Belföld

2012.10.17. 11:33

Vörösiszap-per: hibás következtetések a vádiratban

Veszprém - Nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy az időjárás, a jelentős esőmennyiség nem befolyásolta a X-es kazetta állapotát, még az abban lévő víz koncentrációját is meghatározta – hangsúlyozta Bakonyi Zoltán, a vörösiszap bünetőügy elsőrendű vádlottja folytatólagos, szerdai meghallgatásán a Veszprémi Törvényszéken.

Halmos György

A vádlott vetítéssel egybe kötött prezentációja során részletesen beszámolt a hidrátgyártás folyamatáról, a berendezésekről, az eszközökről és működésükről is. Dr. Szabó Györgyi tanácsvezető bíró kérdésére elmondta, hogy mióta a gyárnál dolgozik háromszor volt kint a kazettáknál, legutoljára 2010 nyarán egy szakemberrel tárgyalt ott a rekultivációról. Hangsúlyozta, hogy a vörösiszap kiporzása ellen csak rekultivációval lehet védekezni; a kiporzástól tartottak a legjobban, hiszen jogosan volt felháborodva a lakosság, egyébként megjegyezte, hogy a Nemzeti Nyomozó Irodánál a tavasszal észlelt kiporzás miatt nyomozás van jelenleg folyamatban.

Többször is hangsúlyozta, hogy az extrém esős időjárás miatt kétszeresére növekedett a kazettákra felemelendő úgynevezett csurgalékvíz mennyisége. Cáfolta azt a vádhatósági állítást, miszerint ha csak 400 ezer köbméter víz lett volna a X-es tározón, akkor az nem okozott volna ekkor katasztrófát. Áramlástani véleményekkel támasztotta alá, hogy a 400 ezer köbméternyi víz esetén is hasonló hatása lett volna a kiömlő vörösiszapnak, mert az anyag áramlási dinamikájára nincs hatással a folyadék mennyisége, ráadásul még előtte a kiporzással is számolni kellett volna. A 400 ezer köbméternyi víz azért sem lehet reális számítás alapja, mert akkor 15 hektár porzott volna.

Sérelmezte azt is, hogy a nyomozás során a kenyerestanyai szivattyúüzemnél csak három és fél nap működését vették figyelembe. Többször is volt korábban vész max jelzés, de egyszer sem következett be katasztrófa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!