Belföld

2012.10.29. 21:59

IMF/EU-tárgyalások - Varga Mihály: a kormány megállapodást szeretne

A kormány szeretné, hogy legyen megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), illetve az Európai Unióval - jelentette ki Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a HírTV Rájátszás című műsorában hétfőn.

MTI

A miniszter ezt arra reagálva mondta, hogy egy reggeli interjúban úgy fogalmazott: "nyilván nem dől össze a világ", ha nem születik megállapodás a nemzetközi szervezetekkel. Piaci elemzők szerint a forint hétfői gyengülésében közrejátszhatott ez a kijelentés is, amely miatt a kereskedők elkezdhették kiárazni a hitelmegállapodást a magyar eszközökből.
   
Varga Mihály elmondása szerint egy szerencsétlen kérdésre válaszolva fogalmazott így.
   
Hangsúlyozta: a tárgyalásokban a szokásos menetet követi, azaz igyekszik naponta-kétnaponta egyeztetni az IMF magyarországi, illetve külföldi képviselőivel. A nemzetközi szervezetek most a kormány által októberben bejelentett költségvetési egyenlegjavító csomagokat értékelik, és várhatóan november 7. után - amikor az Európai Bizottság közzéteszi friss makrogazdasági értékelését - mondják meg, hogy melyik pontok, azok, amelyekről tárgyalni kell, és melyek módosítására lesz szükség - tette hozzá.
   
Varga Mihály szerint egy megállapodás nagyon sokat tudna segíteni az országnak. "Persze nem minden áron" - fogalmazott a tárca nélküli miniszter. Mint mondta, azért is húzódnak el ennyire a tárgyalások, mert nem kétségbeesett, kapkodó lépésekkel kell megállapodni, nem kell gyorsan pénzhez jutni. 
   
Kiemelte: Magyarország tudja magát finanszírozni a piacról, de nem lehet megállapítani, hogy jövő tavasszal vagy nyáron ugyanez lesz-e a helyzet. Ha kiszáradnak az európai piacok, akkor ebből a szempontból jó lehet egy megállapodás - tette hozzá.
   
A magyar tárgyalódelegáció vezetője hangsúlyozta: bár olcsóbb lenne az IMF-től kapott forrásokkal finanszírozni az adósságot, ez nem lehet célja a kormánynak. Minden ország számára az adhat stabilitást ugyanis, ha a piacok pozitívan ítélik meg a helyzetét. A kormány is azt szeretné, hogy Magyarország stabil gazdaság legyen, ahova a befektetők nyugodtan hozhatják pénzüket, mert olyan gazdasági és növekedési kilátások vannak, hogy érdemes itt fialtatni pénzüket - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!