Belföld

2009.05.23. 08:56

Lendvai Ildikó: az MSZP nem bűnbakot, hanem új stratégiát keres

Budapest - Lendvai Ildikó szerint az MSZP nem bűnbakot, hanem új stratégiát keres. Az MTI-nek adott interjújában a pártelnök a rohamtempót és a reformpolitika mögötti társadalmi szövetség hiányát tartja hibának az elmúlt évek kormányzati politikájában; az MSZP a szociáldemokrácia "negyedik útját" keresi.

MTI

Lendvai Ildikó azt mondta: nem látja annak a veszélyét, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökből bűnbak lesz. 

Az természetes, hogy egy fontos szakasz lezárultával megvan a pártban az értékelés igénye, de ez nem egy személyről, hanem egy jót és rosszat is hozó útszakaszról, egy új stratégia megalkotásáról szól - fűzte hozzá.
    A pártelnök szerint az előző útszakasz legjobb pillanataiban az MSZP-ben elindult egy új típusú baloldali gondolkodás, amely lépést tartott a "harmadik utat" kereső európai baloldallal. Egy modernebb Magyarország képét rajzolta fel, de a szövetségesek keresésére nem talált és nem is kutatott eléggé alkalmas és vonzó módszereket - fejtette ki. Most az a feladat, hogy az MSZP újraerősítse egyszerre progresszív és baloldali karakterét, a korábbinál sokkal nyitottabb, közösségi, párbeszédképes működési modellt találjon, és Európa más baloldali pártjaival együtt a világválság új kérdéseire válaszul megtalálja a "harmadik út" után következő új, "negyedik utat" - hangsúlyozta.
    Arra a kérdésre, hogy van-e Gyurcsány Ferenc-ellenes hangulat a pártban, Lendvai Ildikó elmondta, nem érzékel ilyet. "Az MSZP felnőtt párt, nem óvoda, itt mindenki vállalja a maga részét az eredményekből és a bajokból is. A volt miniszterelnök nyár végén kezdi meg aktív kuratóriumi elnöki munkáját a Táncsics Alapítványban" - tette hozzá.
    A pártelnök értékelése szerint pontosan tudták, hogy népszerűtlen feladatot vállaltak 2006-tól. "Ezzel együtt fizettünk az elkerülhetetlennél nagyobb népszerűségvesztési felárat is" - fejtette ki.
    "Úgy gondolom, hogy a politikánk tartalma rendben volt, ezt kellett csinálnunk. De a nagy politikai tempó, meg talán a kellő érzékenység, a türelem és az alázat hiánya miatt az ország felülről, erőszakosan diktált változásoknak élte meg, ami történt" - mondta Lendvai Ildikó.
    Az MSZP elnöke közölte, a kormányzás rohamtempója megterhelte a pártszervezetek belső életét is, ez és az ezzel járó sokfajta belső konfliktus apasztotta a párt energiáit.
    Lendvai Ildikó szerint a legsürgősebb válságkezelő lépések parlamenti elfogadása után nyártól lesz idő szélesebb körű vitára, nyugalmasabb építkezésre. "Ez mindenképpen új szakaszt, nyitottabb, közösségibb, a józan beszédre alkalmasabb szakaszt, kampányközi szünetet kell, hogy jelentsen az országban is, meg a pártban is" - vélekedett.
    Szavai szerint a nyugat-európai baloldali pártok már előrébb tartanak az újfajta szervezeti keretek kipróbálásában. Úgy fogalmazott: "Szabad, közösségi kultúrát jelentő baloldal kezd mutatkozni Nyugat-Európában, amely nemcsak pártpolitikát, hanem értékválasztást, életformát is jelent. A pártok ennek az új baloldaliságnak szervező központjai, de nem egyedüli letéteményesei".
     Arra a kérdésre, hogy ha elölről kezdhetné, mit csinálna másképp a kormányzati politikában, Lendvai Ildikó azt válaszolta: nagyobb nyugalomban hagyná a központi államigazgatást, de változatlanul hozzákezdene a nagyobb változásokhoz, amelyek szerinte nem voltak sikertelenek. Példaként a nyugdíj- és a felsőoktatási reformot említette.
    Utólag nézve az valószínűleg túlvállalás volt - folytatta - , hogy miközben annyi mindent kellett változtatni az országban, a központi államigazgatás reformját is végre akarta hajtani a kormány, vagyis "a reformálókat is éppen reformálták".
    Lendvai Ildikó szerint észre kell venni, hogy a végrehajtott változások nélkül ma tehetetlenek lennénk a válsággal szemben. Ha nem sikerült volna a nyugdíjba vonulás valóságos korhatárát kicsit arrébb tolni, akkor már most összeomlott volna a rendszer - közölte.
    Ha a családtámogatási rendszer nem változik úgy, hogy megemelik a családi pótlékot a családi adókedvezmény rovására, akkor a szegény családok már most lehetetlen helyzetbe kerültek volna, a válság nélkül is - mondta.
    A pártelnök közölte: komoly eredménynek tartja, hogy ugrásszerű előrelépés történt az ország infrastruktúrájában is. Hozzátette: lehet mondani, hogy az első Gyurcsány-kormány az elődjével együtt túlköltekezte magát, de "sok minden megmaradt téglában, betonban, autópályában, útban, hídban, gáztározóban, amit senki nem vehet el tőlünk". Ez komoly kitörési pontja lesz a válságból Magyarországnak - hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!