Belföld

2011.09.26. 18:11

Emelkedik a gázolaj, a szeszesitalok és a cigaretta jövedéki adója

November 1-jétől 13 forinttal, 110 forintra emelkedik a gázolaj jövedéki adója, és nő a szeszesitaloké, valamint a dohánytermékeké is. A mai mérték öt-, illetve hatszorosára emelkedik a pénznyerő játékautomaták tételes adója, és január 1-jétől megadóztatják az online szerencsejátékot is.

MTI

A kormány azzal indokolta az adóemelés szükségességét, hogy részben ezzel foltozná be azt a 100 milliárd forintos lyukat, amely az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt keletkezett.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett, a zárószavazás előtt több ponton átírt törvényjavaslatot 244 igen és 85 nem szavazattal fogadta el hétfő este az Országgyűlés. A kormánypártok igennel szavaztak, a Jobbik és az MSZP képviselői nemmel voksoltak, az LMP-sek pedig nem szavaztak.
   
A gázolaj jövedéki adójának emelésével párhuzamosan a fuvarozók a gázolaj árából 13 forinttal többet, 19,50 forintot igényelhetnek majd vissza, a mezőgazdasági termelők pedig továbbra is hektáronként 97 liter gázolaj után kapnak jövedékiadó-visszatérítést, de a jelenlegi 80 helyett 82 százalékot.
   
Az alkoholtermék adója - tiszta szeszre vetítve - hektoliterenként 50 százalékkal 276.100 forintról 414.150 forintra emelkedik. Ha a párlatból kizárólag természetes aromával állítanak elő terméket, akkor annak az adója csak 5 százalékkal több, 289.900 forint lesz, csakúgy, mint a mézzel ízesített pálinkának.
   
A sör esetében - egy zárószavazás előtti módosító indítvány alapján - úgy döntött a Ház, hogy eltekint az adóalap megváltoztatásától, vagyis az adó alapja továbbra is a sör mennyisége hektoliterben, és Balling- (Plató-) fokban, illetve alkoholfokban mérve. A sör adója hektoliterre vetítve Balling- (Plató-) fokonként - az eddigi 633 helyett - 665 forint, alkoholfokonként pedig - az eddigi 1.400 helyett - 1.470 forint lesz.
   
Ugyancsak egy zárószavazás előtti módosító indítvánnyal beemelték a törvénybe, hogy mivel a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményekre vonatkozó szabályozás továbbra is lehetővé teszi alkoholtartalmú gyógynövény-készítmények előállítását, az e termékek előállításához felhasznált alkohol után visszaállítják az adómentességet.
   
Aki szeszfőzdében bérfőzet, annak 50 literig továbbra is adómentes a párlat, afelett viszont hektoliterenként - tiszta szeszre vetítve - 13.800 forinttal több, 289.900 forint lesz a jövedéki adó. Ugyanígy változik az adója az 50 literen felüli magánfőzött pálinkának is.
   
Öt százalékkal emelkedik az adója a nem szőlőből készült bornak - a szőlőbor továbbra is adómentes marad -, továbbá a pezsgőnek.
   
A cigaretta ezer darabonkénti adója három lépcsőben emelkedik: november 1-jétől 10.550 forint lesz, míg jövő május 1-jétől 11.300, 2012. november 1-jétől pedig 11.750 forint, valamint a kiskereskedelmi eladási ár 28,4 százaléka.
   
A szerencsejáték-törvény eredetileg úgy módosult volna, hogy a játéktermekben üzemeltetett pénznyerő automaták tételes adója havi 100 ezer forintról 125 ezerre, míg a játékkaszinókban üzemeltetett ilyen gépeké 120 ezerről 150 ezer forintra emelkedik november 1-jétől. A fideszes Lázár János indítványa alapján azonban a pénznyerő automaták tételes adója a ma hatályos mérték öt-, illetve hatszorosával nő: havi 100 ezer helyett 500 ezer, míg a játékkaszinókban üzemeltetett gépeké 120 ezer helyett 700 ezer forint lesz.
   
Emellett bevezetnek egy új százalékos adót, amelyet a gépenkénti 900 ezer forint feletti - negyedéves - játékbevétel után kell megfizetni. Ez az adó 20 százalék lesz.
   
Mindemellett jövő év január 1-től megadóztatják a Magyarországon eddig nem adózó, interneten szervezett szerencsejátékot.
   
A fideszes Rogán Antal zárószavazás előtti módosító indítványa nyomán a liberalizált tevékenység fogalmát kiegészítik a távszerencsejátékokkal; 2012. január 1-jétől a távszerencsejáték-szervezés az adóhatóság engedélyével végezhető, a Szerencsejáték Zrt.-n kívül más szervezők részére is legális tevékenységgé válik. Az engedély 5 évre adható ki és további 5-5 évre lehet megújítani. Az engedély nélküli szervezést szankcionálni és bírságolni lehet majd 10, illetve 100 millió forintig.
   
A távszerencsejáték szervezőnek valamely EGT-állam területén székhellyel, legalább 200 millió forintnak megfelelő összegű jegyzett tőkével és külön jogszabályban meghatározott gyakorlattal rendelkeznie (ez utóbbi feltétel magasabb összegű biztosíték fizetésével kiváltható).
   
Az online szerencsejáték adóalapja a tiszta játékbevétel, mértéke pedig 20 százalék, ezt havonta, a tárgyhónapot követő hónap 20. napján kell bevallani és megfizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!