Belföld

2013.06.26. 14:14

Nehéz az mindig...

De nehéz az iskolatáska ilyen szép napos délelőtt... - mondja a magyar könnyűzene klasszikusának számító Demjén Ferenc dalszövege.

B. Kiss László

Nos, jelentem, az iskolatáska mindig nehéz. S ezt az állítást nem néhány nebuló véleményére vagy a magam,  szülőként szerzett olykori empirikus tapasztalatára alapozom. Erről maga Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa bocsátott ki állásfoglalást.

Az ombudsman alapos munkát látszik végezni: húsz sűrűn teleírt, táblázatokkal illusztrált jelentés teszi közé a több iskolában végzett vizsgálat eredményét. Ebből kiderül, hogy mondjuk egy másodikos hátizsákja az úszófelszereléssel együtt például megközelítette a tíz kilogrammot. Ez az ilyen korú, átlagos kisgyerek testsúlyának a 16-18 százalékát teszi ki. Ez annyit tesz, mintha nekem fél zsáknyi cementtel kellene közlekednem... A táska persze nem csak alsóban nehéz, legföljebb a középiskolások már termetesebbek...

A biztos szerint maximálni kellene az iskolatáska súlyát; kíváncsian várom a szaktárca reakcióját. A jó táska persze tényleg drága, az ezek megvásárlásához javasolt támogatás ötletét azonban - a kivitelezést tekintve - némi szkepticizmussal olvastam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!