Belföld

2012.12.10. 19:22

A zsaruk sem nagyon áhítják

A Független Rendőr Szakszervezet maradt mára a legnagyobb rendvédelmi érdekvédelmi tömörülés. Tisztújító, stratégiafogalmazó kongresszust rendeztek a minap.

Pekarek János

Pillanatnyilag a legnagyobb rendvédelmi érdekvédelmi törmörülés a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) az országban. Amely november 30. és december 2. között rendezte soronlévő, IX. kongresszusát Balatonalmádiban.

Az FRSZ háromezer tagjával a mai rendészeti érdekvédelmi szervek között a legnagyobb. Több tagja van, mint más szervezeteknek együtt. A kongresszus két alapvető programponttal foglalkozott. 

Az első: a vezetők újraválasztása. A második: az aktuális stratégia kialakítása. 

A szakszervezet egyetlen vezetői posztján történt változás: elnöknek a két ciklusán át dolgozó, pécsi  Szél József helyett Kiss János debreceni rendőrtisztet választották. Ő egyben az idén megalakult Rendvédelmi Kar ellenőrző bizottságának elnöke is. Az FRSZ főtitkára Pongó Géza, helyettese Dávid Tibor.




Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet újjáválasztott főtitkára újra a legnagyobb hazai érdekvédelmi szervezet élén áll (Fotó: Lázár Zsolt)

Az FRSZ Fejér megyei elnöke ismét Orgovány Zoltán nyugdíjas rendőrtiszt lett. Egyben őt választották meg a négy megyét, Fejért, Tolnát, Somogyot, Baranyát átfogó új terület érdekképviseleti vezetőjének is. 

A történtek értelmezéséhez tudnunk kell, hogy  a tavaly született új szolgálati törvény értelmében a nulláról kellett újraépíteni az érdekvédelmi szervezetek tagságát, ráadásul számos anyagi és munkaidőkedvezmény is megszűnt.

A Független Rendőr Szakszervezet kongresszusának határozatai közül a legfontosabb: mindig a fennálló államhatalmat tekinti partnerének. Dacára annak, hogy az új szolgálati törvény érdekvédők számára kedvezőtlen előírásai következtében a szakszervezet költségvetésének hatvan százaléka egyszerűen: megszűnt. Bevételként csak a tagdíj maradt, a munkaidőkedvezményt sem lehet pénzre váltani. 

Az FRSZ kongresszusa több politikai állásfoglalást is elfogadott. Például a végkielégítési büntetőadóval, a megbízhatósági eljárással,  a provokálási lehetőséggel, a kollektív bűnösség kijelentésével a 2006-os történések ügyében. Ugyanakkor a korkedvezményes nyugdíjazás sommás eltörlése ellen is fellépnek. 




Döntsük el már végre, mit akarunk!

Személyemet igazán nem lehet azzal vádolni, hogy szeretném az állami erőszakszervezeteket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy eleve szemben állnék azok tagjaival. Párizsban például láttam a francia rendőrök minden esti harcrakészségét. De a hazai rendőrök légüres térben élnek. Sem az állam, sem a nép nem fogadja el őket. Ha ütnek, az a baj, ha nem, az a baj. Döntsük már el végre!



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!