Liber Aliz

2019.11.21. 07:00

Okostelefon- függők vagyunk?

DSZC Szabolcs Vezér Szakgimnázium és Szakközépiskola, Pusztaszabolcs

Fotó: pixabay

Talán függők lennénk? Lehet benne egy kis igazság. Őszintén én túlságosan is sokat használom a telefonomat, beszélgetek a barátaimmal, használom a közösségi oldalakat, amelyeknek nagy részét mindenki ismeri és használja is. Ilyen például a Facebook, Instagram, Snapchat és a Messenger. Sokat nézek filmet vagy sorozatot. Sokszor van az, hogy olyan érzésem támad, muszáj ránéznem a telefonomra, a közösségi oldalakra. Ha belegondolunk, ma már kevés olyan fiatalt látni az utcán, akinek a kezében nincs telefon. Akárhova megyünk, a telefonunkat visszük magunkkal, hiszen nem tudunk létezni nélküle.

A fiatalok körülbelül 90%-a nem bírna ki egy hetet telefon nélkül, és megőrülnének, ha nem nézhetnének fel a közösségi oldalakra. A mobilok a mindennapjaink részévé váltak, és előszeretettel használjuk őket. Ezeknek a készülékeknek van pozitív és negatív oldala is. Pozitívhoz sorolnám talán, hogy az interneten minden megtalálható, ami hasznos lehet akár az iskolai feladatokhoz is, vagy ismerőseinkkel könnyebb felvenni a kapcsolatot, sőt új kapcsolatokat létesíteni. Sok hasznos alkalmazás van, és ma már bármit megkereshetünk, vagy bármilyen kérdés merül fel bennünk, arra az interneten biztos választ találunk. Negatívnak azt gondolnám, hogy amióta egyre többet használjuk a telefonokat, azóta sokkal nehezebb személyes kommunikációt létesítünk, és kevesebbet találkozunk barátainkkal, hiszen már a telefonunkon keresztül is elérhetjük őket. Sokszor hallottuk már azt a mondatot, hogy aki nincs fent a közösségi oldalakon, az nem is létezik, vagy ha nincs megörökítve, hogy jártunk valahol, s nem rakjuk fel, akkor ott nem is voltunk valójában. Sokunkban benne van éppen ezért az a kényszerérzet, hogy meg kell osztanunk ismerőseinkkel, követőinkkel a számunkra fontosabb dolgokat. Biztos, hogy mindent fel kell rakni a netre, mindenről tudnia kell az ismerőseinknek? Akkor hol maradnak a személyes kis titkok???

Szerintem az okostelefonok hasznosak, viszont oda kéne figyelnünk a kevesebb használatra, hogy többször létesítsünk személyes kommunikációt, legyünk a családunkkal és barátainkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!