Belpolitika

2024.04.24. 06:44

Nincs meglepetés: Gyurcsány irányítja a baloldalt

A DK, az MSZP, valamint a Párbeszéd összefogását követően utóbbi két kispárt vélhetően a DK befolyása alatt működhet majd tovább, akkor is, ha a 2026-os országgyűlési választáson önálló frakciót tudnak alakítani – írja a Magyar Nemzet.

MW

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke beszédet mond a DK, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek által szervezett Tavaszi gyülekező Miskolcon című rendezvényen az Ady Endre Művelődési Házban 2024. április 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

– Aki úgy akar megküzdeni a kormánnyal, hogy az ellenzékkel is harcol, az a vereséget készíti elő – fogalmazott még februárban Gyurcsány Ferenc az idei évértékelő beszédében, ezzel megüzenve a többi baloldali pártnak, hogy a Demokratikus Koalíció a vezető erő a baloldalon. Nem véletlen, hogy alig néhány héttel később jött a hír, hogy a DK, az MSZP, valamint a Párbeszéd a számtalanszor megbukott összefogás ideáját elővéve együtt indul a soron következő önkormányzati és európai parlamenti választáson, de az együttműködés a 2026-os országgyűlési választásokra is vonatkozik.

A hárompárti összefogás közös miniszterelnök-jelöltje Dobrev Klára lesz, és nem tartanak előválasztásokat.

A hárompárti összefogáson belüli erőviszonyokat jól jelzi, hogy a közös EP-lista első négy helyén a DK képviselői foglalnak helyet, az ötödik hely az MSZP-é, a hatodik pedig ismét a DK-é lett, a Párbeszéd pedig mindössze a hetedik helyet kapta meg a sorban. A közvélemény-kutatások alapján így a közös listáról várhatóan csak a Gyurcsány-párt tud majd képviselőt küldeni Brüsszelbe. A megállapodással az MSZP és a Párbeszéd vélhetően a DK befolyása alatt működhet tovább, még abban az esetben is, ha a 2026-os országgyűlési választáson a két kisebb párt önálló frakciót tud alakítani.

Megjegyzendő, hogy a hárompárti összefogás bejelentéséről szóló sajtótájékoztatón a Párbeszéd részéről nyilatkozó Karácsony Gergely főpolgármester nehezményezte, hogy a Momentum nem vesz részt a közös lista állításában. Emlékezetes, hogy Donáth Anna, a Momentum elnöke korábban többször is kritizálta a DK-t, valamint Gyurcsány Ferencet. Még tavaly ősszel Donáth úgy vélekedett, hogy a Demokratikus Koalíció a hazugság kultúráját képviseli, ezzel pedig súlyos gátja a kormányváltásnak. Majd később újabb kemény kritikát fogalmazott meg Gyurcsányékkal szemben, amikor azt mondta, a Demokratikus Koalíció az ellenzéki térfél gúzsba kötésén dolgozik.

A színjáték ellenére viszont az a jellemző, hogy a Momentum és a DK a választók számára döntő jelentőségű politikai kérdésekben mindig egy platformon voltak, alapvető politikai programjuk tehát megegyezik.

Ugyanakkor mindez hiábavaló, mert a jelenlegi felmérések – legutóbb a Závecz kutatása – rendre a bejutási küszöb határán mérték a Momentumot az EP-választáson, így az eljelentéktelenedéstől való félelem nem véletlen a párt háza táján.

A baloldalon Magyar Péter feltűnése rendezheti át a térfelet és veszélyeztetheti Gyurcsányék uralkodó helyzetét, ugyanakkor a kiterjedt szervezeti háttér egyértelműen a DK malmára hajtja a vizet.

A cikk folytatása ITT olvasható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában