Belföld

2013.10.04. 11:47

Az MSZP átalakítaná a pedagógus-életpályamodellt

Az MSZP szerint át kell alakítani a pedagógus-életpályamodellt, mert a tanárok fizetésének emelése szükséges, a megvalósítás azonban "csapnivaló munka, hibás termék".

MTI

Erről Hiller István oktatáspolitikus beszélt pénteken azon a budapesti MSZP-sajtótájékoztatón, amelyet a XVIII. kerületi polgármesteri hivatal előtt tartottak, miután a városrészben működő iskolák technikai alkalmazottjai a korábbinál kevesebb fizetést kaptak október elején.

Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese, pestszentlőrinci képviselőjelölt azt mondta: gondnokok, konyhai dolgozók, takarítók kerültek megalázó helyzetbe a kerület fideszes vezetése miatt. Arra szólította fel a XVIII. kerület vezetését, hogy a tartalékból csoportosítson át pénzt az önkormányzat gazdasági ellátó szolgálatához, és az még ebben a hónapban fizesse ki az elmaradt járandóságokat.

A szocialista politikus hozzátette, nem egyedi esetről van szó, sorra érkeznek a panaszok az "iskolaállamosítás" következményeiről.
Hiller István volt oktatási miniszter elmondta: idén 32, jövőre több mint 150, majd teljes kiépülésétől évi 255 milliárd forintba kerül a pedagógus-életpályamodell, ezt a pénzt azonban a silány kormányzati munka miatt rosszul osztják el. Példaként hozta, hogy azoknak a tanároknak, akik képezték magukat, munka mellett szereztek újabb diplomát, lényegében nem emelkedik a fizetése, és azok sem járnak jól, akiknek sok túlórájuk volt az önkormányzati fenntartású iskolában, mert a pótlékokat beépítették a fizetésemelésbe.

Az MSZP-s politikus közölte: a szocialisták 2014 után is megtartanák az életpályamodellt, de a pénz jobb elosztása érdekében szükségesnek tartják annak átalakítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!