Kultúra

2017.09.01. 17:20

Az Intercisa Múzeum is részt vett a Kolozsvári magyar napokon

Az Intercisa Múzeum munkatársai részt vettek augusztus 17. és 20. között a 8. Kolozsvári Magyar Napokon.

Balla Tibor

Még tavasszal érkezett felkérés az Intercisa Múzeumba, hogy vegyenek részt a családos és gyermekprogramokat, kiállításokat, tárlatokat, könyvbemutatókat, néptánctalálkozót, előadásokat, koncerteket, színházi előadásokat felvonultató nagy rendezvényen, a múzeumok sétányán, számos magyar múzeummal egyetemben. Úgy gondolták, vétek lenne kihagyni.A négy nap alatt több száz gyermek készített bronz- és római kori ékszereket, római kori írótáblát, próbált ki római kori játékokat az Intercisa Múzeum sátrában, ahol a múzeum két régésze, Buza Andrea és Keszi Tamás múzeumpedagógiai előadásokat tartva segítette őket.

Buza Andrea az Intercisa Múzeum régésze Fotó: Zsedrovits Enikő

Buza Andrea, az Intercisa Múzeum régésze elmondta, nagyon fontosnak tartották a részvételt, hiszen az itteni kultúrát és emlékeket, a múzeum hírét vitték Kolozsvárra. Mint mondta, elsősorban régészethez kapcsolódó programok voltak. A gyerekek és szüleik készíthettek bronzkori ékszereket, római kori ékszereket, római kori írótáblát, pártát, és mindemellett kipróbálhattak római játékokat is.

Nagy sikere volt a római fejdísznek a gyerekek körében Fotó: BA

A magyar napok résztvevői nagy lelkesedéssel fogadták, mivel több múzeum is részt vett a nagyszabású rendezvényen Magyarországról, de régészettel kapcsolatos kézműves programot kevesen kínáltak, Buza Andrea és Keszi Tamás számára pedig egyáltalán nem volt szokatlan a feladat, hiszen számos múzeumi rendezvényen szerveztek már Dunaújvárosban is kézműves-játszóházakat.

Kiemelendő, hogy területi múzeumként csak az Intercisa Múzeum vett részt a négy napos találkozón. Ez idő alatt rengetegen megfordultak a sátrukban, és nem csupán a foglalkozások miatt, hanem érdeklődtek is a múzeum iránt.

Az arra járók nagy érdeklődéssel tekintették meg a Dunaújváros területéről előkerült régészeti leletekből készített három nagy fényképválogatásukat is, amelyek rövid magyarázó szövegeket is tartalmaznak.

Mivel az egyik főszervező, Gergely Balázs maga is régész - aki Budapesten végzett Bóna István professzor tanítványaként -, jó esély van rá, hogy a meghívásnak legyen folytatása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!