Ladányi Balázs a helyén maradt

2024.05.14. 20:00

Megvan az új hokikapitány - végre magyar!

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) elnöksége ma délután elfogadta azt a javaslatot, hogy a felnőtt férfi válogatott szövetségi kapitánya Majoross Gergely legyen. Az új szakvezető megbízatása három évre szól.

Agárdy Csaba

Majoross Gergely (balról) és Schuch György Fotó: MJSZ

Az MJSZ elnöksége többségi határozattal fogadta el a kapitányi kinevezést. Majoross Gergelyt Such György elnök jelölte a posztra, Don MacAdam leköszönő kapitány és szakmai igazgató, Don MacAdam javaslatával egyetértve.

- Nagyon örülünk annak, hogy magyar kapitányunk van. Hosszabb időt vett igénybe, mire meg tudtunk állapodni – mondta az elnök. Majoross Gergely 2001 óta ő az első magyar szakember – Kercsó Árpád volt az utolsó -, aki nem megbízottként vezeti a nemzeti csapatot.

Az új szakvezető azt mondta: régi álma vált valóra a szövetségi kapitányi kinevezéssel. 

- A hároméves megállapodás jó lehetőség, hogy folyamatot vigyünk a rendszerbe. Sikeres generációváltáson és világbajnokságon vagyunk túl. 

Azon fogunk dolgozni, az a cél, hogy olyat vigyünk véghez, ami még nem volt a magyar hokiban, és ez lehet akár az A-csoportban maradás is

 – nyilatkozta.

Az elnökség döntött arról is, hogy maradnak az utánpótlás-válogatottak szövetségi edzői, így az U20-asok továbbra is Ladányi Balázs, az U18-asokat Svasznek Bence, a női U18-asokat pedig Bedő Botond irányíthatja.

Majoross Gergely 1979. május 19-én született Budapesten. Jégkorongpályafutását a Ferencváros utánpótláscsapatainál kezdte, 20 éves koráig ott játszott, 1997-ben magyar bajnok is lett. 1999-ben igazolt Székesfehérvárra, 2000 és 2007 között hét bajnoki címet szerzett az Alba Volánnal, az Interliga legjobb játékosának is megválasztották. 2008 és 2010 között a Budapest Stars csapatában játszott, majd visszatért a Ferencvároshoz 2010 nyarán, de decemberben távozott a csapattól és Miskolcra igazolt, a szezon végén ezzel együtt visszavonult az aktív játéktól.

A magyar válogatottban 1999-ben mutatkozott be, összesen 187 alkalommal viselte a címeres mezt, ez idő alatt 42 gól és 63 assziszt fűződik a nevéhez, 10 világbajnokságon vett részt

. Ott volt a szapporói csapatban 2008-ban, majd a svájci A csoportos világbajnokságon is játszott, az volt utolsó válogatott idénye.

Már visszavonulásának évében, 2010-ben elkezdett edzősködni, a MAC U14-es és U16-os csapatainál. Négy szezonon át dolgozott ott, majd 2014-ben a Miskolci Jegesmedvék vezetőedzője lett, csapatával megnyerte a MOL Ligát (egyúttal a magyar bajnokságot), a döntőben az Érsekújvárt legyőzve. Mégsem maradt a Jegesmedvéknél, 2015-ben visszatért Újbudára és a MOL Ligában bemutatkozó MAC Budapest vezetőedzője lett – a csapattal 2018-ban aranyérmes, egyben magyar bajnok lett.

Már 2013-ban bekerült a felnőttválogatott stábjába, 2020-ig dolgozott másodedzőként a szövetségi kapitányok mellett. A 2019-es kazahsztáni világbajnokságon, az akkori kapitány, a finn Jarmo Tolvanen betegsége miatt a szövetségi kapitányi pozíciót is betölthette. A tornán a magyar csapat az 5. helyen végzett, a kieső litvánokat 4-1-re győzte le a csapat.

2021-ben szintet lépett, hiszen a roppant erős szlovák bajnokságban szereplő Érsekújvár vezetőedzője lett,

 két és fél évig dolgozott ott, kétszer is a rájátszásba jutott csapatával, 2023-ban pedig a klub történetének addigi legjobb alapszakasz-helyezését (6. hely) érte el a csapattal. 2023-ban a német másodosztályban szereplő Ravensburg vezetőedzője lett, ahonnan a szezon végeztével távozott. Évek óta ő a legmagasabban jegyzett magyar edző. Mentoredzőként a BJA-nál is dolgozik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában