Belföld

2009.10.26. 09:52

Újabb vasutas sztrájk jöhet

Ha ma sem sikerül megállapodni, a következő napokban – akár már keddtől – újabb vasutas sztrájk lehet.

MTI

Folytatódik ma az egyeztetés a kormány és az öt vasutas reprezentatív szakszervezet között a közösségi közlekedés átalakításáról, valamint a vasúti munkahelyekről a kollektív munkaügyi vita keretében

A Vasutasok Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete azért kezdeményezett közösen kollektív munkaügyi vitát, mert elutasítják, hogy a kormány jövőre 40 milliárd forinttal csökkentse a vasút finanszírozását. Kifogásolják a helyközi közösségi közlekedés, közte a vasutasokat érintő kedvezmények tervezett átalakítását is.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) október 19-én nulla óra és 9 óra között sztrájkolt a közösségi közlekedés átalakításával kapcsolatos kormányzati tervek, és az ezzel járó elbocsátások elleni tiltakozásul.

A Vasutasok Szakszervezetének sztrájkbizottsága szerdán a nyomásgyakorlás mellett döntött. A konkrét lépésekről a munkaügyi vitában részt vevő többi érdekképviselettel egyeztetve határoznak.

Az öt reprezentatív vasutas szakszervezet testületei hétfőn értékelik az eddigi tárgyalások eredményeit, és döntenek a további lépésről, akár sztrájk meghirdetéséről is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!