mezőgazdasági körkép

2020.06.07. 11:30

A hónap végén kezdődik az aratás – rekordterméstől nem kell tartani

Ha a koronavírus-járvány hatásai miatt nem is, az aszályos időjárás következtében fájhat a fejük a mezőgazdaságban dolgozóknak. Pedig a hónap végén az árpával megkezdődik a betakarítás.

Morva Dávid

20190722 aratás Dunaújváros Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A mezőgazdaság – annak is a nagyüzemi termeléssel foglalkozó része – olyan ágazat(rész), amelyre nem gyakorolt különösebb hatást a világjárvánnyá duzzadó koronavírus. A mezőgazdaságban ugyanis a különböző föld- és növényvédelmi munkálatokat mindenképpen el kell, illetve el kellett végezni, ha van vírus, ha nincs. Így ez nem okozott problémát szakembereknek – ezt erősítette meg Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezető-igazgatója.

„A mezőgazdaságban kevésbé volt lehetőség a fertőzésre, hiszen a munkák jelentős részét kint, a szabadban végeztük, ráadásul egy-egy ember ül a gépekben. Ennek köszönhetően a munkásaink ritkán érintkeztek egymással. Ezzel együtt természetesen, az előírásokat betartottuk, maszkokat vettünk, és minden helyiségbe fertőtlenítőszereket illetve folyékony szappant helyeztünk el. Szerencsére a családtagokon keresztül sem fertőződött meg senki, így a koronavírust mi szerencsésen átvészeltük, ez nem gátolta a munkálatokat.”

Márkli János Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A májusi eső aranyat ér – már ha van

Ez persze nem azt jelenti, hogy az aratáshoz közeledvén ne főne a gazdák feje. Tavasszal ugyanis országszerte kevés volt a csapadék, ez alól nem kivétel a Pentele Mezőgazdasági Zrt.-hez tartozó mintegy 320 hektárnyi földterület sem. Bár a szakemberek minden tőlük telhetőt megtettek, igyekeztek lombon keresztül pótolni a kieső vízmennyiséget (ugyanis az öntözés nem lehetséges) és a szükséges növényvédő munkálatokat elvégezték, de a világpiaci árak ellen ők sem tehetnek semmit.

„Amennyire tudjuk, próbáljuk segíteni a növények fejlődését. Ez teljes mértékben nem lehetséges, hiszen a természet munkáját nem végezhetjük el, ráadásul a költségeket megemeli, de rá vagyunk kényszerítve, hiszen egy erős közepes termésátlagra mindenképp szükség lenne, az árak miatt is.”

Péter, Pál előtt már aratnak

Bár a csapadék kevés, és a hőmérséklet is alacsonyabb volt májusban a szokásosnál, de az ősszel elvetett növények szépen átteleltek. Ehhez hozzájön, hogy egészen kora tavaszig kedvezően alakultak az időjárási körülmények, ezek együttese pedig azt eredményezi, hogy az árpánál olyannyira előrehaladottak az érési folyamatok, hogy június 25-e körül már aratnak – tette hozzá Márkli János.

„Készülünk az aratásra, ami véleményem szerint június 25-e körül az árpával kezdődik majd A szárító javítása jelenleg is folyamatban van, a raktárak kitakarítása, fertőtlenítése, a gépek műszaki felkészítése is zajlik. A teljes géppark műszaki szemléje június 15-én lesz, addigra mindennek el kell készülnie, az előrehaladott érési folyamatok miatt ugyanis a népi hagyomány ellenére, Péter és Pál napja előtt kezdjük a betakarítást.„

Amíg az év első hónapjaiban, kora tavasszal a rekordtermés körüli számok sem tűntek lehetetlennek, szűk egy hónappal a betakarítás előtt Márkli János már jóval óvatosabb a jóslatokat tekintve. A búzánál 5-5,5 tonnás termésátlag, az árpa esetében 6-6,5, a repcénél 3,5 tonna a várható.

Az tudvalevő, hogy Márkli János jó mezőgazdasági szakember, az azonban, hogy jósnak milyen, nos néhány hét múlva kiderül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!