Baba

2015.07.12. 09:08

Mindennapi anyaság - Kicsit másképp

Várandósságom alatt mindenkit nagyon érdekelt, hogy vajon Lilien mennyire lesz féltékeny a testvérére.

Vinczellér Anita

Azt váltig állították tobben is, olyan nincs, hogy egy gyerek nem féltékeny, mert néhány hét alatt rájön, nem is olyan jó buli a tesó, és elkezdi ellökni magától, vagy földön fekve, toporzékolva tiltakozik ellene. Így követeli ki magának az igényelt szeretetet.

Akárhányszor merült fel ez a téma, mindig azt éreztem, nálunk ez másképp lesz. Valahogy nem tudtam elképzelni, hogy a lányom féltékeny lesz, és jelenetet rendez, hogy márpedig vigye vissza a tesót az, aki idehozta. Annyira várta már. Nem is foglalkoztunk ezzel a kérdéssel, minek is, majd orvosoljuk a dolgot akkor, ha már megtörtént, addig nincs min előre izgulni.

Neki a világ akkor és úgy kerek, ha este együtt alszanak el... Fotó: a szerző felvétele

Aztán megszületett Dominik. Lilien most is, mint eddig mindig egy igazi energia-bomba, csak a figyelmét most a tesóra irányítja, naponta megszámlálhatatlan puszit ad neki, simogatja, becézgeti, ölelgeti, babusgatja. Tíz perc nyugtot sem hagy neki, csak vele akar lenni. Segít pelenkázni, fürdetni, szól ha sír, ha elaludt, mindenről tájékoztat. Sokszor olyan, mintha kicsit az ő babája is lenne. Igazi nagylány lett belőle. Mindig nagyon önálló volt, aki szeret mindent egyedül megcsinálni, és büszkén dicsekszik, hogy ő már ezt is meg azt is meg tudja csinálni segítség nélkül. Az önállóságához az is hozzátartozik, hogy szívesen alszik a nagyszülőknél, külön élvezet neki, hogy eldöntse, most épp kihez megy, kinél tölti az éjszakát. Vagyis már csak múlt időben, ugyanis Dominik születése óta hallani se akar arról, hogy ő máshol legyen, neki a tesó mellett a helye.

Először azt gondoltam, ez csak valami hóbort, ami néhány nap alatt elmúlik, de már majd négy hete tart.

Rá kellett jönnöm, hogy az én gyerekem se más, ő is féltékeny, akárcsak a többi gyerek. Mi a különbség? Csupán csak annyi, hogy ő ránk féltékeny, mert mindig Dominikkal vagyok, ha ő elmegy csavarogni, addig nem lehet a tesóval, és lemarad valami nagyon fontosról. Mert ő a nagy és okos nővére, akinek meg kell őt védenie mindentől. Neki a világ akkor és úgy kerek, ha este együtt alszanak el, mi felnőttek pedig csendben őrizzük az álmukat, és ezt a csodálatos békességet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!