Belföld

2013.07.22. 10:46

Péntek óta nem jelentkezett Varga Csaba hegymászó

Péntek óta nincs hír Varga Csabáról, a Gasherbrum II., a Karakorum-hegységben, a kínai-pakisztáni határon fekvő 8035 méter magas hegy csúcs megmászására indult nagyváradi hegymászóról.

MTI

Moys Zoltán, az expedíció magyarországi kapcsolattartója hétfőn az MTI-nek elmondta: Varga Csabának nincs műholdas telefonja, így csak akkor tud jelentkezni, amikor a csúcshódítás után visszaérkezik az alaptáborba. "Szerintem minden rendben van vele, csak műholdas telefon hiányában nem tud jelezni.

Csaba a saját tempójában mászik, korábban együtt haladt egy osztrák, majd egy spanyol hegymászóval, de különváltak" - mondta el Moys Zoltán. A www.4bakancs.com hegymászóportál szerint Varga Csabát blogján megemlíti Carlos Garranzo spanyol hegymászó. Ez alapján Garranzo, egy Harry nevű osztrák hegymászó és Varga Csaba csütörtökön együtt értek fel az egyes táborba, majd az osztrák mászó és Varga Csaba pénteken tovább ment a második táborba. A hátramaradó Garranzo szombaton indult, majd vasárnap érte el a kettes tábort.

Elmondása szerint Vargáék ekkor még mindig nem tértek vissza, ami azt jelenti, hogy vagy felértek a csúcsra és már a 3-as táborban várakoznak vagy az időjárás nem engedi a csúcshódítást és jobb időre várnak odafent. A blog szerint az idő napos, de szeles. Az előrejelzések alapján az elkövetkezendő két nap még kiszámíthatatlan lesz, de utána már lehet egy "időablak", amikor a csúcsmászás megtörténhet. Moys Zoltán úgy véli,hogy Varga Csaba valószínűleg elérte a csúcsot és legkésőbb kedden hírt ad magáról az alaptáborból.

A kapcsolattartó szerint Varga Csaba "magányos farkas", akinek a kommunikáció nem a legfontosabb dolog a hegymászáskor: egy-egy korábbi expedícióján például előfordult, hogy egyáltalán nem adott hírt magáról. Az expedícióról szóló információk követhetők a Hazajáró közösségi oldalán (www.facebook.com/hazajaro). A Gasherbrum II. a Karakorum-hegység Baltoro-Mustagh-csoportjában álló harmadik legmagasabb csúcs, amely a Gasherbrum I.-től északkeletre helyezkedik el.

A két csúcsot tulajdonképpen a Gasherbrum-hágó (6600 m) választja el egymástól. A hegyet először 1956-ban egy osztrák expedíció három résztvevője, Sepp Larch, Hans Willenpart és az expedícióvezető Fritz Moravecz mászta meg. A második alkalomra 16 évet várni kellett, akkor francia hegymászók jutottak fel.

A hegy leggyorsabb megmászója a kazah Denis Urubko volt, neki 2001-ben hét és fél órára volt szüksége, hogy az alaptáborból elérje a csúcsot. A magyarok közül a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció tagjai és Maku László hegymászó jutottak fel a Gasherbrum II.-re.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!