A maraton-Eb-vel is készül a síkvízi korosztályos vb-re

2022.07.27. 20:29

A DKSE kenusa magyar bajnoki arannyal vívta ki a kvalifikációt

Szerdán már edzett, csütörtökön pedig érmekért száll vízre a silkeborgi maraton kajak-kenu Európa-bajnokságon a magyar csapat, amelyben helyet kapott Kulcsár Dorina is. A DKSE kenusával még a dániai utazás előtt latolgattuk az esélyeket.

Szabó Szabolcs

Kulcsár Dorina ma rövid körös versenyszámban döntőzik Silkeborgban Fotó: LI

Fotó: LI

Állóképesség, taktika, gyors ki- és beszállás

– Az idei versenyszezon eddigi legfontosabb versenye számomra az országos maratonbajnokság volt, ezen sikerült egy aranyérmet szereznem, és ezzel kvalifikáltam is magam a silkeborgi Európa-bajnokságra. Emellett egy másik versenyen mutatott teljesítményem alapján beválogattak a síkvízi U23-as világbajnokságon induló magyar női kenu négyesbe 500 méteren. Ebben a szezonban a fő hangsúly számomra a síkvízi versenyeken van, így a maraton-Eb már az említett vb-re történő felkészülés fontos állomása. Kíváncsian várom már a dániai kihívást, és megpróbálom kihozni magamból a maximumot – mondta el a DH-nak Kulcsár Dorina, aki egyesben ún. rövid körön – 3,5 kilométer –, és a hosszú távon – 14,5 kilométeren – áll majd rajthoz. 
A DKSE kenusát a riválisokról is kérdeztük: 
– Bevallom őszintén, mivel inkább a síkvízi versenyekre koncentráltam eddig, így nem igazán ismerem a felnőtt nemzetközi maratoni mezőnyt. Természetesen próbáltam azért informálódni, és az igazán hozzáértők szerint az ukránok kenusára mindenképpen érdemes lesz figyelni, hiszen számos remek eredményt ért el a közelmúltban rendezett nemzetközi megmérettetéseken. 
Dorinát arról is faggattuk, milyen különbséget tapasztalt a maratoni távok és a klasszikusnak mondott síkvízi versenyzés között. 
– Röviden összefoglalva: teljesen más. Kicsit bővebben, a maraton esetében a kulcs az állóképesség, hogy minél hosszabb távon egy állandó, jó tempót, sebességet tudjunk menni. Síkvízen a kenusoknál pedig leginkább a gyorsaság, az erő és a robbanékonyság számít. A maraton további rejtelmei közé tartozik a futószakasz, a hatékonyan végrehajtott ki- és beszállások, a fordulók élesítése, a taktikázás. 
Az ifjú kenus hölgy felkészülését a síkvízi és a maratoni távokra egyaránt a ­DKSE edzője, Horváth Attila irányítja. Mint megtudtuk, elvárásként konkrét helyezéseket nem fogalmaztak meg Silkeborg előtt. A lényeg, hogy Dorina kihozza magából a maximumot, és akkor az eredményekkel sem lehet probléma. 

 

Mindkét újvárosi versenyzője bemutatkozik a nyitónapon
A magyar válogatott kerete. Nők, K-1 rövid kör: Czéllai-Vörös Zsófia és Kiszli Vanda, K-1 klasszikus maraton: Czéllai-Vörös Zsófia és Kiszli Vanda, K-2: Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia és Fekete Dorina, Csépe Panna, C-1 rövid kör: Kulcsár Dorina (DKSE) és Bonyai Regina, C-2 klasszikus maraton: Kulcsár Dorina (DKSE), Bonyai Regina 
Férfiak, K-1 rövid kör: Boros Adrián és Máthé Krisztián (DKSE), K-1 klasszikus maraton: Boros Adrián és Máthé Krisztián (DKSE), K-2: Boros Adrián, Őry Zsombor és Aranyosi Gábor, Máthé Krisztián (DKSE), C-1 rövid kör: Zsidai Máté, C-2: Zsidai Máté, Gilányi Zsolt. 
Ma 11.45-kor rendezik Máthé Krisztián előfutamát K-1 rövid körön, 16 órakor pedig Kulcsár Dorina döntőzik C-1 rövid körön. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában