Baracs Repülőtér

2021.01.11. 14:00

A levegőbe emelkedtek már a vitorlázórepülők, ejtőernyősök

Január 2-án indult a 2021-es idény a Dunaújvárosi Repülőtéren. A vírushelyzet ellenére 2020-ban a legnagyobb eredmény a közösség fejlődése volt – foglalta össze az elmúlt év talán egyik legfontosabb tapasztalatát Mihalcsek Noémi kommunikációs igazgató a repteret üzemeltető Baracs Repülőtér Kft.-től.

Horváth László

„Pontosan tavaly ilyenkor történt a repülőtér átadása” – elevenítette fel az indulás emlékeit Noémi. – Az eltelt egy év alatt rengeteg változást lehet felfedezni a területen. Megépült egy szaniter egység, közösségi és büfé helyiséggel. Szerencsénkre az időjárásnak köszönhetően hamar elkezdhettük az üzemelést. Azóta az engedélyek beszerzése is megtörtént, így most már megfelelő jogosultságokkal működhetünk. Ahogy látható, minden klub teljes egyetértésben használja a repteret és repülnek. Párhuzamosan a repüléssel az ejtőernyőzés is beindult, amelyhez tavasztól a jó idő beálltával a tandemugrók is csatlakozhatnak. Természetesen a vírushelyzetet figyelembe véve kell terveznünk a 2021-es programjainkat. Sajnos a tavalyi elég kiszámíthatatlan volt. Nagyon fontos szempontként tartottuk szem előtt, hogy vigyázzunk egymásra. Ráadásul az ejtőernyőzéshez szükséges engedélyek megérkezése januártól novemberre húzódott át. Talán ez okozott nagyobb zökkenőt vagy nehézséget az üzemelésben.

Mihalcsek Noémi, a Baracs Repülőtér Kft. kommunikációs igazgatója jó repülős évet vár 2021-től Fotók: a szerző

– Az idei év talán egyik legnagyobb híre lehet, hogy a Dunaferr Repülőklub a cégünk támogatásával megpályázta a Vitorlázórepülő Nemzeti Bajnokság szervezési jogát. A tervek szerint a verseny időpontja július 2–10-ig tart. Mellette még nagyon sok versenynek szeretnénk helyt adni, nyilván az aktuális járványhelyeztet figyelembe véve. Az eddigi tapasztalatok és visszajelzések alapján a repülős társadalom látja, milyen aktív közösségi élet van a területen. Egyre fejlődő szolgáltatásokkal – amik nemcsak szorosan a repüléshez kapcsolódnak – állunk a kilátogatók, érdeklődők elé. Máshonnan érkező kluboknak is adunk repülési lehetőségeket, valamint helyszínt biztosítunk az oktatásoknak.

A gép felszállása előtt az utolsó megbeszélés

Nagy büszkeségünk, hogy visszatérnek az idősek is erre a nagymúltú repülőtérre. Szintén örvendetes hír, hogy a Dunaferr Repülőklub elkezdte a vitorlázórepülés oktatásához a jelentkezők toborzását, továbbá a Baranya Ejtőernyős Egyesület repülőterünkre helyezi át ejtőernyős képzéseit. Várhatóan sok új sportoló fog nálunk megfordulni. Ezenkívül lehetőség van motorospilóta-képzésre is. Aktív oktatást tervezünk a 2021-es évre. Aki ki szeretne kapcsolódni nálunk, vagy érdeklődik a repülés, az ejtőernyőzés iránt, az akár itt a reptéren, illetve a klubokat felkeresve hasznos információkhoz juthat – hallhattuk a Baracs Repülőtér Kft. képviseletében Mihalcsek Noémi kommunikációs igazgatótól.

A január 2-ai látogatásunk alkalmával éppen ejtőernyős ugrásokhoz készülődött egy csapat, amelynek tagjaként a 71 éves, ma is aktív ejtőernyőst Selymes Lászlót kérdeztük az ugrásról, repülésről.

A 71 éves Selymes László már 3600 ugráson is túl van

– 1963-ban még vitorláztam. 1964-ben már ugrottam is. Azóta megszakítás nélkül űzöm ezt a sportot – mondta érdeklődésünkre Laci bácsi.

Nem félt soha?

– Dehogynem, attól, hogy lemaradok a következő gépről – nevetett és kacsintott. Az ugrásszámom nagyjából háromezer-hatszáz körülire tehető. Eredményekben egy első és számos második, harmadik hely gazdagítja az életutam. Csapatban viszont mindig az első díjat vihettük haza – kaptuk a nem mindennapi információkat a veterán ejtőernyőstől.

Laci bácsi Pécsről érkezett, és még sokáig szeretne az egészség függvényében ugrani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!