Alap

2016.02.19. 15:33

Vendégségben a nyugdíjasklubban - A fiatalok nem csupán szerepelni, de tanulni is járnak a szépkorúak közé

Alap - Ha igaz, hogy a minőségi emberi kapcsolatok javítják az életkilátásokat, akkor a sárréti falvacska lakói tartalmas és hosszú nyugdíjas évekre számíthatnak.

Szente Tünde

A Dózsa György út 2. szám alatti létesítményben helyet kapó, az idősek nappali ellátását szolgáló klub tagjai igazolják ezen állítást.

Február van, de már húsvétváró hangulat uralkodik az alapi nyugdíjasklubban. Balról a második Strasszer Bálint Antal. A község idős lakói szeretik a szép, világos klubhelyiségben tölteni az időt

Biber Zoltánné Tercsi kedvesen kalauzol a szépen felújított egykori orvosi rendelő és orvoslak szociális célokra átalakított épületében. A tágas, világos környezetbe szívesen térnek be nap, mint nap a falu nyugdíjas korú lakói. Persze, némi időt igényelt, mígnem odaszoktak:

Elől balra Menyhárt Antalné, mögötte Mácsár Sándorné, tőle jobbra Takács Györgyné, elöl jobbra Herr Ferencé a csodálatos horgolt apróságokkal, amelyekből szép kiállítást lehetne rendezni

- Néhány személyt megkerestem, akikről tudtam, szívesen jönnének, volt, akit a gyerekei küldtek, miként akadt olyan is, aki a szájhagyomány útján terjedt hírre csatlakozott hozzánk - mondta Biber Zoltánné.

Biber Zoltánné mutatja a faliújságon az alapító csoport fotóját

Mára negyvennyolc fővel működünk, többségük asszony. Reggel nyolc órától délután négy óráig áll nyitva a klub ajtaja előttük. Az elfoglaltságok közé tartozik a beszélgetések mellett újságolvasás, rejtvényfejtés, kézimunkázás, horgolás, gyöngyfűzés, kártyázás, minden, amihez kedvük van - meséli Tercsi a köznyelvben elterjedt nevén, „a klub" sokszínű életéről. Elsétálunk a faliújsághoz, amin elénk tárulnak a múltbéli történések, köztük a kirándulások, amelyek sorában a legnépszerűbbek a közeli gyógyfürdők.

Strasszer Bálint Antal gyakran betér a klubba, pedig akad otthon is tennivalója. Négyszáz fürj és jó néhány hátasló várja, hogy gondoskodjon róluk

Elől balra Takács Györgyné, hátul Mácsár Sándorné, jobbra Menyhárt Antalné látható a nagy türelemmel horgolt terítőik mögött - nagyon szeretnek kézimunkázni

Az éves eseménynaptárt azok az ünnepek gazdagítják, amelyek némelyikében az iskolások műsora bevett gyakorlattá vált. A fiatalok nem csupán szerepelni, de tanulni is járnak közéjük: a csuhébáb készítés és a szalvéta hajtogatás fogásait elsajátítani. Sőt, egymást is tanítják a klubtagok, például horgolni. Meghívott szakemberek előadásait érdeklődve hallgatják, életvezetési és életmód-tanácsadási témákban. Népszerűek a memória-fejlesztő játékos foglalkozások.

Kellemes délután a klubban. Elöl Mácsár Sándorné

Ők ismerik a mondást, mi szerint a legrosszabb társaság „saját magunk" vagyunk. Éppen ezért lépnek ki a magányból és mennek az ő közösségükbe nap, mint nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!