ért. Jelenleg a Dunántúlon Szombathely, Körmend és Martonvásár, a Dunától keletre pedig Gödöllő, Kál, Miskolc, Szikszó, Ófehértó, Kisvárda és Vásárosnamény térségében, délebbre pedig Jász – Nagykun – Szolnok, Békés és Csongrád megyében elszórtan szállingózik a hó.

Az autópályák közül: az M1-es, az M6-os és M60-as már száraz, az M7-es és M70-es száraz vagy kissé nedves, az M5-ös és M43-as nedves, az M3-as az M30-as és az M35-ös általában vizes, de a belső sáv helyenként kissé latyakos, a leálló sávok néhol még havasak.

A Dunántúlon a főutak már többnyire szárazak, csak Szombathely, Körmend, Lenti és Kaposvár környékén, továbbá helyenként Baranya és Tolna megyében nedvesek. Nagyatád térségében hókásás, Harkány körül latyakos a főutak egy része, Keszthely térségében pedig jégbordás szakaszokra is számítani kell.

A főutakon a Dunától keletre eső területeken javultak az útállapotok: általában latyakos vagy vizes a burkolat, hókásás szakaszokra Solt, Kiskunhalas, Makó és Nyírbátor térségében kell számítani.

Hóláncot szerelnek fel egy autóra a Mecsekben Pécs közelében 2013. január 25-én. (MTI Fotó: Sóki Tamás)

A mellékutakon a Dunántúl nyugati és déli területein inkább letaposott havas, jégbordás, a Duna-Tisza közén inkább latyakos, hóbordás, a Tiszántúlon és északon pedig havas, hókásás vagy letaposott havas szakaszok a jellemzőbbek.

A hőmérséklet -1 és -8, °C közötti így a kiszórt olvasztóanyagok hatása erősödött.

A délelőtt még csapadékos keleti területeken a friss hóréteg vastagsága (a ma délelőtt 9 óra óta lehullott hóréteg) 1-2 cm.

Az elmúlt napokban összesen lehullott hó legnagyobb vastagsága pedig a Dunántúl déli részén Somogy és Baranya megyében 20-25, északkeleten Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 20-28 cm.

Jó a látótávolság, gyenge a légmozgás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!