Belföld

2014.01.30. 13:25

Csütörtöki hóhelyzet az utakon

Veszprém környékén havazik, Szombathely, Lenti, Nagykanizsa, Szántód és Győr tájékán esik vagy szemerkél az eső, Körmend és Székesfehérvár térségéből ónos esőt jeleztek.

17:56 - A Dunántúlon Körmend és Székesfehérvár térségéből ónos esőt jeleztek, de síkosság nem alakul ki. Veszprém környékén havazás kezdődött, míg Szombathely, Lenti, Nagykanizsa, Szántód és Győr tájékán esik vagy szemerkél az eső, Tatabányánál pedig havas eső esik.

A hőmérséklet, -3 - +2 °C.

Az autópályák általában sónedvesek, de az M1-es és az M3-as autópálya elején – a bicskei, illetve a gödöllői és a káli szakaszon – továbbá az M35-ös autópályán már száraz a burkolat.

A főutak a kiszórt olvasztóanyagok hatására a Dunántúlon többnyire nedvesek, a Dunától keletre eső területeken inkább szárazak, vagy felszáradóban vannak, csak néhol nedvesek, s csupán Baja környékén latyakosak kissé.

A mellékutak Mátészalka és Baja környékén havasak.

Kaposvár, Kiskunhalas és Hódmezővásárhely környékén letaposott havas, Debrecen, Tamási, Körmend és Fertőszentmiklós térségében inkább latyakos, Zalaegerszeg tájékán jég-, Soltnál pedig hóbordás az alsóbbrendű utak többsége.

A látási viszonyok jók, csak Mosonmagyaróvár és Baja környékén közepesek (a látótávolság 100-300 m).

Gyenge a légmozgás, de Mosonmagyaróvár, Keszthely, Tatabánya, Esztergom, Szántód, Baja és Kiskunhalas környékén közepes erejű (30–39 km/h) széllökéseket mértek.

15:40 - Most már csak Fertőszentmiklós térségében havazik, Somogy megyében pedig eleredt az eső. A hőmérséklet, -3 - +6 °C.

Az autópályák általában szárazak, de az M1-es és az M7-es autópálya végén, valamint az M3-as autópályán Káltól Nyíregyházáig még nedves a burkolat.

A főutak a kiszórt olvasztóanyagok hatására nedvesek, csak Baja környékén latyakosak kissé, sőt a Dunántúlon Komárom-Esztergom, Tolna, és Fejér megyében már egyre nagyobb területeken szárazak.A Dunától keletre még jobb a helyzet, ott már csak Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nedves, másutt felszáradóban van, vagy már száraz a főúthálózat.

A mellékutak Körmend és Baja környékén havasak.Kaposvár, Kiskunhalas, Debrecen és Vásárosnamény térségében letaposott havas, Kisvárda Szentes, Hódmezővásárhely, Tamási és Fertőszentmiklós térségében latyakos, míg Mátészalka és Solt tájékán inkább hókásás az alsóbbrendű utak többsége.

A látási viszonyok jók, csak Fertőszentmiklós Mosonmagyaróvár és Baja környékén közepesek (a látótávolság 100-300 m).

Gyenge a légmozgás, de Mosonmagyaróvár, Szántód és Baja környékén közepes erejű (30–39 km/h) széllökéseket mértek.

13:30 - Útállapot, időjárás a 12 óráig beérkezett jelentések alapján:

Vas és Zala megyében havazás kezdődött, Fertőszentmiklós térségében szállingózik a hó, Szentlőrincről ónos esőt jelentettek. A hőmérséklet, -3 - +5 °C.

Az autópályák általában sónedvesek, de az M1-esen és az M7-esen már vannak száraz szakaszok is.A főutak burkolata a kiszórt olvasztóanyagok hatására nedves, csak Zalaegerszeg környékén hókásás kissé.A havazásban érintett Vas és Zala megyei alsóbbrendű utak havasak.A mellékutakon a korábbi havazás nyomán a Tiszántúl keleti felén szinte mindenütt, továbbá Solt, Baja, Kiskunhalas, Szentes és Hódmezővásárhely térségében, a Dunántúl déli részén Kaposvár és Tamási környékén, északabbra pedig Veszprém tájékán téli útviszonyok a jellemzők: letaposott havas, jégbordás vagy hókásás szakaszokra kell számítani.

A látási viszonyok jók, csak Sárvár és Mosonmagyaróvár környékén közepesek (a látótávolság 100-300 m).

Gyenge a légmozgás, de Tatabánya, Szántód és Baja környékén közepes erejű (30–39 km/h) széllökéseket mértek.

11:00 - Csaknem az egész országra kiterjesztette korábban ónos eső miatt kiadott figyelmeztetését a meteorológiai szolgálat. Több déli megyében már a riasztást is kiadták. Ezeken a területeken a következő órákban is ónos esőre kell készülni. Részletek itt>>

Az Útinform hasznos információi ónos eső idejére:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzése alapján csütörtök délutánig az ország déli felében, majd ezt követően péntek éjfélig az Északi-középhegység, az Alföld északi része és az északnyugati területek kivételével alakulhat ki időszakos, általában gyenge ónos eső, fagyott eső. A dunántúli területeken és a középső országrészben lehet jellemzőbb az időnkénti ónos csapadék kialakulása.

Fontos kiemelni, hogy mikor intenzív ónos eső hull, akkor az utak sózása hatástalan, mivel a kijuttatott szóróanyag nem tudja kifejteni olvasztó hatását, így a síkosságot csak akkor lehet csökkenteni, ha az eső már elállt. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei a magasabb szolgáltatási osztályba tartozó utakon már megkezdték a megelőző szórást, hogy ha kisebb ónos eső hull, az ne fagyjon oda a burkolatra. Mindezek ellenére ilyen időszakban jóval könnyebben és gyorsabban alakulhatnak ki csúszós útszakaszok, ezért a közlekedőket arra kérik, hogy az ónos esővel érintett területeken ne induljanak útnak! A Magyar Közút a fentiek miatt csak a csapadék elállta után tud hatékonyabban beavatkozni, de ilyenkor a gépeik is a síkos útszakaszokon kell, hogy közlekedjenek, ezért a síkosságmentesítés ilyenkor jóval több időt és energiát igényel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!