Belföld

2011.10.28. 06:12

ÁNTSZ: az influenza elleni védőoltás bizonyítottan hatásos

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) nem kíván reagálni külföldi lapokban megjelent állításokra, de álláspontja szerint az influenza elleni védekezés bizonyítottan leghatásosabb módja az oltás - közölte az ÁNTSZ csütörtökön.

MTI

A holland orvosok és gyógyszerészek közös szaklapja, a Geneesmiddelenbulletin októberi számában azt írta, nem támasztható alá tudományosan, hogy van értelme influenza ellen beoltani a 65 évnél idősebbeket és a különböző kockázati csoporthoz tartozókat.

A folyóirat egyik cikke a vakcinák hatásáról a közelmúltban megjelent tanulmányokat áttekintve arra a következtetésre jutott, hogy a kutatások módszertana nem állja meg a helyét. Az influenza elleni oltás egészséges felnőttek esetében alig csökkenti a tüneteket, és nem mutatható ki, hogy fékezné a szövődményeket, mint például a tüdőgyulladást vagy csökkentené a vírus terjedését - írta a szerző.

Az ÁNTSZ a közleményében hangsúlyozta, nem kíván reagálni külföldi lapokban megjelent állításokra. "Ezt majd megteszik a hiteles nemzetközi szakmai szervezetek, mint például az Egészségügyi Világszervezet (WHO), illetve az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC)" - írták.
Ugyanakkor az ÁNTSZ kiemelte: a magyar oltóanyag hatásosságát és eredményességét rendszeresen vizsgálják. Ez alapján pedig a magyar vakcina a gyakorlatban is hatásos, szaknyelven "eredményes" és biztonságos. Mint kifejtették: laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, hogy a 2010/2011-es szezonban az átlagos lakosságban négyből három esetben (csaknem 75 százalékban), a krónikus betegek és a 65 évnél idősebbek között pedig tízből kilencben (átlagosan több mint 90 százalékban) előzte meg a betegséget az influenza elleni védőoltás.

Az ÁNTSZ ismét hangsúlyozta: az influenzaoltási kampány elkezdődött, a veszélyeztetett csoportok számára pedig mindenképpen ajánlják a vakcina beadását.
Paller Judit országos tiszti főorvos kedden tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: mindenkinek, de a kockázati csoportokba tartozóknak különösen javasolt az influenza elleni védőoltást beadása. Közlése szerint a hat hónaposnál idősebb krónikus betegek, a várandós nők és a 65 éven felüliek számára az idén is 1,3 millió dózis ingyenes oltóanyag áll rendelkezésre.

A tiszti főorvos arról is beszélt: tavaly a 65 éven felüli lakosságnak csak mintegy 30 százaléka részesült valamilyen védőoltásban. E tekintetben az uniós tagállamok rangsorában a hátsó harmadban vagyunk. Mint mondta, az Európai Unió, valamint a WHO elvárása, hogy az országokban minél nagyobb legyen a lakosság "átoltottsága". A cél, hogy 2011-ben a 65 éven felüli lakosság legalább 75 százaléka be legyen oltva - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!