Nívódíj majd Ybl Miklós-díj

2020.12.10. 07:00

1977 decemberében rangos elismerést kaptak az uszodát építők

Építészeti nívódíj a fedett uszoda alkotóinak címmel jelent meg egy cikk a Dunaújvárosi Hírlap 1977. december 30-ai számában. S valóban, az uszoda felépítését, amiben szinte az egész város részt vett akkoriban, tehát közös munka eredményét az Építésügyi Minisztérium nívódíjjal jutalmazta. Negyvenhárom év távlatából erről emlékezünk meg ebben a cikkünkben.

Brousil Csaba

„Az építésügyi és városfejlesztési miniszter minden esztendőben építészeti nívódíjjal jutalmazza azoknak az épületeknek, építőipari alkotásoknak a tervezőit és kivitelezőit, akik színvonalas, egyúttal gazdaságosan megépíthető és üzemeltethető létesítmények meg születésében működnek közre. Az idén 34, díjra esélyes létesítmény közül választotta ki a szakértőkből álló bíráló bizottság azt a négy alkotást, amely végül is érdemesnek bizonyult a megtisztelő díj odaítélésére. A négy építészeti alkotás következő volt: a budapesti Hilton szálloda, a dunaújvárosi fedett uszoda, a budapesti Athenaeum nyomda és a miskolci gyermekgyógyászati központ” – olvasható a Hírlap már fent említett írásában.

Tavaly újították fel az uszodát kormányzati forrásból

Az Ábrahám Kálmán akkori építésügyi és városfejlesztési miniszter kézjegyével ellátott oklevélen pedig a következő szöveg állt: „A Fedett Uszoda Dunaújváros megvalósításában együttműködő Mélyépítési Tervező Vállalat, Általános Épülettervező Vállalat, Kereskedelmi Tervező Vállalat, Dunai Vasmű, 26-os számú Állami Építőipari Vállalat, Gyár- és Gépszerelő Vállalat, Országos Szakipari Vállalat részére a korszerű gazdaságos és az építészet követelményeit magas színvonalon kielégítő építészeti alkotások tervezésének és építésének ösztönzésére alapított építészeti nívódíj elismerést adományozom.”

A Hírlap már idézett cikke leírja azt is, hogy a minisztériumban az oklevél átadásakor Ábrahám Kálmán miniszter méltatta azt a társadalmi összefogást, amely talán ma már elképzelhetetlen lenne, amellyel a város lakossága az uszodaépítés ügye mellé állt. Ennek is volt köszönhető, hogy az uszoda két év alatt felépült, és határ­időre át tudták adni a város lakosságának.

Egy kép az uszoda építéséről 1975-ből Fotó: DH-archív

De hogyan is jutott el a tervezés és az építkezés idáig? Lássunk ehhez egy kis kronológiai áttekintést. 1958. augusztus 8-án felavatják a Sztálinvárosi Sportuszodát. A külső medence, a gyermekmedence, a külső öltözőcsoport a bejárati épülettel dr. Weichinger Károly műegyetemi tanár tervei alapján készült. Ezt az egységet 1968-ban adták át a városlakóknak.

A fedett medence pár évvel később, 1977-ben készült el, Péchy Imre tervezésével, amit, mint már írtuk az eredeti ütemtervet tartva, április 2-án avatott fel a nagyközönség. Még ugyanebben az évben megkapta a szóban forgó nívódíjat az építők közössége, és 1978-ban Ybl-díjjal jutalmazták Péchy Imrét az uszoda épületéért, ami szintén említésre méltó mozzanat.

Majd hogy folytassuk a kronológiát, 1980-ban köszöntötték az egymilliomodik látogatót is. Az uszoda 1996-ban vette fel mai nevét, Fabó Éva, a tragikus sorsú dunaújvárosi búvárúszónő után.

Tavaly mindenre kiterjedő felújításon esett át az uszoda, kormányzati forrásból. Gyakorlatilag minden megújult a gépészettől az üvegfalon át a belső terekig, a tető, a külső homlokzat, a festés, az öltözők, egyszóval minden.

És ami érdekes még, és nekünk, helyieknek kedves lehet, hogy mint azt a korábbi cikk idézésével felelevenítettük, a budapesti Hilton szállóval együtt kapta városi uszodánk ezt a rangos elismerést. Azzal a Hiltonnal, aminek épp csak uszodája nincsen, mert amikor épült, ez még nem számított ötcsillagos standardnak...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!