szeretetet kaptak

2021.07.19. 11:30

Jól és pontosan tornázni, akkor pedig történhetnek szép dolgok

Trenka János edzőként a második olimpiára készül. Tanítványával, a kétszeres Európa-bajnok Kovács Zsófiával már a nyári ötkarikás játékok helyszínén, Tokióban vannak.

Morva Dávid

2021.07.14.Kovács Zsófi tornász olimpikon felkészítő edzője Trenka János Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Amikor olvasóink a kezükbe fogják a Dunaújvárosi Hírlap hétfői számát, vagy a duol.hu oldalt görgetik éppen, könnyen meglehet, hogy a világ másik felén ezekben a percekben Kovács Zsófia Trenka János vezénylése mellett gyakorol. Teszi mindezt tizenöt éve, ugyanis a páros munkakapcsolata – ahogy az első részből is kiderült – csaknem másfél évtizedre vezethető vissza.

A kettejüket bemutató sorozat első részében Kovács Zsófiát igyekeztük közelebb hozni az olvasókhoz, ezúttal a „mester”, Trenka János kerül górcső alá.

Trenka János életútjáról korábban már írtunk. A negyvenkét éves edző, az akkori Dunaferr SE-ben ismerkedett meg a sportág alapjaival, még óvodásként. Saját bevallása szerint sohasem tartozott a különösen tehetséges tornászok közé, azért országos serdülő-bajnoki cím, diákolimpiai győzelmek és néhány külföldi versenyrészvétel azért összejött. Ennek ellenére egy könyöksérülés miatt mindössze tizenöt évesen felhagyott az aktív sporttal.

Középiskolai tanulmányai befejezését követően edzői képzésbe kezdett, amit félbeszakított egy két évig tartó olaszországi kitérő miatt, hogy cirkuszban dolgozzon.

2005. szeptember 1-jétől datálódik edzői karrierje. Egyik első csoportjának növendéke volt az akkor mindössze hatéves Kovács Zsófia, akivel közösen már a második olimpián vesznek részt.

Azt látja és érzi, Zsófia érettebb lett, és mentálisan is sokat lépett előre

– Anélkül, hogy vizsgáztatni szeretném, ha a dunaújvárosi sportolókat, tornászokat vesszük figyelembe, hányadik helyen áll Zsófia az olimpiai részvételeket illetően?

– Supola „Supi” Zoltán három olimpián vett részt dunaújvárosi színekben tornászként, 1992-ben, 1996-ban és 2000-ben. A képzeletbeli rangsorban a második helyen, ha jól emlékszem Óvári Éva szerepel, aki két olimpián 1976-ban és 1980-ban képviselte Magyarországot ötkarikás játékokon. Most itt van Zsófi, aki szintén két olimpiai részvétellel büszkélkedhet.

– Félig ironikusan jegyzem meg, hogy aki 21 éves korára, már a második ötkarikás szereplésére készül, azzal minden bizonnyal könnyű együtt dolgozni. Ráadásul nem ma kezdték a közös munkát.

– Akkor én is félig ironikusan válaszolok: természetesen minden nap móka és kacagás. A viccet félre téve egyáltalán nincs így. Mindamellett, hogy másfél évtizede ismerjük egymást, láttam a pályafutása minden egyes mozdulatát, ahogy gyermekből kész nővé érik... nem mindig egyszerű a közös munka. Főleg most, hogy érett nővé és érett tornásszá vált, sokkal jobban ismeri a testét, nagyobb beleszólása van, mikor, mit, meddig és hogyan csináljunk. Alapvetően azt mondhatom, kiegyensúlyozott a kapcsolatunk, de természetesen olykor konfliktusoktól sem mentes.

– Tizenöt év akárhonnan nézzük nagy idő. Ez a kapcsolat megmaradt a tornateremben, vagy eljutott egyfajta apa-lánya kontextusba, hogy Zsófi sok más egyéb dologban is kikéri a véleményét?

– Az igazat megvallva megmaradt a kapcsolatunk a tornatermen belül, de egyben tovább is fejlődött. Tanácsot kérni ugyan nem szokott az élete más szegmensét érintően, de elmondja a dolgait, meghallgatja a véleményemet, és hoz egy saját, önálló döntést. Legyen az család, párkapcsolati élethelyzet. Sokat szoktunk beszélgetni.

– Az olvasók a Kovács Zsófival készült interjúban már megismerhették azt az anekdotát, amivel megjósolta, hogy Zsófiból „lehet valami”. Emlékszik még rá?

– Igen, természetesen. Volt egyfajta megérzés, vagy előérzet Zsófival kapcsolatban. Szerencsére az élet, na meg persze Zsófi és a megszámlálhatatlan mennyiségű munkaóra visszaigazolta a várakozásokat. Fiatalabb korában is lehetett látni, hogy akaratos, kitartó, fegyelmezett és szívós. Emellett a kortársaitól eltérő minőségben tudta végrehajtani az aktuális feladatokat. Nekem valahogy evidens volt az ő fejlődése, nagyon precízen dolgoztunk az elmúlt tizenöt esztendőben, ennek köszönhető, hogy egyfajta folyamatos fejlődés figyelhető meg a pályaívében.

– Ennek az ívnek az egyik kiteljesedése az olimpiai részvétel. Hogyan készült fel Zsófi az olimpiára?

– Csakúgy, mint a kettőnk kapcsolatában, úgy a felkészülés sem volt zökkenőmentes. Két hónappal később tudtuk elkezdeni a lábszereket, ugyanis egy korábbi sérülés miatt, a tavasz folyamán nem igazán lehetett terhelni Zsófi combját, ami, mondanom sem kell, nagymértékben behatárolta a lehetőségeinket. Ezzel együtt a legutóbbi világkupa-versenyen már minden szeren rajthoz állt Dohában. Ezt követően javarészt a dunaújvárosi tornacsarnokban készültünk, a monotonitást megtörve azonban egy-egy alkalommal elutaztunk a fővárosba, ahol igyekeztünk modellezni azokat a körülményeket, amelyek majd Tokióban várnak ránk.

Kovács Zsófi tornász olimpikon felkészítő edzője Trenka János Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Nem megszokott, hogy a kvóta megszerzése és a verseny között csaknem két év elteljen. Zsófi 2019-ben Stuttgartban szerzett indulási jogot az olimpiára.

– Minden edzés előtt a kvalifikáció óta folyamatosan a szemünk előtt lebeg az olimpiai részvétel, készültünk 2020-ra, tudjuk, mi történt. Ahogyan azt, hogy „csak” halasztják az olimpiát, nem pedig törlik, így aztán csinálni kellett tovább, ennek fényében növeltük az anyagerőt, a teljesítményt. Ennek igyekeztünk alárendelni minden más egyebet. Voltak hullámvölgyek, de szerencsére Zsófival ilyen téren is könnyű együtt dolgozni. A halasztást követően ugyanazzal az elánnal hajtott, alázatosan dolgozott tovább. Edzőként azt látom és érzem benne, hogy érettebb lett, sokkal jobban megismerte önmagát, a saját testét. Mentálisan is sokat lépett előre.

– A mentális felkészültségre nagy szükség is lesz, hiszen utolsó két hétben egészen különleges módon edzettek és a tokiói hírek szerint Japánban sem lesz sokkal jobb a helyzet.

– Igen így van. A Magyar Olimpiai Bizottság közleménye szerint a kiutazás előtti utolsó két hétben karanténolás lép életbe, azaz úgy edzhetünk a tornacsarnokban, hogy az edzőn kívül csak meghatározott számú személy lehetett a helyiségben. Ez egy nagyon steril ingerszegény környezetet biztosított, de nincs mit tenni, minden bizonnyal hasonló állapotok várnak majd ránk Japánban. Zsófi is érzi, hogy a mentális felkészültség terén még javulnia kell mindkettőnknek. A felkészülés alatt, amikor volt rá lehetőség, egyeztettünk dr. Lénárt Ágota sportpszichológussal, még az indulás előtti napokban is. Fejben rendben kell lennünk.

– Mit kaptak útravalónak?

– Nagyon sok szeretetet. Tényleg. Elképesztőek voltak az edző kollégák és a növendékek egyaránt. A kicsik is rengeteg üzenetet írtak, plakátokat készítettek, amelyeket elhelyeztek a tornateremben a falra, így akkor is éreztük, hogy velünk vannak és segítenek bennünket, amikor a karanténolás miatt fizikailag csak kevesen lehettek bent a teremben. Láttam Zsófin is, hogy az utolsó tartalékait előkaparja akkor, amikor egy „te vagy a példaképem, Zsófi” feliratú plakátot lát a teremben.

– Mit lehet tudni a menetrendről?

– Jelenleg sokat nem (később aztán megkapták a teljes időbeosztást a tornászok, lásd: keretes írásunk) a szombati megérkezést követően lesz másfél-két napos pihenőnk, majd hétfőn kezdődik meg a kinti munka, ami nyolc napig tart és remélhetőleg eredményes lesz.

– Lehet, pontosabban szabad jósolni, az eredményt illetően? Mire lehet képes az, amit Zsófi jelenleg tud?

– Ilyenkor mindig azt szoktuk mondani, hogy csinálja meg mind a négy gyakorlatot, a többi már mellékes. Nos, ezúttal ez nem így van, hiszen ez egy olimpia, az elvárásaink, nyugodtan mondhatom Zsófinak is és nekem is mások. Azt várjuk, hogy a lehető legjobban, a tudáshoz mérten csinálja meg jól és szépen a gyakorlatait. Ha ez megvan... akkor történhetnek szép dolgok, de erről többet nem is szívesen mondanék, nem akarok plusz terhet, nyomást helyezni rá. Bízom Zsófiban és az együtt elvégzett munkában. A felkészülés utolsó fázisában, hol jól, hol kevésbé jól mentek a gyakorlatok, kis hullámzást éreztünk, de ez inkább itt jöjjön ki, mint a verseny helyszínén.

Ez a tornászok olimpiai programja

A tokiói olimpia hivatalos menetrendje szerint a tornászok programja július 24-én veszi kezdetét a férfiak selejtezőivel, amelyeket japán idő szerint 10 órától 22 óráig tartanak (nálunk 7 órát kell ezekből levonni) – magyar érdekeltség nélkül. Másnap azaz július 25-én vasárnap a hölgyeken és Kovács Zsófián a sor, akik szintén délelőtt 10 és este 10 között lépnek a szerekhez. Július 28-án tartják a férfiak egyéni összetett fináléját, 29-én pedig a hölgyekét. Ezt követően három napon keresztül a szerenkénti döntőket bonyolítják le. Augusztus 1. 17–20 óra (férfiak: talaj és lólengés, nők: ugrás és felemás korlát). Augusztus 2. 17–19.15 óra (férfiak: gyűrű és ugrás, nők: talaj). Augusztus 3. 17–19.15 (férfiak: korlát és nyújtó, nők?: gerenda).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!