Belföld

2009.01.10. 13:02

Jogszabály módosítás készül a fagyhalálok megelőzésére

<b>Budapest</b> - A jogszabály szerint a szolgáltató cégek csak akkor kapcsolhatnák ki az alapvető közszolgáltatásokat, ha előtte értesítik a helyi önkormányzat jegyzőjét.

nincs nev

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra kérte Molnár Csaba energiaügyekért felelős és Szűcs Erika szociális minisztert, hogy a szerdai kormányülésre készítsenek elő egy olyan javaslatot, amely segíthet a fagyhalálok megelőzésében - közölte a HVG. 

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a kormányfő azt kérte a tárcavezetőktől, hogy olyan indítványt tegyenek le az asztalra, amely megteremti a lehetőségét annak, hogy a szolgáltató cégek csak akkor kapcsolhassanak ki bármely alapvető közszolgáltatást - ide tartozik a víz, a villany és a gáz -, ha erről előzetesen értesítik a helyi önkormányzat jegyzőjét. Így a szociális ellátórendszert működtető önkormányzatnak volna információja arról, hogy intézkedésre lehet szükség. 

Az elmúlt egy hétben több mint tíz ember halálát okozta kihűlés. Főként az egyedül, rossz szociális körülmények között élő, illetve idős vagy más okból gondoskodásra szoruló embereket, valamint a fedél nélkülieket fenyegeti a kihülés veszélye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!