Belföld

2012.10.23. 18:28

Vona: a '89-esek takarodjanak a közéletből!

A Jobbik elnöke szerint a '89-es politikai generáció minden tagjának takarodnia kell a magyar közéletből, mert "az elmúlt 22 év bőven elegendő volt belőlük". Vona Gábor erről pártja október 23-i budapesti nagygyűlésén, több ezer ember előtt beszélt a belvárosi Deák Ferenc téren.

MTI

Az ellenzéki pártvezető - aki a Jobbikot és annak szimpatizánsait a 2006-os politikai generációnak nevezte - azt mondta, az ő generációja nem akar "aljas, áruló és hazug politikai generáció lenni", mint amilyen a '89-es. Példaként említette Demszky Gábor, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor nevét, amit a tömeg hangos pfújolással fogadott.
   
Vona Gábor szerint ezek a politikusok "eljátszották a politikai lehetőségüket, elhazudták a rendszerváltást és megalázó feltételekkel betoloncolták az országot az Európai Unióba".
   
A Jobbik elnöke a nagygyűlésen meghirdette a "független Magyarország" programját. A 16 pontos programban
szerepel a magyar föld alkotmányos védelme, az egykulcsos adórendszer megszüntetése, a csendőrség felállítása és a halálbüntetés visszaállítása, Magyarország kilépése az Európai Unióból, a privatizáció visszamenőleges felülvizsgálata és a jogtalanul szerzett magánvagyonok elkobzása, "a felső tízezer, a politikai szereplők és a cigányság vezetőinek" vagyonosodási vizsgálata és a nem igazolható módon szerzett vagyonok utólagos megadóztatása, valamint "a magyar föld védelmében a Magyarország és Izrael közötti társulási szerződés felmondása".
   
Szintén a programpontok között van a történelmi jogfolytonosság visszaállítása, az államadósság újratárgyalása, a "szétszabdalt magyarság ügyének nemzetközi fórumok elé vitele", az ügynöklisták nyilvánosságra hozatala, egy új földbirtokrendszer bevezetése, a magyar "élelmiszer-önrendelkezés", külgazdasági minisztérium felállítása a magyar termékek keleti piacra juttatása érdekében, európai munkáért európai bérek kifizetése, valamint az "indokolatlan cigány túlszaporodás megállítása".
   
Vona Gábor szerint a program célja, hogy "igazságot, szabadságot és életet" hozzon Magyarországnak.


   
Hangsúlyozta: ma Magyarországon a legfontosabb kérdés a magyar föld magyar kézben tartása, amelyre az Orbán-kormány által készített új földtörvény csak "álmegoldás". Szerinte a magyar föld jó minőségű, olcsó és teljesen védtelen, ezért "hülye lesz az a külföldi, aki nem él majd ezzel a lehetőséggel" 2014 után.
   
"Nem leszünk új Palesztina, nem leszünk rabszolgák a saját hazánkban", ezért "minden piszkos kezet, amely a magyar föld után nyúl, el fogunk törni" - fogalmazott Vona Gábor.
   
A nagygyűlésen Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője arról beszélt, hogy mindenkinek meg kell találnia a maga módját arra, hogy fellázadjon a jelenlegi rendszer ellen, amely "lelki terrorban tartja a társadalmat és folyamatosan megalázza az embereket". Szerinte 1956 nem történelem, hanem meggyőződés és világnézet, ezért kell a mai nemzeti radikálisoknak is fellázadniuk és ellenállást tanúsítaniuk.
   
Murányi Levente, a Jobbik alelnöke szerint a Jobbiknak az a feladata, hogy elérje azokat a célokat, amelyekért 1956-ban küzdöttek a magyarok. Úgy fogalmazott: ha valakinek fontos '56 szellemisége, akkor az nem szavazhat más pártra, mint a Jobbikra. A politikus szavait "Fegyverbe!, Fegyverbe!" kiáltásokkal fogadta a tömeg.
   
A nagygyűlésen felszólalt Bruno Gollnisch EP-képviselő, a francia Nemzeti Front tagja, akit a tömeg "Vesszen Trianon!" kiáltásokkal fogadott. Szerinte a magyar nép példát mutat az "euroglobalista" európai unió elleni ellenállásból, és, bár szerinte az "igazságtalan" trianoni egyezmény feldarabolta Magyarországot, de nem ölte ki a bátorságot a magyarokból.
   
A beszédek között Pörzse Sándor jobbikos országgyűlési képviselő szólt néhány mondatot a nemzetiszínű és árpád-sávos zászlókat tartó tömeghez. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy rendőrök igazoltatták a Jobbik nagygyűlésére igyekvő aktivistákat szállító autóbuszokat, még Budapest határain kívül, hogy "az aktivisták lekéssék a nagygyűlést", illetve, hogy Vona Gábor pártelnök autóját is három rendőrautó vette körül és szorította le az útról, hogy "úgy igazoltassák Vona Gábort, mintha nem tudnák kicsoda".
   
A több ezer összegyűlt nagy része a beszédek elhangzása után elhagyta a Deák Ferenc teret. Az ott maradt több száz szimpatizáns egy koncertet hallgat, annak végeztével a Jobbik ifjúsági tagozata fáklyákkal vonul az '56-os események egyik helyszíne, a Magyar Rádió épülete elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!